reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

reklama
Z tego co wiem to heparynę jak coś podają po CC a przed tylko gdy są wskazania.
Czytałam że podawali przy małej ilości wód i słabych przepływach.
Dopytaj na następnej wizycie jakie wskazania.
Córkę urodziłaś wcześniej bo wyszła jakaś infekcja? Robią Co w tej ciąży częściej posiew aby ewentualnie nie powtórzyła się sytuacja?

Napisane na XT1572 w aplikacji Forum BabyBoom

Córkę urodziłam wcześniej bo pękł pęcherz owodniowy i sączyły się wody. W szpitalu okazali się że mam infekcje a przy CC ze miałam przegrodę w macicy. Nie wiadomo która rzecz spowodowała wcześniejszy poród. Lekarz w pierwszej ciąży nawet nie robił posiewu. Teraz już miałam robiony i wyszły bakterie e.coli. dostałam antybiotyk i tyle. Wiesz co jak lekarz powiedział że długość szyjki jest 3 cm to mu wiedziałam że leżenie daje rezultaty więc może dlatego też te zastrzyki...

Agnes super że szyjka ok. Waga dziecka to jest orientacyjna i pewnie po tygodniu sprawdzi czy przybiera. Nie każde dziecko musi mieć w takie same wymiary. dobrze ze chce kontrolować lepiej za dużo niż za mało. Pij dużo to i wody się poprawia i będzie wszystko dobrze. Jakby stwierdził ze teraz cos nie tak to od razu byłabyś w szpital u więc bądź dobrej myśli:)

Cześć Dziewczyny! Dawno mnie tu nie było. u mnie 36 tc. W tej ciąży było tak, że w 22 szyjka się skróciła do 28 mm z rozwarciem wewnętrznym i były skurcze, po 4 dniach było 20 mm, miałam założony szew Mc Donalda.
Szew będę mieć ściągany za dwa tygodnie, tzn. dostanę skierowanie do szpitala po skończeniu 37 tygodni.
Co do tego ciśnienia - to jest coś takiego jak "syndrom białego fartucha" - człowiek ma wyższe ciśnienie, gdy mierzy le lekarz lub pielęgniarka :-) Poszukajcie sobie info w internecie. ja sie o tym dowiedziałam kilka miesięcy temu przy okazji wizyty u neurologa. Jak tez o tym, że można mieć inne ciśnienie na obu rękach i ważne jest, jak duża jest różnica... Troche odeszłam od tematu :-)
Co do wagi, to u mnie wyglądało tak (chłopak, trzecie dziecko):
22 tc 558 g
29 tc 1360 g
32 tc 1850 g
35 tc 2750 g !
W czasie, gdy się nie odzywałam przeszliśmy anginę i chorobę bostońską. Szyjka nadal trzyma. Prawdopodobnie za wiele się nie skróciła, choć od czasu założenia szwu nie byłą mierzona w usg. W przeciwieństwie do poprzedniej ciąży z podobnymi problemami, gdy miałam krążek zamiast szwu, teraz dziecko jest nadal wysoko a od tych 13 tygodni szyjka nie wiele się zmieniła. Wtedy szyjka się skracała mimo pessara, a zaraz po zdjęciu było rozwarcie na 2-3 cm, a urodziłam równiutko miesiąc po zdjęciu krążka. Teraz maluszek jeszcze się nie obniżył, ale w kolejnych ciążach zdarza im się robić to później. Jestem bardzo ciekawa, jak będzie teraz z tym szwem, ile pochodzę po pozbyciu się go. Lekarz już znając moje poprzednie ciąże i porody, baaardzo nieprzewidywalne nie chce w ogóle spekulować.
A jeśli chodzi o samą aktywność, to z krążkiem i 1 dzieckiem robiłam wszystko włącznie ze spacerami, no może poza myciem okien i trzepaniem dywanów. Teraz ze szwem nie chodzę na spacery, zakupy, ale w domu robię wszystko normalnie, kładę się do łóżka raczej z powodu bólu kręgosłupa. A wyjścia ograniczyłam bojąc się, że w razie czego szew mógłby jakoś uszkodzić szyjkę w przeciwieństwie do krążka, który po prostu wypada :-)
Ja luteinę odstawiam dopiero za tydzień. U mnie ostatnio mocno skurczowo. Mam nadzieję, że tym razem nie urodzę dwa tygodnie po terminie, jak to było z krążkiem. Wtedy w 35 tc dziecko ważyło 2170 g. Około 3 kg było w 39 tc. Nastawiam się na poród sn i liczę, że obejdzie się bez nacięcia i może tym razem też pęknięcia....

MaryH gratulacje.

Figowa mama to już super że 36 tc.

Pocieszyłyście mnie z tą waga dziecka. Ja się dzisiaj umówiłam na 14 sierpnia na cesarskie cięcie i mimo że martwię się tymi wodami to jestem zadowolona. Już niedługo zostało:)

MaryH gratulacje.

Figowa mama to już super że 36 tc.

Pocieszyłyście mnie z tą waga dziecka. Ja się dzisiaj umówiłam na 14 sierpnia na cesarskie cięcie i mimo że martwię się tymi wodami to jestem zadowolona. Już niedługo zostało:)

Moge widzieć czemu masz cesarskie cięcie? Jaki powód?

reklama
Do góry