reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

reklama
Ja też mam twardnienia mimo tych samych leków i nawet plus luteina.nawet do 20 dziennie. Mimo szwu od 25 tyg coś się ciągle skracala.. Ale spokojnie... Wazne ze sa leki, i odpoczynek

Dziewczyny a macie czasami takie uczucie, szczególnie jak chodzę jakby ktoś wbijał Wam szpilki w pochwę i aż Was zgina w pół? Obecnie jestem w 29t4d i coraz czesciej mam takie objawy. Nie wiem czy to młoda mi gmera przy szyjce czy o co chodzi.

Wcześniej się tu udzielalam, ale widzę, że forum odżyło a mnie tutaj dawno nie było. W poprzedniej ciąży leżałam od 14 tygodnia do samego końca. W tym miałam 3 wizyty w szpitalu. Nakaz leżenia i to tyle w sumie, a szyjka miała 2.5 cm w 30 tygodniu miała 1.5. nooo a teraz jestem w drugiej ciąży, nie leżę, oszczędzam się..szyjka w 26t miała 3.2 cm a na ostatniej wizycie lekarz mi jej nie zmierzył, mówiąc że nie trzeba bo do tego 26t ciągle miala taki sam wymiar, nic się nie skracała. Zbadała mi ją tylko recznie.

A mnie od wczoraj męczy szczypanie, sama nie wiem czy to cewki czy wejścia na pochwy...ehh.

Widzę, że jest tu sporo nowych dziewczyn. Życzę Wam powodzenia, wiem co czujecie. Strach o każdy dzień..byle by wytrwać do 24, potem do 26, 30t itd.. pamiętam jak się zarzekałam, że nie będę w drugiej ciąży..jednak chcec rodzeństwa dla synka była silniejsza niż wszystkie moje wątpliwości i obawy :)
A teraz masz jakiś szew czy cos? Bo ja jestem w podobnej sytuacji tzn 1 ciaza leżąca od 23 tc w 28 tc szyjka znacznie poszla. I Teraz juz czuje że najwyższy czas na 2 dziecko. Byłam u 3 różnych lekarzy i każdy by miał inny pomysl na moja ciaze. Jeden by szyl w 15 tc drugi by pessar około 18 tc zakładał A 5rzeci zas by nicnie robil Oprocz większej 9bserwacji częstszych wizyt leków I ewentualnie jak by bylo konieczne to szew lub pessar w zależności od sytuacji

A może twardnienia mylicie się z wypychaniem dziecka? Wtedy też brzuch jest jak kamień i boli
Na początku wydawało mi się tak właśnie ze to dzidziuś. Ale jednak to były skurcze. Ja tez sobie myślę że jak leżę juz 2 tygodnie non stop to przy wstawaniu te miesnie juz tak nie trzymają i brzuch wtedy się napina. Juz sama nie wiem. Chce się jakoś pocieszać. Najlepiej się czuję po kroplowce z magnezu wtedy jestem taka rozluźniona ☺ żebym mogła w domu sama sobie dożylnie aplikować ten magnez he,he ☺

A teraz masz jakiś szew czy cos? Bo ja jestem w podobnej sytuacji tzn 1 ciaza leżąca od 23 tc w 28 tc szyjka znacznie poszla. I Teraz juz czuje że najwyższy czas na 2 dziecko. Byłam u 3 różnych lekarzy i każdy by miał inny pomysl na moja ciaze. Jeden by szyl w 15 tc drugi by pessar około 18 tc zakładał A 5rzeci zas by nicnie robil Oprocz większej 9bserwacji częstszych wizyt leków I ewentualnie jak by bylo konieczne to szew lub pessar w zależności od sytuacji
Nie mam.ani szwu ani pessara. Do tego w domu 16 miesięczne dziecko za którym muszę ganiać

Mnie dzisiaj dopadł gorszy dzień. Boli mnie krocze od kilku dni. W każdym najmniejszym bólu dopatruje się, że dzieje się coś bardzo złego, a kontrola u lekarza dopiero za ponad tydzień. Najlepiej idzie mi teraz jedzenie słodyczy. Czuję, że przez te najbliższe miesiące waga dość mocno pójdzie w górę.. A czy Wy dużo przytylyscie? U mnie 27 tc i na wadze juz +7kg

Ja nic nie przytyłam, zero w 21tc. Ale ja mam cukrzycę i restrykcyjną dietę. Brzuszek urósł a spadło z bioder, ud i biustu, bo nie jem dużo węglowodanów i zero słodyczy, ciastek, buleczek. Staram się utrzymać cukier do poziomu 120.

Ja nic nie przytyłam, zero w 21tc. Ale ja mam cukrzycę i restrykcyjną dietę. Brzuszek urósł a spadło z bioder, ud i biustu, bo nie jem dużo węglowodanów i zero słodyczy, ciastek, buleczek. Staram się utrzymać cukier do poziomu 120.
Ja 21 tc i 2 kg na plusie. W pierwszej ciąży miałam cukrzycę ciazowa i pewnie teraz tez będę ją mieć. Nie miałam jeszcze krzywej cukrowej. Ale sama mierze czasami cukier po posiłkach i jest dobry. A jakbym miała już cukrzycę to pewnie bylby powyżej normy.

reklama
Do góry