reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

butelkowe mamy

reklama
witam mój synek je cały słoiczek odpada wtedy jedno mleczko oprócz tego wypija mi ok 150ml herbaty-soku w ciągu dnia.
u nas zaczęło się wprowadzanie jak miał 3 mies od czasu do czasu po kilka łyżeczek dostawał jak miał 4 wcinał cały słoik teraz czasem mały słoiczek to za mało :)

Ja zaczęłam dawać gdy miał niecałe 4 mies. tzn. czarty mu leciał. I za radą pediatry zaczęłam od warzyw pojedyńczo czyli najpierw marchewka 1 dzień. 2 łyżeczki , 2 dzień już 4 łyżeczki, 3 dzień pół słoiczka a 4 już cały, następnie marchew z młodym ziemniaczkiem bo wiedziałam że na marchew nie jest uczulony to sprawdzałam ziemniaczka 1 dzień pół słoiczka nast. druga połowka, potem ziemniak ze szpinakiem i tak doszłam że próbował już wszystkiego i narazie odpukać nic nie ma. Teraz od jakiegoś czasu już wprowadziłam mięsko i stopniowo owoce. Ale widzę, że jabłko owszem mu smakuje ale odbija mu się samym kwasem i czasem ciut przy tym wyleci. Więc nie dajemy. Po troszeczce zaczął dostawać soczki.
Mleka coraz mniej sam odrzuca. Woli konkrety.

Picia podobno mozna dac w ciagu dnia tyle ml ile srednio wynosi jeden posilek z mleka. Czyli jesli zjada na posilek np 150 ml mleka to 150 ml na przyklad herbatki mozna dac na caly dzien.
Ja wprowadzalam sloiczki najpier 1/3 sloiczka przez trzy dni, potem po 1/2 sloiczka pare dni a potem jzu caly. A le dopoki calego nie zjadala to dostawala jeszcze mleko.

no Maks jeszcze nie mieści całego małego słoiczka :) Zjada tak 3/4 i koniec i tylko zupki. Nadal owoce to trauma dla niego i od razu płacze po pierwszej łyżeczce a wypróbowałam juz wszystkie smaki :/ Soki i herbatki też nie podchodzą mu więc nawet już nie kupuje bo sama wypijam. Widać potrzeba mu na to czasu.

ja herbatek daje wiecej niz mały wypija na jedno mleko, a wypija 120 nadal góra, raczej koło 100 ml na raz, a herbatki lubi i tak ze 3 -4 razy dziennie po 50 ml wypija albo i troszkę więcej.

a je cały słoiczek na raz, chyba że za wczesnie mu dam, to je pół, albo 3/4 ale raczej cały. a po słoiczku tak po godzinie pije mleko bo głodny jest;/

Hej wiem że to pytanko już było ale wiem też że u naszych szkrabów wszystko szybko się zmienia i chciałam się podpytać ile na chwilę obecną wasze dzieciaczki wciągają mleczka??? Bo wczoraj byłam u pediatry i powiedziała mi że Kacper je za dużo (180ml) i mam go ograniczyć...

Hej wiem że to pytanko już było ale wiem też że u naszych szkrabów wszystko szybko się zmienia i chciałam się podpytać ile na chwilę obecną wasze dzieciaczki wciągają mleczka??? Bo wczoraj byłam u pediatry i powiedziała mi że Kacper je za dużo (180ml) i mam go ograniczyć...

Magdzik ja daje moje mleczko odciagniete, wiec chyba troche inaczej sie patrzy. Ale na noc wcina 200, a w dzien to roznie, ale przewaznie od 150-180. Jak mojego nie starcza to robie mm 150 albo 180. I powiem Ci, ze ja w kwestii jedzenia to juz licze sama na siebie i swoja intuicje, bo jak miałam kłopot, ze dziecko jesc mi nie chciało z piersi, ani z butli to zaden mi nie pomogł.

Magdzik20
Max zjada rano 210 wody + proszek
w południe troszkę jedzonka i mleka 150 wody + proszek (ale nie zjada wszystkiego i nie zmuszam go bo nie wiem na ile jest syty po marchewce)
na deser 210 wody + proszek
na noc 240 wody + proszek + kilka łyżek kleiku

Jakbym dała mu mniej to w dzień byłby szybciej głodny albo w nocy chciałby jeść a to oznacza dodatkowy posiłek. Nie jest tłusty więc uważam, że jest ok.

A czemu masz ograniczać? Kacper za duzo waży czy jak to lekarz argumentuje???

reklama
Laura je z cyca, a z butli tylko w nocy, z butli jak wypije 120 to jestem zadowolona, bo więcej to nie ma szans, może dlatego że je na śnie.

Do góry