reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

reklama
Ja w stresie. Dziś prawdopodobnie pessar mi założą, ciekawe jak organizm zareaguje? Doustnie i dopochwowo od piątku jestem na antybiotyku. Trzymajcie za mnie kciuki, no i lęk przed badaniem szyjki czy się nie skróciła.
Dasz rade, spokojnie wszystko bedzie dobrze. Jesteś pod dobrą opieką, trzymam mocno kciuki

Czesc dziewczyny. U mnie wlasnie co pojawil sie problem skracajacej sie szyjki- 28 tc i 26 mm. W 24tc mialam 31mm i zbagatelizowalam problem-zylam zbyt aktywnie wlaczajac w to prace na pelny etat. Tydzien temu na usg 26mm spadlo jak grom z jasnego nieba. od tamtej pory 90% czasu leze, mam nadzieje ze bedzie lepiej. Niemniej jednak dzisiaj czeka mnie krotka wizyta w pracy (jakies 2h) bo musze w miedzyczasie posprzatac po sobie przed macierzynskim... Czy ktos mial podobne dlugosci? ;)
U mnie stwierdzono skróconą szyjkę w 25 tygodniu- 25 mm. Dostałam luteinę i magnez.
Więcej odpoczywam, ale nie leże cały czas- takie zalecenia dostałam od mojego lekarza. Chodzę na krótkie spacery, zakupy, ogarniam dom i w międzyczasie sobię poleguję. Teraz leci mi już 30 tydzień, kontrolę miałam przedwczoraj i szyjka nadal 25 mm:)

No właśnie, stąd tak częste kontrole. Póki co rośnie w swoim tempie i przyczyn niskiej wagi po mojej stronie ani po stronie Małego nie widać. Do 30 tygodnia był trochę poniżej 50 centyla, na prenatalnych w 31 tc już 13 centyl (usg u innego lekarza), potem w 32 tc 20-25 centyl i teraz znowu 10 centyl.
Ma szansę osiągnąć 2800 gramów, jeśli wytrzymam do 38 tygodnia z porodem i wtedy będzie to prawidłowa waga. Póki co, mamy 2230 gramów a margines pomiaru to 324 gramy :/
U mnie bardzo podobnie, chociaż prawidłową waga była do ok 26tc, potem coś się zadziało - przynajmniej tak myślę, bo z 50 centyla zjechał na 7 w 29tc, po tygodniu był na 12 centylu a dwa tygodnie temu na 23... I co chwila kontrola czy z lozyskiem ok i przeplywami. Póki co wychodzą idealne, dziecko też wg badań zdrowe i przyczyny nie znają... A co do błędu pomiaru to mi mówią zawsze plus minus 10%, jak jest w górę to spoko, ale jak w dół to bardzo nieciekawie dla mnie. I przez to, że muszę mieć tak dokładne pomiary, musiałam zmienić lekarza, co mnie średnio cieszy. No chociaż z tego względu, bo do poprzedniego miałam zaufanie, no i kwestie finansowe ... Ech... Ale jak trzeba to trzeba.

Dużo wypoczywaj i prowadź oszczędny tryb życia i bedzie wszystko ok. Twoja długość ogólnie jest dobra, bo uznawana jeszcze za normę. Dopiero od 25mm w dół wdraża sie procedury zapobiegawcze. Ty juz jestes tez w dobrym tygodniu, tutaj dziewczyny zaczynały z krótszą szyjķą kolo 20 tyg i dały rade więc ty na pewno też dasz, głowa do góry:)

Staram sie myslec pozytywnie! ostatni tydzien przelezany w 80%- patrzac na moja aktywnosc sprzed ostatniej wizyty u ginekologa gdzie pracowalam po 10h, zakupy itd. to naprawde odpoczywam na maxa. Teraz widze, ze pewnie sama jestem sibie winna z ta wzmozona aktywnoscia wczesniejsza, wiec teraz naprawde powinno byc tylko lepiej. Dziekuje bardzo za dobre slowo! a Ty tez jestes „dotknieta” tym problemem? :)

U mnie stwierdzono skróconą szyjkę w 25 tygodniu- 25 mm. Dostałam luteinę i magnez.
Więcej odpoczywam, ale nie leże cały czas- takie zalecenia dostałam od mojego lekarza. Chodzę na krótkie spacery, zakupy, ogarniam dom i w międzyczasie sobię poleguję. Teraz leci mi już 30 tydzień, kontrolę miałam przedwczoraj i szyjka nadal 25 mm:)

No to super wiadomosc!! 5 tygodni nez skrocenia to swietnie!! kiedy masz kolejna kontrole?

A to pessar na takim poznym etapie jest jeszcze mozliwy? moge spytac czy lezalas pomiedzy 26 a 30 tygodniem? jaki tryb zycia prowadzilas, zastanawiam sie czy to skrocenie to pod wplywem rosnacego maluszka i grawitacji czy taka juz nasza uroda... Powodzenia!!
Ja jestem w 33 tc i jutro mam wizytę i doktor będzie decydowała czy zakładamy pessar czy nie.Z tego wynika, że można tak późno założyć. Też cała wyprawkę zakupiłam w aptece Gemini.Widzę dziewczyny, że wszystkie dzielnie się trzymamy. Menia2018 trzymam kciuki, żeby wszystko było dobrze ;-)

Dziewczyny, a czy macie jakieś polecone kosmetyki dla maluszka? Ja w tym tygodniu zamierzam ruszyć z wyprawką, ale powiem szczerze, że póki co jeszcze nie wiem co tak w ogóle będzie mi potrzebne:)
Do pupy penaten, do noska disne mare,do kąpania emolium. Sudokrem jak poważniejsze zmiany w pupie. Octenisept do pępka.

reklama
Czesc dziewczyny. U mnie wlasnie co pojawil sie problem skracajacej sie szyjki- 28 tc i 26 mm. W 24tc mialam 31mm i zbagatelizowalam problem-zylam zbyt aktywnie wlaczajac w to prace na pelny etat. Tydzien temu na usg 26mm spadlo jak grom z jasnego nieba. od tamtej pory 90% czasu leze, mam nadzieje ze bedzie lepiej. Niemniej jednak dzisiaj czeka mnie krotka wizyta w pracy (jakies 2h) bo musze w miedzyczasie posprzatac po sobie przed macierzynskim... Czy ktos mial podobne dlugosci? ;)

Ja miałam podobnie - z 30 spadła do 26 mm chyba w 24 tygodniu i założono Pessar. Potem dużo leżenia, wstawanie na siku, jedzonko i a i tak to wychodzi ok 2-3 km dziennie - mierzone opaska ;) a teraz skończony 35 tydzień i już powoli trochę więcej ruchu - ok 4-5 km dziennie wychodzi :) czasem coś ugotuje, czasem mały spacer :) dasz radę - najgorsze to przeleżeć do tego 34 tygodnia

Do góry