reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

Ja mam szyjkę 1,5 cm ale rozwartą od środka. A czy Wam badają z pessar jakos szyjkę poza zwykłym badaniem ginekologicznym. Czy wam robią jakoś usg szyjki?

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

reklama
Tak, teraz tez mam założony krążek! Nie wiem ile miała szyjka, wiem tylko, ze była miękka i dla mojego świetego spokoju lekarz mi założyła! Po założeniu miałam poleżeć przez 5-6 dni, a potem oszczędny tryb życia! W pierwszej ciąży jak mi zakładała krążek to widać było juz po jej minie, ze było gorzej! Wtedy miałam leżeć przez 10 dni plackiem, a potem do kontroli czy krążek chwycił! Wiec mam nadzieje, ze teraz jest lepiej! U mnie powodem skracania szyjki jest nacisk główki dziecka na szyjkę! Ja w pierwszej ciąży miałam bardzo mały brzuszek, mimo iż córka urodziła sie z waga 3800! Miała mało miejsca w brzuchu wiec nacisk na szyjke był dyzy! Teraz tez podobnie- w 21 tygodniu jak byłam na kontroli to mi gin powiedziała ze szyjka trzyma ładnie ale juz dziecko naciska główka no i trzy tygodnie pózniej szyjka była juz miękka :( po kolejnych trzech tygodniach dla świetego spokoju poprosiłam o pessar mimo iż lekarka nic nie mówiła ze sie pogorszyło! Moja przyjaciółka z miękka i skradająca sie szyjka biegała przez pół ciąży i urodziła trzy dni po terminie!
Ja mam termin według OM na 17.09, według USG na 14-15.09, a według teorii pierwszych ruchów mam planowana cesarkę na pierwszy tydzień września

Jestem w 28 tygodniu ciąży

Baasia, z tego co wiem pessar uniemożliwia USG szyjki! Teraz dopiero bede miała pierwsza wizytę kontrolna z pessarem, ale w pierwszej ciąży miałam tylko badanie ginekologiczne

Jestem w 28 tygodniu ciąży

Ja tez mialam tylko badania ginekologczne jeśli chodzi o sprawdzanie pessara, a badania miałam też u innych lekarzy poza moim przy okazji wizyt w szpitalu. Z tego co wiem to usg się nie robi.

U mnie ze spaniem raz lepiej raz gorzej. Jak chce się wyspać to proszę męża żeby spał na kanapie i wtedy jest lepiej bo nie budzi mnie chrapaniem i kreceniem się, mam całe łóżko dla siebie, ale to rzadko.

Czy Wy też czujecie dziś ulgę przy chłodniejszym dniu? Ja się rozkoszuje dziś tym chłodem bo upały znosze bardzo ciężko. Jutro mam wizytę kontrolna u gina i juz się tym wyjściem stresuje bo zawsze trzeba długo siedzieć i czekać a ja bez sił jestem.

super dzisiaj jest, potwierdzam :) poszlam oddac krew i ledwo wrocilam tak mnie brzuch rozbolal, ale leze juz 3h i powoli jest lepiej, zaczyna mnie tez bolec kosc lonowa, ktora mialam peknieta kiedys wiec malo komfortowo, najgorsze jest to, ze wylecialo mi z glowy, ze mocz tez mialam oddac wiec jutro znowu musze isc.. mam nadzieje, ze do jutra pogoda sie nie zmieni

dordaw pamietaj o jakiejs poduszce pod biodro :) ja na kontrole jeszcze tydzien musze poczekac i bedzie wiadomo co z tym pessarem, szyjka i papierami na zelazna

Jutro rano ma być podobnie bo juz sprawdzałam :) ostatnio podlożyłam sobie sweter pod poldupek i czułam duża ulgę, teraz to już za każdym razem będę ten patent wykorzystywać :D

Basia witaj. Ja miałam szyjkę na 18mm w 20tc i zalozyli mi szew, mogłam mieć wtedy robione usg. Trzy tyg. temu mialam szyjkę na 8.5mm I dostalam pessar dodatkowo. Czy trzyma mozna sprawdzić jedynie palpacyjnie ale nie powinnaś go wyczuwac. Pocieszeniem dla was jest to ze nadal chodzę i nie leżę plackiem :)

Patuska, Hope napiszcie co u was. Ja ostatnio mam obsesję ze jak wstane to mi wody odejdą :)

U mnie nadal upały.

Ostatnia edycja:
A dziewczyny czy Wy z pessarem jakoś specjalnie leżycie? Pupa do góry? Ja raz na jednym raz na drugim boku, na plecach czasem na chwilę podkładam coś pod tyłek ale mi nie wygodnie. Strasznie się dewrwuję tym że czuję rozpierania wewnątrz. Jutro mam wizytę to się dowiem. Ale ciężko tak plackiem leżeć. Ja mam jutro koniec 26 tc, termin 27 września

Napisane na iPhone w aplikacji Forum BabyBoom

Basia ja mam peesar od 16 tyg ciąża bliźniacza a już mam 36 tydzień i nie długo rozwiązanie. Miałam zalecany oszczędzający tryb życia z naciskiem na leżenie. Leżałam jak było mi wygodnie... nic o trzymaniu tyłka w górze nie słyszałam...
Czasami też czułam taki nacisk na szyjkę od krążka. Ale po dłuższym leżeniu mijalo... teraz to już często czuje napór ale już się nie dziwię bo główki maluchy maja blisko kanału...

eiktkw7i1lgslap3.png

reklama
A swoją drogą wiecie jak się dziś super czuje? Eleganco... dawno się tak dobrze nie czułam... ale pogoda się zmieniła bo pada od środka nocy ciągle bez przerwy. Żadnych obrzęków opuchlizny dziś. Skurcze są ale da się wytrzymać...

eiktkw7i1lgslap3.png

Do góry