reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

reklama
Miłego dnia dziewczyny. Kciuki za wizyty i pomyślne wieści i oby bez twardych brzuszków [emoji4]

eiktkw7i1lgslap3.png

Hej,

Ja już po wizycie, siedziałam chyba z godzinę i nieźle się umordowalam ta wyprawa.

Przepisał mi ten Scopolan dodatkowo w razie potrzeby choć nawet mu tego nie sugerowalam, zamienił na razie Luteine z podjezykowej na dopochwowa (ciągle jest zdania że ta dopochwowa lepiej dziala) no i dał mi skierowanie do szpitala do kwalifikacji na podanie sterydów na pluca. Tu mnie trochę zaskoczył bo tego się nie spodziewałam.

Mąż jak usłyszał przed chwila o tych sterydach to przerażony ze to jakoś zaszkodzić może, ale jakby miało tak być to by ich nie podawali... Spróbuję się niebawem dodzwonić na IP i dopytac co i jak dalej mam z tym zrobić. Sądząc po obłożeniu szpitali to pewnie niechetnie będą chcieli mnie przyjąć, a na koniec stwierdza, że nie ma takiej potrzeby tak jak z pessarem stwierdzili no ale zobaczymy!

asiekD mi szyjka skrocila się pod koniec 21tc i wtedy miała w różnych pomiarach (23-28mm). Teraz będę brała już 4 lekarstwo, w tym 3 antybiotyk. Wychodzi mi na każdym posiewie inna bakteria. Nie powiem Ci ich nazw bo są w systemie w przychodni a ja nie pamiętam bo są łacińskie. Nie rozumiem czemu tak jest. Przecież dbam o higienę, korzystam tylko ze swojej toalety.. Jeśli mogę zapytać, donosilas poprzednią ciąże?

Cześć hope jasne że udało mi się donosić poprzednie ciążę pierwsza do 36 tyg 2 do 37 bez szwu pessara i tu w 3 ciąży czuje ze przez te bakterie też nie uda mi się załorzyć tego pessara. Kurcze zawsze było by bezpieczniej tym bardziej że mam 2 dzieci i mam co robić. Ale leżę jak najwięcej zresztą poprzednie ciążę cały czas przeleżałam. Ale sama widzisz ze da się i tobie też się uda

asiekD mi szyjka skrocila się pod koniec 21tc i wtedy miała w różnych pomiarach (23-28mm). Teraz będę brała już 4 lekarstwo, w tym 3 antybiotyk. Wychodzi mi na każdym posiewie inna bakteria. Nie powiem Ci ich nazw bo są w systemie w przychodni a ja nie pamiętam bo są łacińskie. Nie rozumiem czemu tak jest. Przecież dbam o higienę, korzystam tylko ze swojej toalety.. Jeśli mogę zapytać, donosilas poprzednią ciąże?

Hej,

Ja już po wizycie, siedziałam chyba z godzinę i nieźle się umordowalam ta wyprawa.

Przepisał mi ten Scopolan dodatkowo w razie potrzeby choć nawet mu tego nie sugerowalam, zamienił na razie Luteine z podjezykowej na dopochwowa (ciągle jest zdania że ta dopochwowa lepiej dziala) no i dał mi skierowanie do szpitala do kwalifikacji na podanie sterydów na pluca. Tu mnie trochę zaskoczył bo tego się nie spodziewałam.

Mąż jak usłyszał przed chwila o tych sterydach to przerażony ze to jakoś zaszkodzić może, ale jakby miało tak być to by ich nie podawali... Spróbuję się niebawem dodzwonić na IP i dopytac co i jak dalej mam z tym zrobić. Sądząc po obłożeniu szpitali to pewnie niechetnie będą chcieli mnie przyjąć, a na koniec stwierdza, że nie ma takiej potrzeby tak jak z pessarem stwierdzili no ale zobaczymy!
Wypowiem się bo jestem w temacie.

Po pierwsze nie dzwon do szpitala tylko jedz z tym skierowaniem na oddział. Muszą cie przyjąć nie ważne co masz napisane. Zawsze na ich pytania odpowiadaj ze masz skurcze...
Byłam ostatnio na sterydach w szpitalu temat znam.
Sterydy są po to ze gdybyś nie wytrzymała to maluszek będzie na tyle silny ze nie będzie potrzebował pomocy w oddychaniu.
I nie ważne czy masz pessar czy nie.
Ja mam i peesar i nie miałam twardnien dostałam skierowanie na obserwacje wydolności łożysk. Na ktg pojawiły się skurcze których ja nie czułam i decyzja ordynatora podajemy sterydy...

Wiec tylko się ciesz. Bo nie chętnie chcą to robić. Trzy dni na oddziale dwa zastrzyki i po krzyku. A i ktg będą Ci robić na świeżo wyniki krwi i moczu...wiec tylko zalety w tym widzę

eiktkw7i1lgslap3.png

AsiekD cieszę się że jesteś na tym forum i napisałaś o swoich ciążach. Mam nadzieję, że mi też się uda donosic ciąże do takiego tygodnia. A jak urodziły się maluszki w tych tygodniach to później czekały Was dłuższe pobyty w szpitalu czy było wszystko ok?

Dordaw popieram to co piszę patuska, też chciałabym dostać sterydy w razie wcześniejszego porodu. Ale moja ginekolog nic o tym nie mówi. Myślę że to dobrze ze dostalas skierowanie.

reklama
Patuska dzięki za porady, tak zrobię. Ale i tak chyba musze zgłosić się najpierw na IP bo inaczej na oddział nie wejdę. Przynajmniej ostatnio tak mi kazali zrobić przy zakładaniu Pessara...

Do góry