reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

@Wiewióreczka87 ja jestem w 26+5 tc w 22+6 pojechalam do lekarza bo dziwnie sie czulam a tam szyjka juz 14mm i rozwarcie wewnetrzne a 2 tygodnie wczesniej mialam szyjke 34mm lezalam caly czas od 13+6 tc a mimo to szyjka i tak sie rozwarla. Wiec po tej diagnozie w trybie pilnym nawet bez posiewu zalozyli mi szew w szpitalu. Szyjka to bardzo sliski temat. Jednej sie uda drugiej nie. Wplywa na to wiele czynnikow. A Ty jestes jeszcze w niskiej ciazy a gdzie ten duzy brzuch który bedzie dodatkowo ja obciazal. Ja na Twoim miejscu bym walczyła o szew albo pessar. Tym bardziej po takiej historii ginekologicznej. Znajdz dobrego lekarza co Cie skieruje.

@Audia20 mowisz ze Twoja szyjka jest dluga powiedzieli ile ma??

reklama
Aaa dziewczyny ja jak dzisiaj wstawalam z lozka to doslownie po prawej stronie brzucha zrobil sie zarys dzidziula juz taki duzy. Lewa strona flak a cala sylwetka jest w prawej stronie.

Hej @Wiewióreczka87 , tak jak Basia pisze, postaraj się o założenie szwu lub pessara (choć z tego co mi mówili, pessar dopiero od 25 tyg). Jak byłam w szpitalu na założenie szwu to codziennie zgłaszałam stawianie się macicy i lekkie bóle, ale zdecydowali się szew założyć, szyjka miała 25mm, lekkie rozwarcie zewnętrzne i bardzo miękka.
Dobrze założony szew (w moim przypadku mcdonalda tasiemkowy) wytrzyma te skurcze, a z Twoją przeszłością to serio się dziwie, że Cię lekarz od razu do szpitala nie skierował choćby na obserwacje.
Rozwarcie wewnętrzne niestety jest groźne, jak się pęcherz wpukli w szyjkę to może być ciężko. Znajomej tak wody odeszły w 17 tyg :( Nie chcę Cię straszyć, bo może w Twoim przypadku bezpiecznie byś donosiła, ale ryzyko będzie się z czasem zwiększać. U mnie było też tak, że leki pomogły mi na miesiąc, a jak organizm się przyzwyczaił do leków to szyjka szybko się skróciła z 38 do 25 mm.
@BaskaW mi też młoda sie układa czasem po jednej stronie brzucha i czuję jaka jest spora :D chyba szybko teraz przybiera, jutro się dowiem ile waży:) ostatnio było 530 gram.

Hej @Wiewióreczka87 , tak jak Basia pisze, postaraj się o założenie szwu lub pessara (choć z tego co mi mówili, pessar dopiero od 25 tyg). Jak byłam w szpitalu na założenie szwu to codziennie zgłaszałam stawianie się macicy i lekkie bóle, ale zdecydowali się szew założyć, szyjka miała 25mm, lekkie rozwarcie zewnętrzne i bardzo miękka.
Dobrze założony szew (w moim przypadku mcdonalda tasiemkowy) wytrzyma te skurcze, a z Twoją przeszłością to serio się dziwie, że Cię lekarz od razu do szpitala nie skierował choćby na obserwacje.
Rozwarcie wewnętrzne niestety jest groźne, jak się pęcherz wpukli w szyjkę to może być ciężko. Znajomej tak wody odeszły w 17 tyg :( Nie chcę Cię straszyć, bo może w Twoim przypadku bezpiecznie byś donosiła, ale ryzyko będzie się z czasem zwiększać. U mnie było też tak, że leki pomogły mi na miesiąc, a jak organizm się przyzwyczaił do leków to szyjka szybko się skróciła z 38 do 25 mm.
@BaskaW mi też młoda sie układa czasem po jednej stronie brzucha i czuję jaka jest spora :D chyba szybko teraz przybiera, jutro się dowiem ile waży:) ostatnio było 530 gram.
Czy są różne rodzaje szwów Mac Donalda?

