reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

Hej :)
Chyba czas napisać parę słów o sobie.
Mam na imię Karolina, mam 28 lat. W zeszłym roku w sierpniu zaszłam w upragniona ciążę. Niestety w 20tc straciłam moja córeczkę przez niewydolność szyjki.
W maju tego roku dostalismy zielone światło na starania i w sierpniu ujrzałam II kreski na teście. Dzisiaj jestem juz w 18/19 tc (Synuś jest sporo większy niż wychodzi z OM) - tygodnia mam założony szew. Niestety szyjka zaczęła sie juz skracać. W piątek miała 2,5 cm + 0.8 cm lejek. Jutro mam wizytę kontrolna i już umieram z nerwów.
Nie mam żadnych boli brzucha i to mnie pociesza :)

reklama
Mam na imię Karolina, mam 28 lat. W zeszłym roku w sierpniu zaszłam w upragniona ciążę. Niestety w 20tc straciłam moja córeczkę przez niewydolność szyjki.
W maju tego roku dostalismy zielone światło na starania i w sierpniu ujrzałam II kreski na teście. Dzisiaj jestem juz w 18/19 tc (Synuś jest sporo większy niż wychodzi z OM) - tygodnia mam założony szew. Niestety szyjka zaczęła sie juz skracać. W piątek miała 2,5 cm + 0.8 cm lejek. Jutro mam wizytę kontrolna i już umieram z nerwów.
Trzymamy kciuki i daj znać jak po wizycie

Ktoras tu dzis pisala o szwie mcdonalda a dokladniej p roznych rodzajach? Jak to Jest? Czy to zawsze jest tasiemka? Czy sa jakies inne??
Nigdzie nie pptrafie znalezc inf. Tylko, ze okrezny

Kb.karola90 kurcze a przeciez bylo dobrze po założeniu ;( mam nadzieje, ze to chwilowe skrocenie i nic zlego sie nie dzieje.
A jaki tryb prowadzisz? Lezacy czy raczej chodzacy odpoczywajacy ;p
Trzymam kciuki i czekam na wieści po wizycie

Kb.karola90 kurcze a przeciez bylo dobrze po założeniu ;( mam nadzieje, ze to chwilowe skrocenie i nic zlego sie nie dzieje.
A jaki tryb prowadzisz? Lezacy czy raczej chodzacy odpoczywajacy ;p
Trzymam kciuki i czekam na wieści po wizycie
Szyjka skróciła się zanim założyli mi szew. Jutro na kontroli dowiem się ile ma teraz. Teraz cały czas leżę. Wstaje do WC. Rano robie sobie szybkie śniadanie i to tyle.

Czy są różne rodzaje szwów Mac Donalda?
Chodziło mi o grubość tej nitki, McDonalda szew jest jeden bo tu chodzi o miejsce zalozenia na szyjce. Wiem ze kiedyś zakladalo się taką cienką nitkę, mi założyli tasiemke grubsza, podobno lepiej szyjka na nią reaguje. Nie wiem czy gdzieś zaklada się jeszcze typową nitkę, czy już wszędzie tasiemkę

@kb.karola90 to nie miałas takiej zlej tej szyjki przed zalozeniem szwu. Ja mialam 14mm i wewnętrzny lejek. Wiec spokojnie. A tydzien po wysjciu ze szpitala szyjka 28 mm wiec dwa razy dluzsza. Lez i bedzie dobrze. Ja mam za tydzien kontrole tylko to od ostatniej wizyty bedzie 3 tyg. Ale mówią ze nie można za czesto po szwie grzebac. Trzymaj sie

@Oczekujaca123 szwow jest 3 rodzaje od nazwisk Panow w tym okrezny Macdonalda. One roznia sie sposobem szycia.

@Paula_12345 tez mam tasemka. A z tego co wiem to szyjka jest sciskana tasemka i zszywana do szyjki by sie ta tasma nie przemiescila.

@kb.karola90 to nie miałas takiej zlej tej szyjki przed zalozeniem szwu. Ja mialam 14mm i wewnętrzny lejek. Wiec spokojnie. A tydzien po wysjciu ze szpitala szyjka 28 mm wiec dwa razy dluzsza. Lez i bedzie dobrze. Ja mam za tydzien kontrole tylko to od ostatniej wizyty bedzie 3 tyg. Ale mówią ze nie można za czesto po szwie grzebac. Trzymaj sie

@Oczekujaca123 szwow jest 3 rodzaje od nazwisk Panow w tym okrezny Macdonalda. One roznia sie sposobem szycia.

@Paula_12345 tez mam tasemka. A z tego co wiem to szyjka jest sciskana tasemka i zszywana do szyjki by sie ta tasma nie przemiescila.
No mi też mówili że wcale nie taka zła ta szyjka i ordynator powiedział (cokolwiek to znaczy) ze pięknie się szyjka uformowala z tym szwem. Zobaczymy jutro jak będzie. Naprawdę leżę, wstaje jak naj mniej. Myślę że leżę jakieś 23,5h/dobe :D

Tak wiem, ze rozne sa szwy ze wzgledu na metodę, ale zastanawialam.sie czy wszedzie zakladana jest ta tasiemla czy stosuje sie rozne materialy w tym samym miejscu i metoda mcdonalda

reklama
No to super. Najważniejsze lezec i brac leki..ja tez leze tyle co Ty. Wc prysznic mycie zebow czasmi jem przy stole. Ja mam szew od 23+1 tc a teraz jestem juz w 26+5..czasami sa gorsze dni i bywaja skurcze ale jest dobrze. Wierze ze sie uda.

@Oczekujaca123 mysle ze nitka by nie wytrzymala takiego ciezaru i napiecia. W jakis postach dziewczyn kiedys czytalam ze to tasma zalozona i przyszyta.

Do góry