reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

Mi w ogóle mowili że nie wolno dotykać brzucha bo to może powodować skurcze. A ja gluoia jak czuje ze mi twardnieje to lekko sprawdzam czy faktycznie czy mi się tylko zdaje. No i czesto chyba mala mi się tak rozpycha.... Ahh byle do wtorku. Żeby chociaz wczesniakiem nie była. Chociaż chciałabym żeby siedziala w brzuchu jak najdłużej

reklama
Mi w ogóle mowili że nie wolno dotykać brzucha bo to może powodować skurcze. A ja gluoia jak czuje ze mi twardnieje to lekko sprawdzam czy faktycznie czy mi się tylko zdaje. No i czesto chyba mala mi się tak rozpycha.... Ahh byle do wtorku. Żeby chociaz wczesniakiem nie była. Chociaż chciałabym żeby siedziala w brzuchu jak najdłużej
Jak byłam w szpitalu to lekarze i pobożne zabraniały dotykać brzucha. To powoduje dodatkowe skurcze. Więc już wcale go nie dotykam! Jeden z lekarzy zażartował że dziecko głaszczę się jak się urodzi:)

Dziewczyny u mnie nareszcie dobre wieści! [emoji3] przypomnę tylko ze 2 tygodnie temu szew założony na szyjkę 19mm i 7 mm rozwarcia wewnetrznego.
Dzis na wizycie okazało sie ze szew trzyma sie dobrze i szyjka prawie 25 mm [emoji2][emoji106] Dzidzia także pieknie rośnie aktualnie 21+0 i wazy juz 425 gram (60 centyl i usg wskazuje na 21+4) uwierzyłam ze damy radę [emoji3][emoji106]

Mi po ktg zawsze boli brzuch-od tych pasów chyba. Ja wiem tyle, że brzucha nie wolno głaskać, bo to może powodować skurcze.

reklama
A co te centyle w ogole znacza? co to znaczy ze jest pomoedzy 50 a 90?
Dziekuje za pomoc i wyjasnienie bo mo to nic nie mowi...
Ogólnie siatka centylowa jest przełożeniem rozkładu normalnej tj. Jak to wygląda w całej populacji. Powiedzmy że dziecko jest na 60 centylu, co oznacza, że 60% populacji w tym wieku plodowym jest mniejsze, a 40% większe. Wyobraź sobie krzywą Gaussa, to masz odzwierciedlenie (to ten taki wykres z wniesieniem, bo nie wiem jak to wytłumaczyć bez rysowania)

Do góry