Kochane Dziewczyny!:)
Czy mogę do Was dołączyć? Skończyłam 20 tc i od trzech dni leżę. Mam rozwarcie wewnętrzne szyjki na długości 12 mm, a zamknięta część ma 33 mm. Tzw. efekt lejka. Jeszcze dwa tygodnie temu szyjka była cała zamknięta, a prowadziłam oszczędny tryb życia i brałam Luteinę.
Mój gin nie dał mi żadnych zaleceń, mówił, że będziemy obserwować. Poczytałam jednak i konsultowałam z innym lekarzem, że rozwieranie wewnętrzne jest niebezpieczne i zadecydowałam, że będę leżeć, biorę dalej Luteinę, duże dawki magnezu, Nospę i raz dziennie Buscopan.
Jestem po wielu przejściach...dwa lata temu poronienie, wykrycie wady macicy, kilka operacji usunięcia przegrody macicy, łącznie 10 ingerencji w szyjkę. Jestem dopiero w połowie, tak bardzo chciałabym dotrwać do 34 tc...
Dzidzia jest ułożona głową w dół i widać na usg, że napiera na szyjkę.
Lekarze nie chcą założyć szwu, mówią, że zakłada się go, gdy szyjka jest niewydolna sama z siebie, a gdy się skraca i otwiera przez skurcze (kilka razy dziennie stawia mi się macica na pare minut), to na to tylko kroplówki rozkurczowe.
Powiedzcie mi, Leżące Mamusie, bo nie jestem w stanie nadrobić wątku, czy były tu przypadki rozwarcia wewnętrznego bez założenia szwu i dziewczyny dotrwały do terminu, leżąc? A może któraś z Was ma ten sam problem?
Hejka:-) Ja dostałam skurcze w 24tc, szyjka zaczela się skracać w ciągu doby o 6mm była krótsza. Trafiłam do szpitala szyjka miała 22mm i miałam jakieś rozwarcie, tylko nie wiem czy to było wewnętrzne, bo nie umiałam zrozumieć lekarza. Dostałam 2 kroplówki z magnezem i jest ok, teraz mam 26tc, leżę i szyjka od tamtego momentu stoi w miejscu. Bądź dobrej myśli, lez i odpoczywaj, będzie dobrze:-)

Przed chwila gdzies tam dotarlam do artykulu o szwach i juz wiem dlaczego tak roznie dziewczyny sie czuja i maja rozne zalecenia co do lezenia. Szew zakladany miedzy 12-14 tc profilaktycznie i wtedy mozna prowadzic tryb oszczedny i szew ratunkowy czyli taki jak mam ja w wypadku jak szyjka juz ma ponizej 24mm i np jak ma juz rozwarcie wtedy lezenie.

@Wiewióreczka87 pewnie, że mozesz się przylaczyc łóżek mamy sporo :)
Czytalam kiedyś wcześniejsze wpisy dziewczyn z forum i nie jesteś pierwsza z lejkiem. Myślę że sprawa jest poważna i powalcz kochana o pessar lub szew. Teraz najtrudniejszy czas bo dzidzi duże i napiera na szyjke ale jest za malutkie na funkcjonowanie samemu na swiecie. Perssar mozesz zalozyc takze w gabinecie prywatnym u dobrego lekarza. Koszt pessara to ok 170 zl.
Przed tym obowiązkowo posiew moczu i z pochwy.
Radze tak:
Znaleźć dobrego lekarza, skonsultować z nim pessar lub szew.
Zrobic wymaz.
Zwiększyć dawkę luteiny.
Jak mialam mega skurcze to bralam 3xdziennie po 3 tabl duphaston
2x2 dziennie luteine łącznie 400mg
Magnez dobry ja biore 3x2 tabl magnezin ale możesz magb6 dziewczyny sobie chwala
Zero kawy
Zero orgazmow i seksu

Mysle ze dziecko non stop szaleje w brzuszku i zmienia swoja pozycje co pol h Ale jezeli faktycznie jest cały czas głowa w dół to masz dodatkowe obciążenie i jest to niebezpieczne.

Wkurza mnie lekarz ktory bagatelizuje sprawę.

Przy pessarze dziecko nie najpiera na szyjkę macica sie podnosi. Ja go mam od 14tc a jestem w 24.
Nie ważne czy będziesz miala szew czy pessar wazne by cos z tym zrobić.

A czujecie ciągnięcie brzucha?? Wydaje mi sie jakby grawitacja na niego bardziej oddziaływała i czasami jakby był długi do kolan :o dziwna sprawa.
Nie wiem ile mm ma moja szyjka, każdy tylko mówi że długa, w poniedziałek mam usg to zapytam.
Ja radzę najpierw poczytać opini o lekarzach bo często można trafić na buca :(

reklama
Ciagniecie spinanie i twardnienia. Bol jak na okres duzo sluzu to sa zle objawy swiadczace o szyjce. I priorytet jaka dlugosc szyjki. Na kazdej wizycie usg i sprawdzanie.

Do góry