reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

Dziewczyny w końcu mam chwile więc się odzywam :D
Wczoraj po porannym obchodzie zapadła decyzja o wywołaniu porodu bo ponad 2 dni saczyly mi się wody i bali się że wda się infekcja...AFI na poziomie 2,5.
Dostałam oksytocyne i koło 13 trafiłam na porodowke (wcześniej lezalam na patologii).
Jak się okazało oksy nie chciała działać bo pęcherz plodowy pękł w połowie, jedna warstwa zostala ,więc położna go dobila i się zaczęło :) szyjka zaczęła się skracać ale tylko troszkę i dalej nie chciala puścić, była twarda i bez pomocy ani rusz...co ciekawe podczas badania dł. około 5mm a miało jej już nie byc:biggrin2: później po podaniu czopka i masażu szyjki puściła i rozwarcie szybko postepowalo. Kolo 18:30 zaczęły się bole parte i po 30 minutach w swych ramionach mialam NAJCUDOWNIEJSZE dziecię na świecie, mojego Olafa! <3
Urodził się 20.07.2018 o godzinie 19:10 dokładnie w 36+4:)
Waży 2760 g i mierzy 51cm jest CUDOWNY!
Dostał 9/10 pkt ale pewna nie jestem, jutro dopytam pediatry.
Przez chwilę był na obserwacji i dostał antybiotyk ze względu na długie odplywaniem wód ale ogólnie chłopak zdrów! :):)
Jestem w nim zakochana i taka dumna bo był naprawdę dzielny :):) teraz trzymam mocno kciuki za Was Kochane ;*
Good Luck!

Gratulacje! Cudowne wieści [emoji4]

reklama
Dziewczyny a to prawda że szew założony zapobiegawczo lepiej spełni swoją rolę niż ratunkowy??

Szew ratunkowy to już ostateczność wtedy kiedy oprócz krótkiej szyjki jest uwypuklanie i rozwarcie. Największe ryzyko wynika chyba z tego że można się spóźnić o np. 2 dni z reakcją i... :hmm:tym bardziej że trzeba pamiętać że przed założeniem szwu muszą zrobić posiew,a na wyniki czeka się 2 dni.U mnie np.w ciągu 2 dni leżenia w szpitalu szyjka skróciła się o 0.5cm. Druga sprawa to wydaje mi sie że jest większe ryzyko komplikacji w trakcie założenia szwu, tyle że w takiej sytuacji nie ma się już wyjscia i wybiera się mniejsze zło czyli podejmuje się ryzyko.

Co do skuteczności podtrzymania ciąży to absolutnie nie wiem jakie są statystyki.
Wrzucam link gdzie z grubsza jest opisane jakie są procedury i zalecenia. I rzeczywiście potwierdza się chyba to co pisałyśmy że szew profilaktyczny zalecany jest jak ma się za sobą 2 lub więcej późnych poronień, w przypadku 1 poronienia bada się często szyjkę i dopiero w przypadku wykrycia skracacania się szyjki robi się szew.

Tylko tak jak pisałam, z mojego doświadczenia to nawet wizyta raz na 2 tyg może nie być wystarczająca, a konsekwencje "polowania" na skracającą się szyjkę tragiczne :hmm:.
Link do: Niewydolność cieśniowo-szyjkowa u kobiet ciężarnych – profilaktyka i postępowanie lecznicze • Nowa Medycyna 4/2013 • Czytelnia Medyczna BORGIS

Czy są tutaj jeszcze dziewczyny, które nie mają ani pessara ani szwu? W którym tygodniu odstawiałyście luteinę?
Ja nie mam szwu ani pessaru. Jestem w 34+6 i do wtorku mam brać 1x100. Wcześniej brałam 2x100. Po wtorkowej wizycie z tego co zrozumiałam nie będę już zażywać. Ale zobaczymy co powie lekarz. Ostatnio szyjka miała poniżej centymetra, ale była jeszcze zamknięta.

A jak u ciebie wyglądała szyjka w trakcie ciąży?
W 30 tc Pani doktor stwierdziła, że nagle się skróciła, nie powiedziała z ilu na ile ale wysłała na usg i tan wyszło, że jest 27mm i dzidzia bardzo nisko w kanale rodnym. Potem szyjka cały czas była taka sama, ale doktor i tak mnie straszyła porodem przedwczesnym.W 37 tc powiedziała ze jest to dla niej sukces polozniczy, że donosiłam ciążę,ale jak dla mnie dramatyzowala.Dwa tygodnie temu mówiła, że pewnie na dniach urodzę, a ja nadal w dwupaku :-)

reklama
W 30 tc Pani doktor stwierdziła, że nagle się skróciła, nie powiedziała z ilu na ile ale wysłała na usg i tan wyszło, że jest 27mm i dzidzia bardzo nisko w kanale rodnym. Potem szyjka cały czas była taka sama, ale doktor i tak mnie straszyła porodem przedwczesnym.W 37 tc powiedziała ze jest to dla niej sukces polozniczy, że donosiłam ciążę,ale jak dla mnie dramatyzowala.Dwa tygodnie temu mówiła, że pewnie na dniach urodzę, a ja nadal w dwupaku :-)
Chyba faktycznie trochę dramatyzowala :) niepotrzebnie cię stresowała. Ciekawe co by powiedziała przy mojej szyjce, która od 20 tygodnia stopniowo się skraca, teraz to nawet nie wiem czy tam jeszcze coś zostało :O

Do góry