Mi w ogóle mowili że nie wolno dotykać brzucha bo to może powodować skurcze. A ja gluoia jak czuje ze mi twardnieje to lekko sprawdzam czy faktycznie czy mi się tylko zdaje. No i czesto chyba mala mi się tak rozpycha.... Ahh byle do wtorku. Żeby chociaz wczesniakiem nie była. Chociaż chciałabym żeby siedziala w brzuchu jak najdłużej
reklama
Menia2018
Fanka BB :)
Jak byłam w szpitalu to lekarze i pobożne zabraniały dotykać brzucha. To powoduje dodatkowe skurcze. Więc już wcale go nie dotykam! Jeden z lekarzy zażartował że dziecko głaszczę się jak się urodziMi w ogóle mowili że nie wolno dotykać brzucha bo to może powodować skurcze. A ja gluoia jak czuje ze mi twardnieje to lekko sprawdzam czy faktycznie czy mi się tylko zdaje. No i czesto chyba mala mi się tak rozpycha.... Ahh byle do wtorku. Żeby chociaz wczesniakiem nie była. Chociaż chciałabym żeby siedziala w brzuchu jak najdłużej
Dziewczyny u mnie nareszcie dobre wieści! [emoji3] przypomnę tylko ze 2 tygodnie temu szew założony na szyjkę 19mm i 7 mm rozwarcia wewnetrznego.
Dzis na wizycie okazało sie ze szew trzyma sie dobrze i szyjka prawie 25 mm [emoji2][emoji106] Dzidzia także pieknie rośnie aktualnie 21+0 i wazy juz 425 gram (60 centyl i usg wskazuje na 21+4) uwierzyłam ze damy radę [emoji3][emoji106]
Dzis na wizycie okazało sie ze szew trzyma sie dobrze i szyjka prawie 25 mm [emoji2][emoji106] Dzidzia także pieknie rośnie aktualnie 21+0 i wazy juz 425 gram (60 centyl i usg wskazuje na 21+4) uwierzyłam ze damy radę [emoji3][emoji106]
A który masz tydzień? I jaka wagę ma Twoja dzidzia ?
Dzisiaj 29 tc skonczone, mierzony byl w skonczonym 27 i wg usg 1194g (oczywiscie +/- granica bledu okolo 350g o ile dobrze pamietam)
Onaszczesliwa2018
50 centrum jest do 1050 a a twoje dzieciątko prawie 1200 także jest pomiędzy 50 a 90 centylem więc taki troszkę większy jak sredniaczek ani chudzinka ani gigant czyli super!Dzisiaj 29 tc skonczone, mierzony byl w skonczonym 27 i wg usg 1194g (oczywiscie +/- granica bledu okolo 350g o ile dobrze pamietam)
50 centrum jest do 1050 a a twoje dzieciątko prawie 1200 także jest pomiędzy 50 a 90 centylem więc taki troszkę większy jak sredniaczek ani chudzinka ani gigant czyli super!
A co te centyle w ogole znacza? co to znaczy ze jest pomoedzy 50 a 90?
Dziekuje za pomoc i wyjasnienie bo mo to nic nie mowi...
Onaszczesliwa2018
To są takie normy wagowe odpowiadajace każdemu tygodniowy ciąży na podstawie których lekarz jest w stanie ocenić czy dzidzia dobrze przybiera czy może jest za duża lub za małaA co te centyle w ogole znacza? co to znaczy ze jest pomoedzy 50 a 90?
reklama
G_Dominika
Ogólnie siatka centylowa jest przełożeniem rozkładu normalnej tj. Jak to wygląda w całej populacji. Powiedzmy że dziecko jest na 60 centylu, co oznacza, że 60% populacji w tym wieku plodowym jest mniejsze, a 40% większe. Wyobraź sobie krzywą Gaussa, to masz odzwierciedlenie (to ten taki wykres z wniesieniem, bo nie wiem jak to wytłumaczyć bez rysowania)A co te centyle w ogole znacza? co to znaczy ze jest pomoedzy 50 a 90?
Podziel się: