reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

Marluna ja miałam tak mokro w poprzedniej ciąży, że na sprawdzanie zeszło mi przez pół ciąży prawie 100 sztuk i dopiero te prawidłowe zabarwiły się na ph zasadowe ;-) ale to już chlusnęło wtedy ze mnie jak z wiadra, że sprawdzać nie musiałam.

Napisane na SM-G920F w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Dziewczyny wielke dziek, kochane jestescie i przepraszam ze taka panike sieje,ale raz to mnie ginka wystraszyla z tymi wodami, dwa ze naprawde z brzucholem nie wesolo w tym momencie.
Postaram sie opanowac, zeby siac tu atmosfery strachu i ogolnie zeby nie psuc tego forum bo naprawde sie swietnie sie tu rozmawia.

Marluna wszystko jest ok i będzie ok i się już nie stresuj bo tylko wywołujesz sobie napięcia brzucha. Mnie też jak wody odeszły a było to 37 tyg i chlusnely jak nic :)

Dzięki dziewczyny :)
Marluna, tak, poznalysmy się na wątku i n vitro i obie mamy blizniaki prawie w tym samym czasie :)
Leżę plackiem w szpitalu i liczę na to, że jednak dzidziusie będą chciały jeszcze trochę posiedzieć.
Ale lekarze nie są dobrej myśli, bo szyjka 9mm przy blizniakach to kiepska prognoza...

Sok zurawinowy 100% z apteki pić z wodą juz tu pisałam na forum pomaga ja pije od początku bo lekarz doradził
Asiek tez pijesz i pisałaś ze pomaga. Tez się boje odplyniecia wód bo dużo się naczytalam no ale coś nie chce się denerwować a ja bardzo rzadko się denerwuje z natury jestem spokojna i łagodna trudno wyprowadzić mnie z równowagi.

Ciężki temat z tym leżeniem! Ja tez sie jakiś czas temu natknęłam na artykuł amerykańskich lekarzy, ze nie powinno sie kobietom w ciąży zalecać leżenia, bo to więcej szkody przynosi niż pożytku! U nas w kraju jednak panuje przekonanie ze leżenie jest dobre na wszystko! Ja sama w pierwszej ciąży w 21 tc usłyszałam ze szyjka miękka i zaczyna sie skracać! Zalecenie lekarza oszczędno-leżący tryb życia! Leżałam, ale mimo to szyjka nadal się skracała! W 29 tygodniu moja gin założyła mi krążek, z którym przez pierwsze 10 dni leżałam plackiem, potem dalej leżałam, ale chodziłam też trochę po domu, krótki spacerek pod blokiem, siedzenie na balkonie itp i tak dotrwałam do 40 tygodnia, kiedy to niespodziewanie dzień przed planowana Cc odeszły mi wody! Pisze niespodziewanie, bo nie miałam żadnych skurczy, boli itp. Może przez to ze tydzień wcześniej odstawiłam Fenoterol i magnez! W każdym razie dzięki leżeniu (nie plackiem) ale polegiwaniu i nie wychodzeniu z domu dotrwałam do samego końca!
Moja przyjaciółka z kolei w 24 tygodniu diagnoz miękka szyjka, zalecenie oszczędnego trybu życia, ale ona jeszcze do pracy chodziła! Kolejna wizyta szyjka skrócona, ona dalej olewka, następna to samo a ona nic, wręcz można powiedzieć ze szalała codziennie kilkugodzinne zakupy, spacery z psem, a mieszka na 4 pietrze bez windy! Ciąże prowadziła u tej samej gin co ja i aż sie dziwie ze jej krążka nie założyła! W 35-36 tygodniu szyjka zgładzona, a ona dalej mega aktywna, w rezultacie poród trzy dni po terminie! I bądź tu człowieku mądry, aż sie nasuwa takie powiedzenie: ".... To ma zawsze szczęście" - nieobrażając nikogo!
Kto wie, może w naszych przypadkach tez by tak było, a my jesteśmy nad wyraz ostrożne? Ale kto sie odważy zaryzykować? ...

Jestem w 30 tygodniu ciąży

A ja mimo leczenia i tak mam twardy skalisty brzuchol i tak tu się każdy śmieje z mojego brzucha bo jestem szczupła a brzuch wygląda jakbym piłkę polknela dosłownie taka koszykowa może mniejsza. Ja nie wiem czemu tę brzuch taki twardy jest lekarze sami nie wiedzą. Trudno będe tak chodzić. Dziewczyny może to dziwne i mi nie uwierzycie ale najbardziej twardy mam brzuch po kroplowce z magnezu miesiąc temu też tak było u mnie tak jest.
Mówiłam pielęgniarce ale ona mówi ze to nie możliwe ale ja znam moje ciało i wiem co i jak.

reklama
Madzionga musimy byc dobrej mysli, juz tyle za nami, mam na mysli te miesiace ciazy ale tez cala procedure in vitro.
Dostalas juz sterydy wvrazie czego?
Bedziesz musiala juz do konca ciazy zostac w szpitalu?

Mnie by juz zaden lekarz w klinice medycyny reprodukcyjnej nie przekonal na transfer 2 zarodkow, moim zdaniem wogole powinni dokladnie tam informowac z czym wiaze sie ciaza blizniacza, a niestey nik tego nie zribil.
Jeszcze cuagle przekonywali do dwoch zarodkow bo niby powodzenie in vitro ma byc wieksze, ech a dzis czlowiek znowu boi sie o kazdy dzien.

Do góry