reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

tez miałam takie wrażenie grzebania rączkami, teraz jak już jest główka do dołu to dużo mniej. Ja z takim kamiennym brzuchem od 18 tyg chodzę. Lekarze mówią ze byc może taka moja uroda bo jestem szczupła i w zasadzie macica jest tuz pod skórą. Jak leżę to mam miękki. W pierwszej ciąży też byłam szczupła i takiego kamienia nie miałam...oby do płowy grudnia.
To moze wlasnie z nami szczuplymi tak jest. Bo ja tez startowalam z wagą 50 przy wzroscie 170. Teraz 60kg. Jak leze yo tez mam wrazenie ze jest miękki ale tylko przy lezeniu na bokach. Ja w pierwszej ciązy tez taki kamien nosilam. Jak wtedy w 34tc podlaczyli mnie pod ktg to mialam juz takie skurcze jsk porodowe, ktore dka mnie byly bezbolesne. Moze taka nasza uroda.
Ech... ciezko tak lezec i byc bezużytecznym. Tyle rzeczy moza by w domu porobić. Dobrze chociaz ze mam tą 4 latkę w domu uo mu razniej hihi

reklama
Cześć dziewczyny jakiś czas temu udzielałam się na forum ja miałam twardnienia bolesne od 16 tygodnia dużo leżałam brałam magnez, luteine i czasem nospe donosiłam ciążę do 41 tygodnia i urodzić nie umiałam będzie dobrze pozdrawiam

Co jest najciekawsze to to ze szyjka skróciła sie dopiero pod koniec:-) ja potrafiłam mieć skurcze nawet co dwie minuty połowie ciąży :/ czasem brzuch twardy cały dzień nie ważne czy leżałam czy nie do tego często miałam miesiączkowe bóle. Według lekarzy twardnień może być około 10 i to jest norma a ja nawet potem przestalam liczyć.....

Co jest najciekawsze to to ze szyjka skróciła sie dopiero pod koniec:-) ja potrafiłam mieć skurcze nawet co dwie minuty połowie ciąży :/ czasem brzuch twardy cały dzień nie ważne czy leżałam czy nie do tego często miałam miesiączkowe bóle. Według lekarzy twardnień może być około 10 i to jest norma a ja nawet potem przestalam liczyć.....
Wychodzi wiec na to, ze mialas chyba mega pancerną szyjkę ;-) ;);-) ;);-) ;). Ja dzis na ktg i kontrole po tyg.lezakowania zobaczymy.

Wychodzi wiec na to, ze mialas chyba mega pancerną szyjkę ;-) ;);-) ;);-) ;). Ja dzis na ktg i kontrole po tyg.lezakowania zobaczymy.
No chyba wszystko zależy od budowy nie wiem :)każdy lekarz tez inaczej mierzy zawsze jest jakiś margines błędu. Czasem tak jest ze komuś sie skraca wczesniej a potem stoi w miejscu. Może też tak być ze ktoś ma długą zamkniętą i nagle na raz następny rozwarcie i szyjka skrócona do minimum nie ma reguły leżałam na patologii i różne przypadki tam byly. Takze dziewczyny uszy do góry i nie zamartwiać się :)

Powiem szczerze ze faktycznoe czekam na tą wizyte u gina we wt.jak na zbawienie pogadam z nim o tym krążku. Podobno go się kupuje samemu tak? A to jakies dodatkowe badania trzrba robic? Nie ukrywam ze w ost. czasie bralam globulki macmiror na bakterie i wirusy daly wiele ale teraz po tej końskiej dawce luteiny (2×2) czuje ze znow mnie pobiera (szczypie,swedzi) pomimo nadzywacznej higieny, probiotyku - provag i płynu do hig.dedykowanego dla kobiet z problemami. Doraznie smaruję sie clotrimazolum ale dobrze nie jest :-( Będąc juz w tym wstydliwym temacie to powiedzcie dziewcxyny jak radzicie sobie z załatwianiem, bo przrz to lezenie to perystaltyka juz chyba u mnie zanikla, no i do tego strach by nie przeć. Wspomagacie się jakoś czymś? W aptece polecili czopki glicerynowe ale jeszcze nie stosowalam.

U mnie bylo tak, ze na badaniu we wtorek lekarz wykryl główkę nisko i skróconą szyjkę. Na szczęście mój lekarz pracuje w szpitalu i na następny dzień załatwił mi pessar ze szpitala i założyl u siebie w gabinecie. Ponoć są dwa rodzaje pessaru-polski i zagraniczny (mocniejszy bo ma wyższą krawędź ale ciut droższy).Udało mu się zdobyć ten zagraniczny, zapłaciłam 200zł co wróciło do kasy szpitala.Ponoć w szpitalu też musiałabym za to zapłacić, to nie jest refundowane (nawiasem mówiąc tak właśnie nasze państwo troszczy sie o kobiety w ciąży i poprawę struktury demograficznej...). Posiew miałam robiony tuż przed samym założeniem pessaru, lekarz widocznie spojrzał i ocenił, ze sie nadaje do zabiegu, wyniki odbiore przed wizytą w ten zcwartek. Ufam mojemu lekarzowi i jego każdej decyzji:-)
Wieczorem tylko przed zabiegiem mialam profilaktycznie zastosować macmiror a przy zakladaniu pessara lekarz użył tego clema... (nazwy nie pamiętam, wykupiłam w aptece dzień przed).

Budująco jest poczytać o Waszych przypadkach zakończonych happy endem. Mam nadzieję, że my - obecne mamy leżące- też za kilka tygodni/miesięcy będziemy mogły naszymi historiami pocieszyć inne mamy, które się znajdą w takiej sytuacji...

reklama
U mnie bylo tak, ze na badaniu we wtorek lekarz wykryl główkę nisko i skróconą szyjkę. Na szczęście mój lekarz pracuje w szpitalu i na następny dzień załatwił mi pessar ze szpitala i założyl u siebie w gabinecie. Ponoć są dwa rodzaje pessaru-polski i zagraniczny (mocniejszy bo ma wyższą krawędź ale ciut droższy).Udało mu się zdobyć ten zagraniczny, zapłaciłam 200zł co wróciło do kasy szpitala.Ponoć w szpitalu też musiałabym za to zapłacić, to nie jest refundowane (nawiasem mówiąc tak właśnie nasze państwo troszczy sie o kobiety w ciąży i poprawę struktury demograficznej...). Posiew miałam robiony tuż przed samym założeniem pessaru, lekarz widocznie spojrzał i ocenił, ze sie nadaje do zabiegu, wyniki odbiore przed wizytą w ten zcwartek. Ufam mojemu lekarzowi i jego każdej decyzji:-)
Wieczorem tylko przed zabiegiem mialam profilaktycznie zastosować macmiror a przy zakladaniu pessara lekarz użył tego clema... (nazwy nie pamiętam, wykupiłam w aptece dzień przed).

Budująco jest poczytać o Waszych przypadkach zakończonych happy endem. Mam nadzieję, że my - obecne mamy leżące- też za kilka tygodni/miesięcy będziemy mogły naszymi historiami pocieszyć inne mamy, które się znajdą w takiej sytuacji...
Tez mam nadzieje ze za kilkamiesiecy bede mogla pochwalic sie swoim sukcesem. Wszystkie lezakujace trzymajcie sie i spokojnie bo tylko spokoj nas uratuje ;)

Do góry