reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

Moja szyjka jest taka krótka w porównaniu do Waszych :( ja też mam już dosyć leżenia, ale dopóki nie będę miała krążka to się nie ruszę bo bardzo się boję, że się dalej skróci. Muszę pojechać zrobić sobie badania a też boje się tej wyprawy :( Z tym krążkiem to zależy chyba po prostu od lekarza, jakie ma zdanie. A co oznacza, że szyjka jest miękka?Jak oni to sprawdzają?

reklama
HOpe palpacyjnie sprawdzają ..

Czuć czy jest twarda czy po prostu miękka...

Miękka może też być z natury u wielorodek...

Tak jak rozwarcie...sprawdzają palpacyjnie najczęściej...

eiktkw7i1lgslap3.png

cześć Wam, jestem tu nowa, założyłam konto specjalnie dla tego wątku. Ależ Wam zazdroszczę większość z Was już jest za granicą kiedy Maluszki mają szansę na przeżycie, u mnie to jest dopiero 17 tydzień, a twardnienia są ze mną już od pnad tygodnia. :( nie pomaga no spa i magnez, skurczy bollesnych już nie ma, ale twardnieje mi brzuch cały czas i to na długo. Szyjka 29 mm :( jutro wizyta u gin :(

Czesc :) Ja dowiedziałam się o swojej szyjce w 21tc, teraz mam już skończony 27tc i cieszę się z każdego dnia. Myślę, ze możesz mieć założony szew bo tak mają dziewczyny z tego co zauważyłam. Na pewno nie możesz się denerwować :* jak przeczytalaś forum to sama wiesz, że z krótkimi szyjkami spokojnie można donosic ciąże, każdej z Nas przypadek był albo jest inny. Nie martw się! :)

czułabym się już pewniej nawet gdybym dostała coś na podtrzymanie, sam magnez i no spa u mnie nie daje rady...po za tym moje twardnienia są długie i nie twardnieje mi cały brzuch tylko połowa, mam nadzieję że wszystko będzie dobrze :(

i nie wiem jak dam radę leżeć przez 23 tygodnie, które mnie czekają, najgorsze że jestem na ostatnim roku studiów (zaocznie) i kompletnie wszystko się pogmatwało :( skoro mam leżeć to nie wiem jak ja pozaliczam resztę przedmiotów :( a do samej szkoły ponad 100 km

Vita93

Nikt nie mówi ze 23 tygodnie będziesz leżeć. Bezpieczny czas to 36 tydzień i będziesz mogła rodzic...

A co do studiów to niestety są rzeczy ważne i ważniejsze...

Ja leżę od początku a już 28 tygodni się kończy... można...tylko trzeba umieć się zorganizować... I mam leki na podtrzymanie i peesar...a leżeć trzeba...I dwie księżniczki pod sercem...jest dla kogo leżeć...

eiktkw7i1lgslap3.png

zobaczymy co jutro powie mi lekarz...idę do lekarza pierwszego lepszego, który jutro przyjmuje, bo u swojego mam dopiero wizytę za 1,5 tyg. Byłam już w poniedziałek co prawda, tez u jakiejs babki ale mnie zbyła, że nic zlego się nie dzieje, a to kolka jelitowa, ale jakoś nie wierzę w tą kolkę.... mi się wydaje ze to macica..

z czy napiętą macicę widac na usg?? czy po czym to lekarz poznaje? bada brzuch ręcznie? ona mi tylko macała ręcznie macicę od środka i robiła usg ale według niej było wszystko ok, no dobrze ale wtedy skad by były te twardnienia

reklama
Ręcznie lekarz wyczuje dotykając brzuch. Zresztą stawianie się macicy ty sama wy czujesz.

Twardy brzuch na wysokości pepka. Skurcz zaczyna się od dna macicy przemierzając ku dołowi czyli od pepka w dół.

Siadając na kozetke albo leżanke lekarz dotykają brzucha będzie czuł napięta macice...

W sumie każdy by czuł...

A to co robiła od środka o czym mówisz to badała ci szyjkę. Macicy nie da się zbadać palpacyjnie od środka bo najpierw jest szyjka. Pewnie sprawdzała czy twarda i zamknięta...

Twardnienia to skurcze macicy...które mogą powodować skracanie szyjki i jej rozwarcie a jego konsekwencja może być przed wczesny poród albo poronienie...zależy na jakim etapie się to dzieje.

W każdym razie nie można tego bagatelizować...

Przyjmuj magnez,.. nospe rozkurczajaco nie dźwigaj itd...i zobacz co lekarz Ci powie

eiktkw7i1lgslap3.png

Do góry