reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

Po pierwsze się nie stresuj. Umów się w szybkim terminie do swojego lekarza on powinien wiedzieć ile szyjka miała na początku. Poproś go o posiew z okolic szyjki i zrób sobie posiew moczu. Do tego czasu faktycznie duzo odpoczywaj. Moz być że się skróciła ale nie jest z nią tragicznie. Moze lekarz zalecił pessar może oszczędny tryb życia a może nic bo okaże się że z taką długością startowałas. Niemniej lekkie skurcze i skracanie szyjki trzeba zbadać.
Nie pobrał. Muszę się teraz skontaktować z moim lekarzem prowadzącym, bo to wczoraj to była doraźna wizyta u innego lekarza, bo mialam lekkie skurcze a mój nie przyjmował wczoraj :/ No i wyszło z tą szyjką...

reklama
Czesc dziewczyny ❤ jestem w 15 tc miałam lekkie skurcze i poszłam do lekarza. Okazało się że mam krótka szyjke 24 mm :/ dostałam luteine dopochwowo 100mg 2x1. Bardzo się martwie. Nie wiem jaka szyjke miałam kiedys. Czy jest możliwe że np moja szyjka jest z natury krotka? Z tego wszystkiego nie zapytałam o wiele rzeczy. Lekarz nie mówił o leżeniu, tylko luteina i magnez. Mam nadzieję że się nie skróci. Może ktoś był w podobnej sytuacji? Jestem przerażona😥
miałam podobnie w poprzedniej ciąży. Niestety Ok 18 tyg jeszcze bardziej się skróciła z 24 mm do 19 mm wiec od razu szpital i szew. Szew trzymał do samego końca, a urodziłam 5 dni po jego zdjęciu . Da się to przeżyć i nie jest to takie straszne jak teraz Ci się wydaje. Czas szybko leci 😉
Najważniejsze to wychwycić teraz czy się będzie skracać. Oczywiście jest szansa ze masz z natury taka szyjkę i będzie trzymać czego bardzo Ci życzę ❤️

Ooooo to gratulacje :D u mnie moja dwulatka przeżywa aktualnie bunt i staram się w tym wszystkim ogarnąć bo z idealnego dziecka stała się nagle nastolatka przechodząca menopauzę w wieku dwóch lat...

U mnie jest druga dziewczyna w brzuchu. Na początku ciąży krwawiłam i leżałam standardowo ale później się unormowało. Do 24 tc naprawdę dużo leżałam ale po tym jak okazało się że mam cukrzycę to mam wskazania do chodzenia. Teraz mam w sobie tyle energii ze moje góry przenosić. Brzuch bolał mnie ale już strachu było mniej bo ten sam ból przeżywałam w poprzedniej ciąży. Termin na 5 sierpnia chyba ale będę miała wywoływany w 38 TC. Szyjka skróciła mi się o ok 1cm w przeciągu tygodnia ale nie panikuję bo i tak jest ok 34mm.

Dasz radę leżeć mając maluszka?
Hej, pobrał Ci posiew z okolic szyjki?
No niestety nie będzie tak spokojnie jak w poprzedniej ciąży, pomoc mam ale pewne rzeczy tylko mama może 😉 mam tylko nadzieje ze w porę wychwycimy szyjkę i nastawiam się już na szew. Jestem teraz dużo spokojniejsza, już to raz przeszłam i wiem ze się da 😉

Po pierwsze się nie stresuj. Umów się w szybkim terminie do swojego lekarza on powinien wiedzieć ile szyjka miała na początku. Poproś go o posiew z okolic szyjki i zrób sobie posiew moczu. Do tego czasu faktycznie duzo odpoczywaj. Moz być że się skróciła ale nie jest z nią tragicznie. Moze lekarz zalecił pessar może oszczędny tryb życia a może nic bo okaże się że z taką długością startowałas. Niemniej lekkie skurcze i skracanie szyjki trzeba zbadać.
Tak zrobię. Muszę przeczekać weekend, będę leżeć.

miałam podobnie w poprzedniej ciąży. Niestety Ok 18 tyg jeszcze bardziej się skróciła z 24 mm do 19 mm wiec od razu szpital i szew. Szew trzymał do samego końca, a urodziłam 5 dni po jego zdjęciu . Da się to przeżyć i nie jest to takie straszne jak teraz Ci się wydaje. Czas szybko leci 😉
Najważniejsze to wychwycić teraz czy się będzie skracać. Oczywiście jest szansa ze masz z natury taka szyjkę i będzie trzymać czego bardzo Ci życzę ❤️
Czy ze szwem cały czas leży się w szpitalu czy po prostu w domu? Dziekuję za słowa otuchy ❤❤❤

Czy ze szwem cały czas leży się w szpitalu czy po prostu w domu? Dziekuję za słowa otuchy ❤❤❤
Zależy od sytuacji i szpitala. Z tego co wiem to zazwyczaj w domu – jeśli jest stabilnie to na siłę nie trzymają, zwłaszcza teraz w pandemii i w szpitalach o wyższej referencyjności (tak jest u mnie w Trójmieście i okolicach) 😀

Nie pobrał. Muszę się teraz skontaktować z moim lekarzem prowadzącym, bo to wczoraj to była doraźna wizyta u innego lekarza, bo mialam lekkie skurcze a mój nie przyjmował wczoraj :/ No i wyszło z tą szyjką...
Z doświadczenia wiem, że co lekarz to inny pomiar 😅 dlatego najlepiej umówić się do lekarza prowadzacego. Może być tak że masz szyjkę z natury krótką ale lepiej nie ryzykować ;)

Z doświadczenia wiem, że co lekarz to inny pomiar 😅 dlatego najlepiej umówić się do lekarza prowadzacego. Może być tak że masz szyjkę z natury krótką ale lepiej nie ryzykować ;)
Mogą byc aż takie różnice w pomiarze? Idę w poniedziałek rano do mojego lekarza i zobaczymy 🙂

reklama
Do góry