reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

Te zastrzyki na płucka są podawane przy zagrożeniu przedwczesnym porodem. Wczoraj mnie wypisali, powiedzieli że te leki i w domu mogę przyjmować i leżeć a jak coś się będzie dziać to z powrotem do szpitala. Wizytę u mojego Gin mam w przyszły czwartek i mam nadzieje, że szyjka się nie skróci. W ogóle jestem zaskoczona bo w szpitalu zapytałam się o pessar a lekarz stwierdził,że sie od nich powoli odchodzi, więc nie rozumiem - przecież ten krążek pomaga tylu dziewczynom donosić ciąże ....

reklama
Mi w szpitalu nic nie mówili o zastrzykach:( Zobaczysz co powie Twój ginekolog. Mój prowadzący powiedział, że zdania są podzielone na temat krążka i że nie zakładał krążków. zmieniłam lekarza prowadzącego, ale na razie i tak nie mogę go założyć dopóki posiew nie będzie jałwy. Masz leżeć plackiem czy możesz troszkę dreptać?

No ten co do niego chodze i ten w szpitalu o ktorym pisalam to ten sam. Hope a powiedzial Ci czemu niektorzy sa anty nastawie i do pessarow?
Mam lezec, przenioslam sie do rodzicow - do miasta :) Wstaje tylko do lazienki, twardnienia sa dalej ale mniej i slabsze :)

Nie, nie mówił. Ja też za dużo wtedy o tym nie wiedziałam i nie wiedziałam też o co dokładnie zapytać. Ale niektórzy zakładają krążek tylko jeżeli szyjka ma poniżej 25mm. Może podpytaj go jakie widzi przeciwwskazania.

Mi też mówił, że będziemy się martwić jak będzie 25 mm lub poniżej. Na razie mam 29 mm (po wczorajszym badaniu). Mam nadzieje, że się nic nie zmieni :)

Co lekarz to inna opinia. Ja miałam szyjkę powyżej 4 cm i założyli mi krążek. Ale ja z bliźniakami to szyjka w każdej chwili mogła zacząć się skracać. I nie powiem bo przez to ze krążek spadł z mojej głupoty to lekko się skróciła ale nadal jest długa.

Malwina odchodzi od peesara? Chyba wręcz przeciwnie odchodzi się od szwu mc Donalda a nie mm peesara.,.

eiktkw7i1lgslap3.png

Szew zakłada się w momencie kiedy peesar nie jest w stanie utrzymać szyjki z powodu małej długości. I do 28 tygodnia tylko... a peesar w każdej chwili można założyć po 14 tygodniu...

Szew tez może się uszkodzić. Pęknac ale jak pęknie to porani w środku. A peesar tylko spadnie... I przy szwie jest rygorystyczny nakaz leżenia niż przy krążku właśnie dlatego ze istnieje ryzyko pęknięcia szwu.

O całej reszcie decyduje lekarz. Kiedy i jaka metoda...

eiktkw7i1lgslap3.png

reklama
Hej dziewczyny.
Ja rowniez polecam pessar,mam go juz 5 tyg i czuje sie pewniej,nie boje sie az tak kazdego twardnienia (a mam ich sporo) krzatam sie troszke po domu bo mam juz jedno
dziecko i nie moge sie tak plackiem polozyc. Marze
zeby wytrwac do 36 tyg. Co prawda w 1 ciazy tez mialam ten problem i wylezalam bez krazka do 38 tyg. Tylko ze wtedy bylo latwiej bo nie mialam dziecka. A tak trzeba rano go ogarnac do szkoly, potem szybkie sniadanko i staram sie lezec. Pomaga maz i moja mamusia. Ale ja tez staram sie cos drobnego zrobic,nie potrafie tak ulezec.
Damy rade dziewczynki niedlugo maj, potem juz poleci z gorki. :)

Do góry