reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

butelkowe mamy

wiktor zjada mi po spacerze po 140 max a normalnie w domu 100-110 raz mi zjadł 170 i w szoku byłam , na noc wcina ok 24 130ml mleka z kleikiem. dziwna pediatra mały ma skonczone 5 mies i niby za duzo je nasza gadała ze dzieciaczki i po 240 wcinają w tym wieku a niektórym wstraczy tylko 100ml wiec widac kwestia indywidualna,

reklama
Hausfaru mały zaczął strasznie wymiotować i kazała ograniczyć mu jedzonko a co do wagi też jest z niego mała kulka od urodzenia przytył już 6 kg... ale akurat byłyśmy w temacie wymiocin już nie wiem co mam myśleć czasami mam wrażenie że na siłę czegoś szukają u małego... Tak się zastanawiam czy to może być od mleka bo kazała nam na noc dawać już bebiko 2 HA może to dlatego ?? bo je już tyle czasu takie porcje a nawet i mniej bo jak był młodszy to i po 250 wcinał i nic mu nie było a teraz nagle te wymioty ??:eek:

Chyba kwestia indywidualna bo mój gdyby mógł to chyba już by wcale mleczka nie wcinał. Maksymalnie wcina 130. I to rano między 6-7, między 9-10 140 kaszki mlecznej taka gęsta łyżeczką, 12-13 słoiczek obiadku ale widzę że w tej chwili juz mu same warzywa nie podchodzą za to z mięskiem je ze smakiem, 15-16 deserek w tej chwili jak cały słoiczek już je to np. dziś odmówił mleka ale kaszkę zjadł ze smakiem. Mleko chyba łyżeczką musiałabym mu dawać. No i zobaczę jeszcze koło 22 ile wypije mleczka bo do tej pory to jak jadł pół słoiczka deserku albo nie dostał owoców wcale to 16-17 pił mleczko 90-130, 19-20 też w granicach 90-130 i o 23 - 130. Więc jednorazowo mleka pił mało.
Tylko Twój maluszek duży a Michas wagowo mniejszy na 5 mcy ważył równe 7 kg. przy wadze urodzeniowej 2570.

Co do problemów brzuchowych u Maluchów: mój Małż jak miał 6 miesięcy nagle przestał jeść. Na widok butli płakał i tak tylko skubał ale trwało to i trwało i żaden lekarz nie znał powodu. Schudł i z biegiem czasu zaczął tracić siły. W końcu jakiś lekarz doszedł do wniosku, że to nieżyt błony żołądka i dał mu coś na to i znów zaczął jeśc.
Tylko jako info bo czasami lekarze też idą na łatwiznę i mówią, że albo za wcześnie na jakieś jedzenie albo za dużo i tak dalej... a przyczyna może być inna.

A właśnie napiszcie mi ile na dobę w sumie wypijaja teraz wasze maluchy?
Maks wypija na dobę pomiędzy 500-700 ml i do tego jeden posiłek inny niż mleko. Jednorazowo to maks 120 ml, zazwyczaj 100 ml co 3-4 godziny

Gaja u nas podobnie max 500 ml nabrabia zazwyczaj wieczorem tak jak u JoliMi jak widzi butelkę to pociumka mleka i wypluwa a wszystko inne je bez problemu, jak nie chce samego mleka to robię kaszkę uwielbia z łyżeczki wcinać wszystko i podobnie jak u Joli mleko chętnie z łyżeczki by zjadł bo kiedyś próbę zrobiłam :-D

Ksiulka dokładnie koszmar z tą butelką nawet wieczorem już grymasi i wczoraj po 18 dostał miseczkę kaszy manny potem 21,30 70ml mleka wypił i o dziwne spał 07,15 i rano też nie zabardzo butlę tylko też 80 za to pogem znów miseczka kaszki. Ale pocieszam się tym że w sumie te kaszki są mleczne. No i sprawdzałam kaloryczność to taka miseczka kaszki ma dużo więcej kalorii niż to 100 ml mleka. Pytając ostatnio lekarza to też powiedział , że o ile je wogóle inne posiłki to tym mlekiem zbytnio narazie się nie przejmować jak przybiera prawidłowo i jak jednak coś tam wypija.
Gaju ja liczę kaszkę jako posiłek mleczny więc w ciągu dnia wypija ok. 500 ml. do tego słoiczek obiadku i od paru dni słoiczek deserku więc w sumie w ciągu dnia nie jest tak mało moim zdaniem. Na zdrowy rozum to jeśli daje się coś innego to to własnie zastępuje butlę i maluch będzie zmniejszał wtedy ilość wypijanego mleka.

Kacper wcina ok 600-800 ml na dobę do tego obiadek i deserek ;-) Zresztą jemu to w jakiej ilości nie dać to i tak wydoi wszystko...

reklama
o rany dziewczyny moja Laura wypijała do tej pory ok. litra :szok: a teraz 850ml + obiadek. Kaszek nie daję bo i bez nich waży ponad 9kg. Oj chyba me dziecie największe na wrześniówkach :zawstydzona/y:

Do góry