reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

U mnie erytrocyty, hemoglobina i hematokryt w miarę ok a nie biorę w ogóle żelaza, nawet w witaminach.

Napisane na XT1572 w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Witam, dziewczyny jestem w 23 tygodniu ciąży od kilku tygodni mam skurcze stawia mi sie macica bylam juz raz w szpitalu na kroplówkach z magnezu. W pierwszej ciazy brałam fenoterol ale niestety juz go wycofali, teraz biore Asmag 2 tab x 3 plus leteine dopochwowo 100mg 1tab x 3.Ale boje sie ze to nie zda rezultatu, dużo leże. Prosze o odpowiedź.

Witam,ja jestem w 20 tg i to ciąży bliźniaczej. Szyjka mi się skraca i to szybko a wczesniej było dobrze,bardzo mnie to zmartwilo,ponieważ w tamtym roku miałam wysokie poronienie i teraz bardzo się obawiam żeby wszystko tylko było dobrze tym bardziej ze dwa dzidziusie w brzuszku.Biorę luteine od poczatku do tego doszedł magnez ale nie wiem czy to wystarczy.Ostatnio szyjka była 3cm i od razu się polozylam bo boje się żeby nic się nie stało_Odczuwamy tez co jakiś czas skurcze i twardy brzuch,myslalam ze to normalne i ze dzieci tak szaleja tym bardziej ze lekarz powiedział ze w ciąży są różne dolegliwości organizm się zmienia i będzie cos pobolewac ale teraz jak czytam wasze opisy to nie jest aż takie normalne.Do tego bardzo boli mnie kręgosłup i to Bardzo boje się nawet chodzić do łazienki a tym bardziej robić cos kolo siebie mycie głowy depilacja itp.Chociaż widzę ze różnie u Was jest kobietki ale ja po tym co przezylam w tamtym roku bardzo się obawiam.Pozdrawiam wszystkie przyszłe mamy.

Witam,ja jestem w 20 tg i to ciąży bliźniaczej. Szyjka mi się skraca i to szybko a wczesniej było dobrze,bardzo mnie to zmartwilo,ponieważ w tamtym roku miałam wysokie poronienie i teraz bardzo się obawiam żeby wszystko tylko było dobrze tym bardziej ze dwa dzidziusie w brzuszku.Biorę luteine od poczatku do tego doszedł magnez ale nie wiem czy to wystarczy.Ostatnio szyjka była 3cm i od razu się polozylam bo boje się żeby nic się nie stało_Odczuwamy tez co jakiś czas skurcze i twardy brzuch,myslalam ze to normalne i ze dzieci tak szaleja tym bardziej ze lekarz powiedział ze w ciąży są różne dolegliwości organizm się zmienia i będzie cos pobolewac ale teraz jak czytam wasze opisy to nie jest aż takie normalne.Do tego bardzo boli mnie kręgosłup i to Bardzo boje się nawet chodzić do łazienki a tym bardziej robić cos kolo siebie mycie głowy depilacja itp.Chociaż widzę ze różnie u Was jest kobietki ale ja po tym co przezylam w tamtym roku bardzo się obawiam.Pozdrawiam wszystkie przyszłe mamy.

Witaj. Ja mialam krótka juz w 11 tc. Obecnie jestem w 22 tc od początku mam progesteron naturalny 400g dopochwowych na noc. Duzo leżę, dzieki temu wydluzyla mi sie szyjka macicy.. lekarz dolozyl mi 3 razy magnez i od tej pory nie stawia mi sie macica. Rozumiem ze sie denerwujesz. Kiedy masz.następną wizyte?jesli mialas juz poronienie i przy następnej wizycie ci sie skróci proponuje zeby ci zalozyl pessar.. krążek na szyjke macicy. U mnie tez mial byc ale ze sie wydluzyla szyjka lekarz zrezygnowal. Ja mam wizyte za 2 tygodnie i zobaczymy czy cos sie zmienilo... nie denerwuj sie ani nie stresuj to bardzo pomaga uwierz mi bo sama to przerabialam :) glowa do gory wszystko bedzie dobrze :) pozdrawiam

Anna1107 mnie w 29 tc szyjka skróciła się do 23 mm. Dostałam Luteine 2 razy dziennie i magnez z B6 3 razy dziennie. Dużo leżałam to fakt ale nie cały czas. Trochę sprzątałam, gotowałam, krótki spacer do sklepu. Po 3 tygodniach miałam wizytę i szyjka wydłużyła się do 30mm. Także bądź dobrej myśli. Pozdrawiam.

Cześć dziewczyny. Chciałam do Was dołączyć. Jestem w 25+6 tc. Miesiąc temu szyjkę miałam 38 mm a teraz mam 27mm. Dostałam tylko luteinę i mam się oszczędzać. Jestem załamana, bo w domu mam brykającego 2latka. Wizyta kontrolna za tydzień, aż się boje

Ja w 11tc mialam 26mm w 14tc 30mm w 18tc 23mm i w 21tc 30mm dwa razy miałam rozwarcie wew szyjki... teraz jestem w 22tc+2dni.. u ciebie zle nie jest.Wizyta za 13dni.Ja duzo leżę nic nie robie w domu wszystko przejal maz, nawet mam babeczke ktora przychodzi raz na tydzień ogarnac mi dom. Moj lekarz przy 30mm sie cieszy i mowi ze jest ok. Oszczedzaj sie, nie dzwigaj, nie sprzataj i bedzie ok :)

Hej dziewczyny. Czytam Was i cieszę sie, że nowe dołączają a u pozostalych dobre wiesci. My 3ci dzien sie dworkujemy.... Wiekszych problemów nie mamy- ladnie spimy i ladnie jemy [emoji16]

relg8ribuyl9u9cq.png

relgx1hp9ifn41df.png

Cześć dziewczyny. Chciałam do Was dołączyć. Jestem w 25+6 tc. Miesiąc temu szyjkę miałam 38 mm a teraz mam 27mm. Dostałam tylko luteinę i mam się oszczędzać. Jestem załamana, bo w domu mam brykającego 2latka. Wizyta kontrolna za tydzień, aż się boje
Ja też byłam załamana jak mi się szyjka skróciła. I tak samo jak ty w domciu druga córka. Będzie dobrze. Powiem ci że norma wg standardów opieki okołoporodowej jest od 25 mm. Także jesteś w normie. Po prostu lekarz musi to kontrolować. Postaraj się naprawdę troszkę uspokoić i odpoczywać. Naprawdę będzie dobrze:)

reklama
Dzięki dziewczyny za pocieszenie. Fajnie że znalazłam to forum. Jak Was czytam to jest mi lżej. W pierwszej ciąży mniej więcej też w okolicy 25 tc wyszły mi złe wyniki krzywej i miałam cukrzyce ciążową. Też byłam załamana ale byłam na diecie i dałam radę. Tym razem cukier w normie, a szyjka się skróciła. Jak nie jedno to drugie. Najbardziej boje się że jak w ciągu miesiąca skróciła się o 1,1 cm to dalej będzie się skracać. Ale muszę przyznać że przez ten miesiąc za bardzo się nie oszczędzałam. Teraz zaczęłam więcej leżeć i odpoczywać, ale przy małym dziecku nie da sie caly czas leżeć. Chciaż jak szyjka dalej sie skróci i dostanę taki przykaz od lekarza to będę leżeć cały czas,( lepiej w domu niż w szpitalu) czego sie nie robi dla dzieci.

Do góry