reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

@Wiewióreczka87 ja jestem w 26+5 tc w 22+6 pojechalam do lekarza bo dziwnie sie czulam a tam szyjka juz 14mm i rozwarcie wewnetrzne a 2 tygodnie wczesniej mialam szyjke 34mm lezalam caly czas od 13+6 tc a mimo to szyjka i tak sie rozwarla. Wiec po tej diagnozie w trybie pilnym nawet bez posiewu zalozyli mi szew w szpitalu. Szyjka to bardzo sliski temat. Jednej sie uda drugiej nie. Wplywa na to wiele czynnikow. A Ty jestes jeszcze w niskiej ciazy a gdzie ten duzy brzuch który bedzie dodatkowo ja obciazal. Ja na Twoim miejscu bym walczyła o szew albo pessar. Tym bardziej po takiej historii ginekologicznej. Znajdz dobrego lekarza co Cie skieruje.

@Audia20 mowisz ze Twoja szyjka jest dluga powiedzieli ile ma??

reklama
Aaa dziewczyny ja jak dzisiaj wstawalam z lozka to doslownie po prawej stronie brzucha zrobil sie zarys dzidziula juz taki duzy. Lewa strona flak a cala sylwetka jest w prawej stronie.

Hej @Wiewióreczka87 , tak jak Basia pisze, postaraj się o założenie szwu lub pessara (choć z tego co mi mówili, pessar dopiero od 25 tyg). Jak byłam w szpitalu na założenie szwu to codziennie zgłaszałam stawianie się macicy i lekkie bóle, ale zdecydowali się szew założyć, szyjka miała 25mm, lekkie rozwarcie zewnętrzne i bardzo miękka.
Dobrze założony szew (w moim przypadku mcdonalda tasiemkowy) wytrzyma te skurcze, a z Twoją przeszłością to serio się dziwie, że Cię lekarz od razu do szpitala nie skierował choćby na obserwacje.
Rozwarcie wewnętrzne niestety jest groźne, jak się pęcherz wpukli w szyjkę to może być ciężko. Znajomej tak wody odeszły w 17 tyg :( Nie chcę Cię straszyć, bo może w Twoim przypadku bezpiecznie byś donosiła, ale ryzyko będzie się z czasem zwiększać. U mnie było też tak, że leki pomogły mi na miesiąc, a jak organizm się przyzwyczaił do leków to szyjka szybko się skróciła z 38 do 25 mm.
@BaskaW mi też młoda sie układa czasem po jednej stronie brzucha i czuję jaka jest spora :D chyba szybko teraz przybiera, jutro się dowiem ile waży:) ostatnio było 530 gram.

Hej @Wiewióreczka87 , tak jak Basia pisze, postaraj się o założenie szwu lub pessara (choć z tego co mi mówili, pessar dopiero od 25 tyg). Jak byłam w szpitalu na założenie szwu to codziennie zgłaszałam stawianie się macicy i lekkie bóle, ale zdecydowali się szew założyć, szyjka miała 25mm, lekkie rozwarcie zewnętrzne i bardzo miękka.
Dobrze założony szew (w moim przypadku mcdonalda tasiemkowy) wytrzyma te skurcze, a z Twoją przeszłością to serio się dziwie, że Cię lekarz od razu do szpitala nie skierował choćby na obserwacje.
Rozwarcie wewnętrzne niestety jest groźne, jak się pęcherz wpukli w szyjkę to może być ciężko. Znajomej tak wody odeszły w 17 tyg :( Nie chcę Cię straszyć, bo może w Twoim przypadku bezpiecznie byś donosiła, ale ryzyko będzie się z czasem zwiększać. U mnie było też tak, że leki pomogły mi na miesiąc, a jak organizm się przyzwyczaił do leków to szyjka szybko się skróciła z 38 do 25 mm.
@BaskaW mi też młoda sie układa czasem po jednej stronie brzucha i czuję jaka jest spora :D chyba szybko teraz przybiera, jutro się dowiem ile waży:) ostatnio było 530 gram.
Czy są różne rodzaje szwów Mac Donalda?

