reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

Mój jak się główka w dół obrócił to szyjka zaczęła mi się bardziej skracać... ale to nie ma reguły, u mnie po prostu nisko leży
Też się zdziwiłam, bo mi mówili, że jak jest pupą to mniej naciska i to dla szyjki lepiej; może niedawno się obróciła...ale się cieszę, bo liczę, że poród sn będzie równie ekspresowy jak pierwszy:-)

reklama
a co Ci mówili z tą waga? ze mala ze beda robić jakies badania???
No dziś mi zdiagnozowali hipotrofie płodu :( bo wyszło, że Młody jest teraz w 3 centylu a na połowkowych był w 50 i nie wiadomo dlaczego przestał rosnąć. Po wyjściu ze szpitala będę jeździć na usg co ok tydzień by ocenić wzrastanie i przepływy, bo jak będą zle to będą wcześniej rozwiązywać ciąże. Póki co, odpukać, są w normie. I nic z tym nie można zrobić. Każą myśleć pozytywnie i się nie denerwować. Tylko jak to zrobić? Czy jak w końcu szyjka jest ok i mówili, że donosze to musi być znowu coś?

No dziś mi zdiagnozowali hipotrofie płodu :( bo wyszło, że Młody jest teraz w 3 centylu a na połowkowych był w 50 i nie wiadomo dlaczego przestał rosnąć. Po wyjściu ze szpitala będę jeździć na usg co ok tydzień by ocenić wzrastanie i przepływy, bo jak będą zle to będą wcześniej rozwiązywać ciąże. Póki co, odpukać, są w normie. I nic z tym nie można zrobić. Każą myśleć pozytywnie i się nie denerwować. Tylko jak to zrobić? Czy jak w końcu szyjka jest ok i mówili, że donosze to musi być znowu coś?
A nie dostałaś heparyny?

No tego nie da sie przewidzieć-mi ciągle wychodzą bakterie z posiewu. Na wyniki czekam tydzień, na globulki kolejny tydzień(bo robione na zamówienie) i w tym czasie już może się rozwinąć infekcja, więc raczej trudno tu coś zaradzić; a nawet te antybiotyki nie dają gwarancji wyleczenia; ja nie straszę, ale tak to u mnie wygląda z tymi posiewami, więc nie robiłabym sobie wyrzutów @wojtyśka, że czegoś nie dopilnowałaś, bo tego nie da sie dopilnować w 100%
Dzięki @Hanu, niby nie moja wina ale wyrzut pozostaje
Uświadamiam tylkp onne mamy, bo wiele kobitek nawet nie wie co to jest posiew z szyjki! A giny też z tego cp obserwuje nie chętnie posiewy proponują, co jest przerażające

Melduje się po wizycie! Pan dr powiedział, że spokojnie mozemy przyjąć termin z usg,czyli dziś 26+5 dni. :) co wiecej- szyjka się nie zmieniła! !!nawet w jednym pomiarze miała 28 mm,czyli ciut się wydluzyla:):) mimo tego,że ostatnio w domu coś tam robiłam. ... ciesze sie:) a malutka waży juz 1075g:):) leżymy i walczymy dalej:) kluczową ma być wizyta 6 czerwca,wtedy będzie 31 tc,jak szyjka się skróci to na sterydy. No i posiew dziś pobrany profilaktycznie:)
A Ty masz pessar albo szew? Oby więcej takich dobrych wieści;)

Dzięki @Hanu, niby nie moja wina ale wyrzut pozostaje
Uświadamiam tylkp onne mamy, bo wiele kobitek nawet nie wie co to jest posiew z szyjki! A giny też z tego cp obserwuje nie chętnie posiewy proponują, co jest przerażające
Zgadzam się z Tobą - przeraża mnie to, że często nie chca skierować na posiew czy inne badania , mimo że powinni. Wyrzuty rozumiem. Po poronieniu długo z nimi walczylam i na nic zdaly się racjonalne argumenty i tłumaczenie.

reklama
Ja jestem na heparyne. I ostatnio mnie lekarz straszył szpitalem i hipotrofia bo maluszek ma obwod brzuszka mniejszy o ponad 2 tygodnie od reszty. Ale dziwne bo jak byłam na prenatalnych u innego lekarza to wszystko było ok i mówił że pomiary moga się różnić od siebie. A dzisiaj mam dopiero 26 tydzień.. W piątek mam wizytę więc się dowiem co i jak. Ale orzeplywy wychodzily bardzo dobre. Mam nadzieję że szpital mnie ominie. Byłam tam niedawno i nie chciałabym wracać.
Moja szyjka od początku jest krótka bo miała 3 cm. Teraz ma 2.7 cm więc podobna sytuacja jak u Ciebie @Mikasa7 i również nie mam nic założonego.

Do góry