reklama
figowa mama
Fanka BB :)
Z tym donoszeniem ciąży to jest tak jak już większość z nas zauważyła. Ja dziś jestem 37+1 i od dziś mój ginekolog traktuje ja jako donoszoną, dlatego dziś dostanę skierowanie na zdjęcie szwu.Czyli jest to już 38 tydzień, 37 skończony.
JAZKA, dawaj znać, jak u Ciebie. Do którego szpitala pojechałaś? do tego bliżej? Pięknie dotrwałaś, będą zdziwieni po tych akcjach ze skurczami :-) Ciekawe, jak się u Ciebie rozwinie sytuacja.
JAZKA, dawaj znać, jak u Ciebie. Do którego szpitala pojechałaś? do tego bliżej? Pięknie dotrwałaś, będą zdziwieni po tych akcjach ze skurczami :-) Ciekawe, jak się u Ciebie rozwinie sytuacja.
figowa mama
Poszperałam trochę w internecie i faktycznie lekarze czesto unikają zakładania szwu w ciążach mnogich.Tak tylko żeby się lekarze nie spóźnili bo u mnie ciąża bliźniacza to z gory większe ryzyko,nawet szew jest groźny ale super ze dziewczyny odpisujecie i pocieszacieoby chociaż do 30 tyg
Na jednym z potrali jakiś doktor z Montrealu podał link do takiego opracowania: Link do: Cervical stitch (cerclage) for preventing preterm birth in multiple pregnancy. - PubMed - NCBI
128 kobiet w ciąży mnogiej. W konkluzji jest napisane, że nie było różnic (w śmiertelności okołoporodowej, ) między kobietami ze szwem i bez szwu.
Podobne badania i wyniki z chin: Link do: Cervical cerclage for preventing preterm birth in twin pregnancies. A systematic review and meta-analysis. - PubMed - NCBI
Skandynawia: kobiety w ciązy bliźniaczej z szyjką poniżej 25 mm przed 24 tygodniem ciąży i tu: Link do: Cerclage for short cervix in twin pregnancies: systematic review and meta-analysis of randomized trials using individual patient-level data. - PubMed - NCBI jesli dobrze rozumiem u kobiet ze szwami było nieco więcej porodów predwczesnych niż w grupie bez szwow.
Ja bym na Twoim miejscu poszła za doświadczeniem lekarza. Najlepiej chyba wybrać się na wizytę i konsultacje do jeszcze kogoś innego.
No i bardzo ważne jest, czy i ile skurczy masz. Bo szew, jak i krążek, może je nasilać.
Leżysz w pozycji Trendelenburga? Czyli z uniesionymi nogami? Niektórzy lekarze mówią, że to dużo pomaga, bo zmniejsza nacisk dzieci i macicy na szyjkę, a u Ciebie jest przecież dwa razy większy niż w ciąży pojedynczej. Niestety wzmaga zgagę ;-) bo maluch naciska na żołądek.
Odpoczywaj :-) i nie zamartwiaj się!
figowa mama
Powodzenia i dawaj znać.Ja niedługo idę na zdjęcie szwu i bardzo boję się, nie wiem co mnie czeka
Ja już po wizycie. Też mam skierowanie,ale idę po weekendzie. U mniel mały nadal wysoko, więc ponoć łatwiej zdjąć szew. Jeszcze się umowilam na wizytę w dzień terminu porodu :-)
Jouliettka
To normalne, że podczas skurczu szyjką jest krótka. Lekarz jak robi USG to czuję czy jest skurcz. Ale to, że ktoś pisze, że mu się szyjka wydłużyła t nie znaczy, że wcześniej była mierzona podczas skurczu. Wystarczy lekki nacisk sondy na szyjkę i też wyjdzie krótsza. Lekarz różnie sprawdza. Często każe zakaslac czy przeć aby zobaczyć jak szyjka reaguje.
Napisane na XT1572 w aplikacji Forum BabyBoom
reklama
Jouliettka
Jazka trzymam kciuki aby poszło szybko[emoji4]
Podziel się: