reklama
NiebieskookaEM
Fanka BB :)
Jak się kamgurujecie to nadal będzie tylko 1 h dziennie, czy więcej?masz w normie mi jak poszla w szpitalu infekcja to miałam 70
Dzisiaj się kangurowaliśmy pierwszy raz!
Zobacz załącznik 1502386
Lady Loka
CudowneOjejuniu, jaki malutki słodziak. Rośnij zdrowo mały ! Lady Loka, chyba to piękne uczucie, co?
Dzisiaj siedzieliśmy prawie 2h i skończyliśmy głównie dlatego, że Mały zgłodniał.Jak się kamgurujecie to nadal będzie tylko 1 h dziennie, czy więcej?
Lwica1410
Aż mi się łezka ze wzruszenia zakręciła.masz w normie mi jak poszla w szpitalu infekcja to miałam 70
Dzisiaj się kangurowaliśmy pierwszy raz!
wielomatka
Lady Loka - gratuluję! To przepiękne wydarzenie i nastąpiło chyba szybciej niż było prognozowane?
Lady Loka
Ja powiedziałam Staszkowi kiedyś, żeby na dzień kobiet wyszedł poza inkubatorLady Loka - gratuluję! To przepiękne wydarzenie i nastąpiło chyba szybciej niż było prognozowane?
Nursov
Aktywna w BB
Kobitki, napiszcie proszę jak sytuacja wyglądała u Was. Jestem w 24tc i bardzo stawia mi się macica (kilkanaście razy dziennie). Szpital w 15, 17 i 19 tc ze względu na krwawienia (krwiak podkosmowkowy) i ostatnio w 23tc ze względu na na stawianie się macicy. Od 10 tygodni oszczędny tryb życia. 90% dnia leżenie, a macica jak się stawiała tak się stawia ( oczywiście magnez, Luteina).W 23tc szyjka 3,5cm. Kolejna wizyta za 2 tygodnie, a ja boje się, ze nie dotrwam… To moja druga ciąża. W pierwszej synek urodzony w 38+6 bez żadnych problemów, a ta ciąża od samego początku II trymestru jest ciągłym niepokojem i odliczaniem dni do końca kolejnego tygodnia…
Hej Nursov.
Czy szyjka cały czas ma podobną długość?
1. Przede wszystkim, skoro poprzednia ciąża przebiegała pomyślnie, można wykluczyć wady macicy (oczywiście zawsze zostaje kilka %, że jednak jest i dała znać w tej ciąży dopiero).
2. Zbadać się pod katem infekcji (posiew z szyjki na bakterie tlenowe i beztlenowe oraz mykologiczny, a także wszystkie te z krwi, typu CMV, toxoplazmoza itp. ) nawet jeśli było robione na poczatku ciąży.
3. Poczytać o najlepiej przyswajalnych rodzajach magnezu i potasu (najlepiej końskie dawki, oczywiście po konsultacji z dr).
Co więcej, ciężko powiedzieć. Szyjka spoko, ja np. mam całe 2 ciąże 3,5 cm (ważne, czy to jest stała długość). Stawianie macicy też mam w obu ciążach od 15 tc, nawet były epizody, że kilkanascie to na godzinę miałam. U jednej kobity to spowoduje konsekwencje, a u drugiej nie. Może jeszcze coś dziewczyny doradzą.
Czy szyjka cały czas ma podobną długość?
1. Przede wszystkim, skoro poprzednia ciąża przebiegała pomyślnie, można wykluczyć wady macicy (oczywiście zawsze zostaje kilka %, że jednak jest i dała znać w tej ciąży dopiero).
2. Zbadać się pod katem infekcji (posiew z szyjki na bakterie tlenowe i beztlenowe oraz mykologiczny, a także wszystkie te z krwi, typu CMV, toxoplazmoza itp. ) nawet jeśli było robione na poczatku ciąży.
3. Poczytać o najlepiej przyswajalnych rodzajach magnezu i potasu (najlepiej końskie dawki, oczywiście po konsultacji z dr).
Co więcej, ciężko powiedzieć. Szyjka spoko, ja np. mam całe 2 ciąże 3,5 cm (ważne, czy to jest stała długość). Stawianie macicy też mam w obu ciążach od 15 tc, nawet były epizody, że kilkanascie to na godzinę miałam. U jednej kobity to spowoduje konsekwencje, a u drugiej nie. Może jeszcze coś dziewczyny doradzą.
NiebieskookaEM
Mam dokładnie to samo, z tym, ze 28tc.Kobitki, napiszcie proszę jak sytuacja wyglądała u Was. Jestem w 24tc i bardzo stawia mi się macica (kilkanaście razy dziennie). Szpital w 15, 17 i 19 tc ze względu na krwawienia (krwiak podkosmowkowy) i ostatnio w 23tc ze względu na na stawianie się macicy. Od 10 tygodni oszczędny tryb życia. 90% dnia leżenie, a macica jak się stawiała tak się stawia ( oczywiście magnez, Luteina).W 23tc szyjka 3,5cm. Kolejna wizyta za 2 tygodnie, a ja boje się, ze nie dotrwam… To moja druga ciąża. W pierwszej synek urodzony w 38+6 bez żadnych problemów, a ta ciąża od samego początku II trymestru jest ciągłym niepokojem i odliczaniem dni do końca kolejnego tygodnia…
Ja mam od lekarki 8 x dziennie aspargin, no spę , luteinę, duphaston.
Warto zrobić posiew u ginekologa + posiew moczu.
Mi gin mówiła, że to stawianie się nie jest normalne, gdzieś jest przyczyna i trzeba ją znaleźć.
Miałam już z 2 tygodnie, gdzie nie stawiała się tyle, może z 6 razy dziennie,ale poszłam na krzywą cukrową i od tego momentu mam znowu kilkanaście razy dziennie.
Mam wrażenie, że stres w jakimś stopniu powoduje te twardnienia, także warto próbować się wyciszać, odciągać myśli w inną stronę.
Dzisiaj robiłam też na polecenie gin CRP, wyszło podwyszone lekko, także od jutra wjeżdża antybiotyk i zobaczymy, może ten jakiś stan zapalny/infekcja jest przyczyną takich zachowań macicy.
reklama
Nursov
Aktywna w BB
To muszę w takim razie w przyszłym tygodniu zrobić posiewy. CRP miałam robione na oddziale w zeszłym tygodniu. Wyszło mi 2 mg/l norma była do 5mg/l. Podali mi tez zapobiegawczo Clotrimazolum, bo ginekologowi, który mnie przejmował na oddziale od mojego ginekologa nie podobał się śluz, stwierdził ze jest serowaty, po badaniu wziernikiem. Ja po prostu już odchodzę od zmysłów… ja mam 3x2 aspargin + 2x2 mag b6. I w zeszłym tygodniu w szpitalu dali mi dwa wlewy z siarczanu magnezu.Mam dokładnie to samo, z tym, ze 28tc.
Ja mam od lekarki 8 x dziennie aspargin, no spę , luteinę, duphaston.
Warto zrobić posiew u ginekologa + posiew moczu.
Mi gin mówiła, że to stawianie się nie jest normalne, gdzieś jest przyczyna i trzeba ją znaleźć.
Miałam już z 2 tygodnie, gdzie nie stawiała się tyle, może z 6 razy dziennie,ale poszłam na krzywą cukrową i od tego momentu mam znowu kilkanaście razy dziennie.
Mam wrażenie, że stres w jakimś stopniu powoduje te twardnienia, także warto próbować się wyciszać, odciągać myśli w inną stronę.
Dzisiaj robiłam też na polecenie gin CRP, wyszło podwyszone lekko, także od jutra wjeżdża antybiotyk i zobaczymy, może ten jakiś stan zapalny/infekcja jest przyczyną takich zachowań macicy.
Podziel się: