reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

BRZUSZKI!! (MAJOWO/KWIETNIOWE)

LIlith ja to jestem panikara, ale ty to już wogóle :laugh: a tak wogóle to szukam tego wątku z tygodniami i miesiącami ciąży.Lilt kiedy zaczyna nam się 5 miesiąc ???

reklama
https://www.babyboom.pl/forum2/index.php/topic,1527.0.html - tu jest napisane jak liczyc miesiace. :)

U nas wszyscy wiedzieli od razu - najpierw rodzice, potem nasze rodzenstwo, najblizsi znajomi, a potem ktokolwiek znajomy kogo spotkalismy :D Na poczatku byly klopoty i zastanawialam sie czy dobrze zrobilam, ale stwierdzilam, ze przynajmniej skoro wszyscy wiedza, ze jestem w ciazy, to teraz wszyscy sie dowiedza, ze mam klopoty i beda sie modlic i trzymac kciuki i tak bylo. Mialam ogromne wsparcie. Przekonalam sie wtedy kto jest PRAWDZIWYM przyjacielem i okazalo sie, ze jest duzo osob, na ktorych moge liczyc w naprawde trudnych chwilach. Nie zaluje wiec decyzji, ze wszyscy o wszystkim wiedzieli.

O dzieki A+T za linka:) wyprzedzilas mnie
a co do liczenia to ja niewiem czy liczyc ze to 5 czy jeszcze 4.
bo moj lekarz liczy w ten sposob ze od 13 tygodnia zaczyna sie 4 miesiac...wiec niby 17 tydzien to 5 miesiac...a sama juz niewiem...wsumie tydzien to mala roznica i mozna juz liczyc ze 5 miesiac:):) co innego jakby bylo 2 tygodnie roznicy:)
i tak sobie wlasnie mysle ze ja mam chyba malutki brzuszek jak na prawie 5 miesiac:( noa lke tez sporo schudlam...a moze wyskoczy mi pozniej?
A+T czekam na twoj bo jest urczy:):)

U mnie wszyscy się cieszą. Każdy był pewien, ze już nie będziemy mieć więcej dzieci - i chyba nawet oswoili się z tą myślą. Rok temu ich zaskoczyłam - była krótka radość :( - a teraz to już super się cieszą - a im więcej dni mija tym bardziej się cieszą . Nawet u mnie w pracy ( kierownictwo i koleżanki) - też się cieszą - po prostu wiedzą, że chcieliśmy mieć drugie dziecko i nikt nie komentował.
Szef się już oswoił z myślą ;D i cieszy się, że wracam po macieżyńskim - no coz takie życie :(
I jeszcze obiecałam, że poważne sprawodzadania będę w domu robiła na macieżyńskim ( bałabym się komuś nowemu dać, że może coś namieszać a potem jak wrócę to przez pół roku będę wszystko poprawiać). Dla mnie nie jest to zbyt obciążające - więc mi odpowiada. Mam już wprawę w pracowaniu przy małym dziecku - hi, hi,hi - Anię urodziłam na II roku studiów.
Ups. Ale się rozpisałam na temat mojej pracy.

A tak przy okazji. Czy czujecie już jakieś ruchy dzidz?
Bo ja raczej tak. W ostatnim tykodniu tak troszkę ( ale tak trochę niepewnie - więc nie byłam pewna, czy to dzidzia czy urojona fantazja). Przez poniedziałek i wtorek - nic. A od wtorku po południu - czu7łam jak maluszek się przekręcił i teraz kilka razy dziennie czuję. Jednak tylko mogę ja to wyczuć - gdyz czuję przez wewnętrzne powłoki brzuszne, gdy się przykłada rękę - to jeszcze nic się nie czuje.

O ruchach pisalam w odpowiednim watku... :)

Lilith, Ty sobie nie wymyslaj, ze masz maly brzuch, bo masz duzy, a poza tym to 5 miesiac zaczyna sie z poczatkiem 19 tyg, bo zobaczcie:

1 miesiac: 1 2 3 4 _
2 miesiac: _ 6 7 8 9
3 miesiac: 10 11 12 13 _
4 miesiac: _ 15 16 17 18
5 miesiac: 19 20 21 22 _
6 miesiac: _ 24 25 26 27
7 miesiac: 28 29 30 31 _
8 miesiac: _ 33 34 35 36
9 miesiac: 37 38 39 40

gdzie "_" oznacza polowke tygodnia. Kazdy tydzien w danym miesiacu musi minac pelny.

A to moj brzuszek, a raczej "brzuch" hihi

2005111702fajne0ug.jpg

2005111705fajne9ps.jpg

2005111712fajne3fv.jpg

2005111715fajne3dh.jpg

A+T ale cudo!!!! faktycznie piekny brzuszek!!!!
A co do tygodni i miesiecy to mis ie baaardzo spodobal kalendarz ktory dala Kropecka:):) Naprawde super!!!A wedlug niego to 5 miesiac juz sie zaczyna...

reklama
Dzieki, Lilith :)
A z tymi miesiacami to by bez sensu bylo jakbys tak liczyla, bo by wyszlo na to, ze ciaza trwa 10 miesiecy. Tak jak ja napisalam to sie super zgadza. Przeciez miesiac kalendarzowy trwa 4,5 tyg. :) Ja bede sobie tak liczyc, wiec jeszcze tydzien zanim sie zacznie 5 miesiac (takie liczenie sie tez zgadza z miesiacami od ostatniej miesiaczki)

Do góry