reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

reklama
Z tego co wiem to heparynę jak coś podają po CC a przed tylko gdy są wskazania.
Czytałam że podawali przy małej ilości wód i słabych przepływach.
Dopytaj na następnej wizycie jakie wskazania.
Córkę urodziłaś wcześniej bo wyszła jakaś infekcja? Robią Co w tej ciąży częściej posiew aby ewentualnie nie powtórzyła się sytuacja?

Napisane na XT1572 w aplikacji Forum BabyBoom

Córkę urodziłam wcześniej bo pękł pęcherz owodniowy i sączyły się wody. W szpitalu okazali się że mam infekcje a przy CC ze miałam przegrodę w macicy. Nie wiadomo która rzecz spowodowała wcześniejszy poród. Lekarz w pierwszej ciąży nawet nie robił posiewu. Teraz już miałam robiony i wyszły bakterie e.coli. dostałam antybiotyk i tyle. Wiesz co jak lekarz powiedział że długość szyjki jest 3 cm to mu wiedziałam że leżenie daje rezultaty więc może dlatego też te zastrzyki...

Agnes super że szyjka ok. Waga dziecka to jest orientacyjna i pewnie po tygodniu sprawdzi czy przybiera. Nie każde dziecko musi mieć w takie same wymiary. dobrze ze chce kontrolować lepiej za dużo niż za mało. Pij dużo to i wody się poprawia i będzie wszystko dobrze. Jakby stwierdził ze teraz cos nie tak to od razu byłabyś w szpital u więc bądź dobrej myśli:)

Cześć Dziewczyny! Dawno mnie tu nie było. u mnie 36 tc. W tej ciąży było tak, że w 22 szyjka się skróciła do 28 mm z rozwarciem wewnętrznym i były skurcze, po 4 dniach było 20 mm, miałam założony szew Mc Donalda.
Szew będę mieć ściągany za dwa tygodnie, tzn. dostanę skierowanie do szpitala po skończeniu 37 tygodni.
Co do tego ciśnienia - to jest coś takiego jak "syndrom białego fartucha" - człowiek ma wyższe ciśnienie, gdy mierzy le lekarz lub pielęgniarka :-) Poszukajcie sobie info w internecie. ja sie o tym dowiedziałam kilka miesięcy temu przy okazji wizyty u neurologa. Jak tez o tym, że można mieć inne ciśnienie na obu rękach i ważne jest, jak duża jest różnica... Troche odeszłam od tematu :-)
Co do wagi, to u mnie wyglądało tak (chłopak, trzecie dziecko):
22 tc 558 g
29 tc 1360 g
32 tc 1850 g
35 tc 2750 g !
W czasie, gdy się nie odzywałam przeszliśmy anginę i chorobę bostońską. Szyjka nadal trzyma. Prawdopodobnie za wiele się nie skróciła, choć od czasu założenia szwu nie byłą mierzona w usg. W przeciwieństwie do poprzedniej ciąży z podobnymi problemami, gdy miałam krążek zamiast szwu, teraz dziecko jest nadal wysoko a od tych 13 tygodni szyjka nie wiele się zmieniła. Wtedy szyjka się skracała mimo pessara, a zaraz po zdjęciu było rozwarcie na 2-3 cm, a urodziłam równiutko miesiąc po zdjęciu krążka. Teraz maluszek jeszcze się nie obniżył, ale w kolejnych ciążach zdarza im się robić to później. Jestem bardzo ciekawa, jak będzie teraz z tym szwem, ile pochodzę po pozbyciu się go. Lekarz już znając moje poprzednie ciąże i porody, baaardzo nieprzewidywalne nie chce w ogóle spekulować.
A jeśli chodzi o samą aktywność, to z krążkiem i 1 dzieckiem robiłam wszystko włącznie ze spacerami, no może poza myciem okien i trzepaniem dywanów. Teraz ze szwem nie chodzę na spacery, zakupy, ale w domu robię wszystko normalnie, kładę się do łóżka raczej z powodu bólu kręgosłupa. A wyjścia ograniczyłam bojąc się, że w razie czego szew mógłby jakoś uszkodzić szyjkę w przeciwieństwie do krążka, który po prostu wypada :-)
Ja luteinę odstawiam dopiero za tydzień. U mnie ostatnio mocno skurczowo. Mam nadzieję, że tym razem nie urodzę dwa tygodnie po terminie, jak to było z krążkiem. Wtedy w 35 tc dziecko ważyło 2170 g. Około 3 kg było w 39 tc. Nastawiam się na poród sn i liczę, że obejdzie się bez nacięcia i może tym razem też pęknięcia....

MaryH gratulacje.

Figowa mama to już super że 36 tc.

Pocieszyłyście mnie z tą waga dziecka. Ja się dzisiaj umówiłam na 14 sierpnia na cesarskie cięcie i mimo że martwię się tymi wodami to jestem zadowolona. Już niedługo zostało:)

MaryH gratulacje.

Figowa mama to już super że 36 tc.

Pocieszyłyście mnie z tą waga dziecka. Ja się dzisiaj umówiłam na 14 sierpnia na cesarskie cięcie i mimo że martwię się tymi wodami to jestem zadowolona. Już niedługo zostało:)

Moge widzieć czemu masz cesarskie cięcie? Jaki powód?

reklama
Do góry