reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

Tak myslalam, ze gdzies mi to ucieklo, ale 9mscy temu nie bylo mnie na tym temacie jeszcze :)
Ja nie wiem jak to zleciało dokładnie rok temu zaczął się mój koszmar i właśnie jestem tu żeby dodać Wam słowa otuchy bo jak ja wyszłam z tak beznadziejnej sytuacji to wy też 💗 chociaż jak czytam to ja miałam o wiele gorzej

reklama
Tak w skrócie w 24 tyg miałam szyjkę 16 mm i rozwarcie całego kanału wewnątrz na 1cm zewnątrz na 2cm. Założyli mi szew. Do 32 tyg mieszkałam u rodziców. Chodziłam po mieszkaniu siedziałam sobie na balkonie im dalej tym pozwalałam sobie na krótki spacer. W 32 tyg wróciłam do siebie w 36 tyg trafiłam znów do szpitala z powodu silnej jelitowki i już zostałam tam do porodu. W moim przypadku to że mała się obróciła to w sumie pomoglo bo aż tak nie naciskala na tą szyjkę

Dodam jeszcze że od 16 tyg szyjka była miękka. Zaczęłam brać luteinę i było lepiej ale okazało się że jestem uczulona na jakiś składnik. W szpitalu mi zamówili utrogestan i do 34 tyg brałam. Dodatkowo magnez i zdarzyło się kilka tabletek nospy. Po założeniu szwu miałam szyjkę 26 mm. Chciałbym mieć jeszcze jedno dziecko ale nie dość że szyjka niewydolna to jeszcze jestem po konizacji i nie wiem czy w ogóle będzie na co ten szew założyć. Póki co i tak mam zakaz ze względu na długi gojąca się Blizne po Cc. Minimum rok a później lekarz zadecyduje

Dodam jeszcze że od 16 tyg szyjka była miękka. Zaczęłam brać luteinę i było lepiej ale okazało się że jestem uczulona na jakiś składnik. W szpitalu mi zamówili utrogestan i do 34 tyg brałam. Dodatkowo magnez i zdarzyło się kilka tabletek nospy. Po założeniu szwu miałam szyjkę 26 mm. Chciałbym mieć jeszcze jedno dziecko ale nie dość że szyjka niewydolna to jeszcze jestem po konizacji i nie wiem czy w ogóle będzie na co ten szew założyć. Póki co i tak mam zakaz ze względu na długi gojąca się Blizne po Cc. Minimum rok a później lekarz zadecyduje
To po założeniu szwu i tak było dobrze 🙈 ja w 18tc miałam 5mm jak trafiłam do szpitala, dzień przed zabiegiem 1mm, więc to cud że w ogóle szew założyli. Wtedy lejka nie było. W 22+6 pecherz wpuklony na całości kanału szyjki, szyjka 2-3mm 😂 dołożony drugi szew, więc jak widać można jakoś dać radę w naprawdę beznadziejnych przypadkach 🥰 9 miesięcy temu mnie tutaj też nie było, więc nawet nie znałam Twojej historii

To po założeniu szwu i tak było dobrze 🙈 ja w 18tc miałam 5mm jak trafiłam do szpitala, dzień przed zabiegiem 1mm, więc to cud że w ogóle szew założyli. Wtedy lejka nie było. W 22+6 pecherz wpuklony na całości kanału szyjki, szyjka 2-3mm 😂 dołożony drugi szew, więc jak widać można jakoś dać radę w naprawdę beznadziejnych przypadkach 🥰 9 miesięcy temu mnie tutaj też nie było, więc nawet nie znałam Twojej historii

@Alexis124 jejkuuu 🥲 a jak wyglądało twoje odpoczywanie? Cały czas leżysz? Co zalecają lekarze? Jesteś w domku czy w szpitalu? Masz bóle brzucha? Skurcze?

Przyszłość i ta niepewność mnie przeraża 😞

reklama
@Alexis124 jejkuuu 🥲 a jak wyglądało twoje odpoczywanie? Cały czas leżysz? Co zalecają lekarze? Jesteś w domku czy w szpitalu? Masz bóle brzucha? Skurcze?

Przyszłość i ta niepewność mnie przeraża 😞
Od 18-23tc miałam jeszcze pessar i zalecany oszczędny tryb życia, ale nie leżenie plackiem. Od 22+6 do założenia drugiego szwu nawet nie wstawałam do toalety. Leżałam od tego czasu w szpitalu do 32+1. No generalnie ponad 9 tygodni w szpitalu Teraz do 35+1 jestem w domku i wstaję tylko do toalety i na szybkie mycie :) pessar wyciągnęli 22+6, bo i tak niczego nie trzymał a spowodował z dużym prawdopodobieństwem infekcję.
Skurczy nie mam, jestem napakowana luteiną, duphastonem i asparginem pod korek, dziwne że się nie świecę 🙈 fakt, zdarzają się twardnienia, ale to głównie jak maluch się mocno wierci. Samo z siebie rzadko coś się napnie. Jak zmienię bok to zawsze puszcza :)
Od tamtego tygodnia mam bóle spojenia łonowego i wczoraj całej miednicy i bioder + od leżenia kręgosłup sztywny jak kij od szczoty i boli… ból miednicy to pewnie kwestia tego, że powolutku zbliżamy się do końca. Dzisiaj z biodrami na szczęście lepiej 🥰🤭

Do góry