Kochane Dziewczyny!:)
Czy mogę do Was dołączyć? Skończyłam 20 tc i od trzech dni leżę. Mam rozwarcie wewnętrzne szyjki na długości 12 mm, a zamknięta część ma 33 mm. Tzw. efekt lejka. Jeszcze dwa tygodnie temu szyjka była cała zamknięta, a prowadziłam oszczędny tryb życia i brałam Luteinę.
Mój gin nie dał mi żadnych zaleceń, mówił, że będziemy obserwować. Poczytałam jednak i konsultowałam z innym lekarzem, że rozwieranie wewnętrzne jest niebezpieczne i zadecydowałam, że będę leżeć, biorę dalej Luteinę, duże dawki magnezu, Nospę i raz dziennie Buscopan.
Jestem po wielu przejściach...dwa lata temu poronienie, wykrycie wady macicy, kilka operacji usunięcia przegrody macicy, łącznie 10 ingerencji w szyjkę. Jestem dopiero w połowie, tak bardzo chciałabym dotrwać do 34 tc...
Dzidzia jest ułożona głową w dół i widać na usg, że napiera na szyjkę.
Lekarze nie chcą założyć szwu, mówią, że zakłada się go, gdy szyjka jest niewydolna sama z siebie, a gdy się skraca i otwiera przez skurcze (kilka razy dziennie stawia mi się macica na pare minut), to na to tylko kroplówki rozkurczowe.
Powiedzcie mi, Leżące Mamusie, bo nie jestem w stanie nadrobić wątku, czy były tu przypadki rozwarcia wewnętrznego bez założenia szwu i dziewczyny dotrwały do terminu, leżąc? A może któraś z Was ma ten sam problem?
Hejka:-) Ja dostałam skurcze w 24tc, szyjka zaczela się skracać w ciągu doby o 6mm była krótsza. Trafiłam do szpitala szyjka miała 22mm i miałam jakieś rozwarcie, tylko nie wiem czy to było wewnętrzne, bo nie umiałam zrozumieć lekarza. Dostałam 2 kroplówki z magnezem i jest ok, teraz mam 26tc, leżę i szyjka od tamtego momentu stoi w miejscu. Bądź dobrej myśli, lez i odpoczywaj, będzie dobrze:-)

Przed chwila gdzies tam dotarlam do artykulu o szwach i juz wiem dlaczego tak roznie dziewczyny sie czuja i maja rozne zalecenia co do lezenia. Szew zakladany miedzy 12-14 tc profilaktycznie i wtedy mozna prowadzic tryb oszczedny i szew ratunkowy czyli taki jak mam ja w wypadku jak szyjka juz ma ponizej 24mm i np jak ma juz rozwarcie wtedy lezenie.

@Wiewióreczka87 pewnie, że mozesz się przylaczyc łóżek mamy sporo :)
Czytalam kiedyś wcześniejsze wpisy dziewczyn z forum i nie jesteś pierwsza z lejkiem. Myślę że sprawa jest poważna i powalcz kochana o pessar lub szew. Teraz najtrudniejszy czas bo dzidzi duże i napiera na szyjke ale jest za malutkie na funkcjonowanie samemu na swiecie. Perssar mozesz zalozyc takze w gabinecie prywatnym u dobrego lekarza. Koszt pessara to ok 170 zl.
Przed tym obowiązkowo posiew moczu i z pochwy.
Radze tak:
Znaleźć dobrego lekarza, skonsultować z nim pessar lub szew.
Zrobic wymaz.
Zwiększyć dawkę luteiny.
Jak mialam mega skurcze to bralam 3xdziennie po 3 tabl duphaston
2x2 dziennie luteine łącznie 400mg
Magnez dobry ja biore 3x2 tabl magnezin ale możesz magb6 dziewczyny sobie chwala
Zero kawy
Zero orgazmow i seksu

Mysle ze dziecko non stop szaleje w brzuszku i zmienia swoja pozycje co pol h Ale jezeli faktycznie jest cały czas głowa w dół to masz dodatkowe obciążenie i jest to niebezpieczne.

Wkurza mnie lekarz ktory bagatelizuje sprawę.

Przy pessarze dziecko nie najpiera na szyjkę macica sie podnosi. Ja go mam od 14tc a jestem w 24.
Nie ważne czy będziesz miala szew czy pessar wazne by cos z tym zrobić.

A czujecie ciągnięcie brzucha?? Wydaje mi sie jakby grawitacja na niego bardziej oddziaływała i czasami jakby był długi do kolan :o dziwna sprawa.
Nie wiem ile mm ma moja szyjka, każdy tylko mówi że długa, w poniedziałek mam usg to zapytam.
Ja radzę najpierw poczytać opini o lekarzach bo często można trafić na buca :(

reklama
Ciagniecie spinanie i twardnienia. Bol jak na okres duzo sluzu to sa zle objawy swiadczace o szyjce. I priorytet jaka dlugosc szyjki. Na kazdej wizycie usg i sprawdzanie.

Do góry