reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

Ja też staram się nie czytać, ale na przykład to forum bardzo mi pomaga. czasem poczytam o wczesniakach, ale każdy przypadek jest inny.

Nafoczka nie masz łatwo.. dużo doswiadczysz w tej ciazy.

Moja ginekolog dzwoni do laboratorium i dlatego szybko znam wynik. Niestety jest coś,czego stężenie jest większe niż norma. Nie prowadzi to do zakażenia ale pessar nie wchodzi w grę. Więc już pozegnalam się z nim :) mam nadzieję że wytrzymam jak najdłużej bez niego. Maleństwo z każdym dniem jest już bezpieczniejsze i to mi daje siłę.

reklama
Ja też staram się nie czytać, ale na przykład to forum bardzo mi pomaga. czasem poczytam o wczesniakach, ale każdy przypadek jest inny.

Nafoczka nie masz łatwo.. dużo doswiadczysz w tej ciazy.

Moja ginekolog dzwoni do laboratorium i dlatego szybko znam wynik. Niestety jest coś,czego stężenie jest większe niż norma. Nie prowadzi to do zakażenia ale pessar nie wchodzi w grę. Więc już pozegnalam się z nim :) mam nadzieję że wytrzymam jak najdłużej bez niego. Maleństwo z każdym dniem jest już bezpieczniejsze i to mi daje siłę.

Cześć hope u mnie z 12 tyg zrobiło się już 17 i zaczynają się schody pojawiła się bakteria jutro odbieram wynik szyjka na usg ma 3,3cm tylko ta bakteria. W drugiej ciąży nie mogłam się wogule pozbyć bakterii i przez to nie miałam założone nic ani pessara ani szwu. Powiedz mi od którego tygodnia Ciąży szyjka zaczęła ci się skracać i czy cały czas masz tą samą bakterie

Mi też mówili żebym "polegiwała" ale odkąd szyjka się skrociła poniżej 2 cm to mam nakaz kategorycznego leżenia. Macie pessar, a on podtrzymuje ciąże. Ja go nie mam więc muszę być bardziej ostrożna. Dzisiaj rano myślałam że jednak się uda, posiew wyjdzie jałowy, założę krążek i chociaż chwilkę posiedzę na balkonie, ale nic z tego. Czekam dzielnie.

A wiecie co.. Moja znajoma całą ciążę leżała z pessarem tak jak my. Martwiła się tak jak my. I zdjeli jej krążek, szyjka 1 cm i rozwarcie. Od momentu zdjęcia krążka funkcjonuje już normalnie i nic się nie dzieje! Minęły dwa tygodnie normalnego chodzenia, a szyjka ta sama... Do porodu jeszcze zostało nie całe dwa tygodnie. Więc naprawdę każda ciąża to inny przypadek. Ale dzięki takim przypadkom wiemy, że są ogromne szanse na odnoszenie ciąży.

asiekD mi szyjka skrocila się pod koniec 21tc i wtedy miała w różnych pomiarach (23-28mm). Teraz będę brała już 4 lekarstwo, w tym 3 antybiotyk. Wychodzi mi na każdym posiewie inna bakteria. Nie powiem Ci ich nazw bo są w systemie w przychodni a ja nie pamiętam bo są łacińskie. Nie rozumiem czemu tak jest. Przecież dbam o higienę, korzystam tylko ze swojej toalety.. Jeśli mogę zapytać, donosilas poprzednią ciąże?

a ja jutro zaczynam 22 tydzień !! :) wiem, że przy Was to blado, ale dla mnie to już 6 tyg z twardnieniami :)))

Super Vita :) ja swój 22 tc pamiętam jak dziś, wtedy też już mi się brzuch stawiał.

Mi położna w gabinecie lekarskim tez właśnie mówiła ze niejedne dziewczyny w mojej sytuacji przenosily ciążę. Koleżanka która niedawno urodziła tez mówiła ze rozwarcie miała już ponad 2 tyg. przed porodem jak nie wcześniej. Pocieszające są takie historie :)

U mnie jutro rano wizyta... Ciekawe czy mi coś poradzi/zapisze na ten twardy brzuch i twardnienia...

Pewnie znowu nikt mnie w kolejce nie przepuści i trzeba będzie się jakoś miło wepchnac [emoji5]

reklama
Dordaw powiedz o Scopolanie czopkach. I daj jutro koniecznie znać po wizycie.

Kolejny dzień za Nami :)

Spijcie spokojnie :*

Do góry