reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

Bylam :) faktycznie mam twardnienia ale powiedziała ze bardziej wiazalaby je z tym ze macica rośnie i uklada sie, moze się unormować po 24 tyg. Powiedziała ze nie widzi narazie zagrożenia spowodowanego twardnieniami, ale kazała zbadać magnez i potas. Co najważniejsze moja szyjka nie ma 3 cm! Ma 3 ale w macicy a cala długość to 4,5-5 cm i jest zamknięta i twarda. Nie zalecala leżenia ale mimo to nie będę dźwigać ani za duzo stać na nogach, na wszelki wypadek, zobaczę za tydzień u swojego lekarza jak się będzie miała sprawa. :) nospe i magnez mam brać nadal, ale powiedziała ze niedlugo nospe odstawić bo organizm po takim czasie przyjmowania juz przyzwyczaja się i nie działa jak powinna

Ostatnia edycja:
reklama
No to super :)! Musisz być szczęśliwa :)! Dbaj o siebie i wszystko będzie dobrze.
Ja dzisiaj mam gorszy dzień :( bolało mnie podbrzusze i plecy. Nie mam już siły, każdy ból mnie martwi, a ja się na nim skupiam.. :( Czytalam forum i prawie każdą z Was zatrzymywali w szpitalu, mnie mimo tak krótkiej szyjki gin nie zostawiła. Nie mówiła też nic o zastrzykach na rozwój płuc. Mój mąż nie rozumie czym ja się martwię i mówi ze przeze mnie szyjka się skraca, brakuje mi wsparcia. Mam nadzieję ze jutro poczuje się lepiej i inaczej na to spojrze. Jeszcze tyle czasu chciałabym wytrzymać.

Vita co za lekarz...

Przepraszam ale pójdziesz zrobić magnez i potas a wyniki wyjdą ci nie miarodajne...

Bo określanie magnezu jako wolnej jednostki w ciąży jest idiotyczne to samo z potasem. Bo magnez wchłania się na bieżąco jego ciągle jest niedobór zwłaszcza w ciąży...
To samo z potasem. Wiec to niczego nie pokazuje.

.z diety nie jesteśmy wp stanie pobrać tyle magnezu ile przewiduje dzienne zapotrzebowanie... ciąża to taki stan ze trzeba się suplementowac... a magnez bierz on pomaga naprawdę...

Nospy na dłuższą metę nie zalecają bo dzieci rodzą się z napięciem mięsniowym

HOpe mimo wszystko oszczędzaj się...z szyjka jest tak ze ona w każdej chwili może się skracać...

eiktkw7i1lgslap3.png

Hope jestem pewna, ze jeszcze dlugo Dzidzius bedzie mieszkal w Twoim brzuszku. A czy Twoja szyjka jest bardzo krotka? Zawsze mozesz to skonsultowac z innym lekarzem. Czytalam gdzies tu ze dzidzius urodzony po 27 tyg ma juz 95% szans przezycia, i z kazdym dniem przeciez to wzrasta, najgorsze juz za Toba :* teraz sobie lez i odpoczywaj, nachodzic sie jeszcze zdazysz :)

Patuska, ja nie podwazam kompetencji zadnego lekarza. I tak wykonam te badania jesli zleci mi je moj gin. Poki szyjka jest w takiej dlugosci jestem bezpieczna, choc wien ze moze sie zaczac skracac w kazdej chwili, ale myslmy pozytywnie. A moze mialabym zarys czy przyjmuje ten magnez w dobrej dawce? Czy 120x4 jest ok? A moze kazala mi zrobic abym sie sama uspokoila?

Ostatnia edycja:
Wiem i bardzo czekałam na 27 tc żeby maluszek miał jak największe szanse. Moja szyjka ma 16mm ale nie mam pessara. Musze sie wyleczyć z bakterii.Zmieniłam teraz lekarza, a nie chcę też dużo jeździć żeby sobie nie zaszkodzić :(

Wiec badzmy dobrej mysli :) nawet gdzies czytalam, ze czasami nawet robi sie dluzsza, nie wiem czy wynika to z bledow pomiaru czy jest mozliwe. Z pessarem na pewno bedziesz czula sie bezpieczniej, a kiedy masz wizyte?

czesc dziewczyny! witam nowa kolezanke!
wypuscili mnie ze szpitala ba robili czystki na dlugi weekend choc ja bym chetnie zostala. Leakowanie nam sluzy, szyjka sie podniosla z 11mm na 18mm bez szalu ale to zawsze maly sukces ;-) Niestety miekka i z rozwarciem. Co do twardego brzucha to do skurczy braxtona MUSZE sie przyzwyczaic, twardnienia mam codziennie i przy takiej szyjce lekarz powiedzial ze tak juz bedzie bo jest tam cialo obce czyli szew. Rozmawialam z kilkoma lekarzami-co obchod i pytalan. Poki sama macica jest miekka to reszte musze poukladac w glowie, ze to tylko dyskomfort.
Najwazniejsze ze sterydy dostawam i szanse juz sa bardzo bardzo duze

buziaczki :-*

vita93 wizytę mam w środę, ale tylko w celu pobrania posiewu i od razu muszę zrobić wszystkie badania łącznie z glukozą bo nie robiłam od dwóch miesięcy. Jeżeli się uda to pessar będę miała założony za tydzień. Trzymajcie kciuki!

nafoczka cieszę się, że napisałaś :) to super, że się wydłużyła! to aż 7 mm więcej!:) Ale rozwarcie masz wewnętrzne? Kurcze, a u mnie nic nie mówią o sterydach, zapytam teraz jak będę.

reklama
Do góry