reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

Cześć czy mogę dołączyć?
jestem teoche spanikowana, czy może mi ktoś doradzić?
jestem w 19 + 4 tc. Dzisiaj bardzo twardnieje mi podbrzusze a dokładnie macica, czuje jakby robiła się z niej taka twarda piłka. już wcześniej zdarzało mi się tak ale były to jednorazowe sytuacje i zaraz przechodziły. Dzisiaj w ciagu 10 minut stwardniała mi bardzo mocno aż 3 razy... do tego mam takie parcie tam na dole takie dziwne uczycie jakby coś mi miało wylecieć :| czy coś złego może się dziać? Czy to raczej normalne?
To moja poerwsza ciąża i może zbytnio panikuje. :/ byłam w poniedziałek u ginekologa było wszytsko dobrze, podobno szyjka długa twarda i zamknięta ale ginekolog mi jej nie zmierzyła.
biorę od któregoś tygodnia już magnez b6 forte 2x1. Ciagle luteinę 2x100g chociaż ginekolog mówiła ze 3x100 tez mogę pobrać i dzisiaj tak sobie właśnie wezmę chyba.
Czy taka dawkę magnezu zalecił Ci lekarz ? Wydaje mi się trochę mało ... ja przyjmuje 8 tabletek tego samego leku. Taka dawkę Zalecił mi nie mój lekarz prowadzony, ale inny u którego byłam jak mi brzuch częściej twardnial i myślałam, ze coś się dzieje a mój akurat nie przyjmował

reklama
Czy taka dawkę magnezu zalecił Ci lekarz ? Wydaje mi się trochę mało ... ja przyjmuje 8 tabletek tego samego leku. Taka dawkę Zalecił mi nie mój lekarz prowadzony, ale inny u którego byłam jak mi brzuch częściej twardnial i myślałam, ze coś się dzieje a mój akurat nie przyjmował
Magnez usuwa się całkowicie z organizmu wraz z moczem, jeśli jest w nadmiarze. Musiałabyś mieć chore nerki, żeby go nie wydalać, więc możesz spokojnie brać więcej, jeżeli czujesz, że brzuch twardnieje. A najlepiej jeśli przy okazji badań krwi oznaczysz poziom magnezu - jest to bardzo tanie badanie. Ja brałam 12 tabletek a i tak miałam magnez przy dolnej granicy.
Bierzesz lek czy suplement?
Może zwieksz też ilość kwasów DHA? One też pomagają na skurcze.

Doczytałam, że lek. Napisz jaki - zerknę jaja to forma magnezu i ile jest tam magnezu w magnezie.
Poczytajcie sobie też Dziewczyny o magnezie w formie solanki/oleju, która ponoć dużo lepiej się wchłania przez skórę. Ja się nie zdecydowałam, bo tutaj stosując to na skórę występuje chwilowe podrażnienie a ja jako alergik pewnie bym chodziła czerwona cały czas.

Magnez usuwa się całkowicie z organizmu wraz z moczem, jeśli jest w nadmiarze. Musiałabyś mieć chore nerki, żeby go nie wydalać, więc możesz spokojnie brać więcej, jeżeli czujesz, że brzuch twardnieje. A najlepiej jeśli przy okazji badań krwi oznaczysz poziom magnezu - jest to bardzo tanie badanie. Ja brałam 12 tabletek a i tak miałam magnez przy dolnej granicy.
Bierzesz lek czy suplement?
Może zwieksz też ilość kwasów DHA? One też pomagają na skurcze.
Biore lek i nie chce zapeszyć ale wydaje, ze po większej dawce jest lepiej. Magnez w dolnej granicy, kilka tyg temu niedobór lekki. Łącznie biorę 800 mg dziennie. Chodziło mi o to jak różnie są opinie lekarzy. Ja od początku biorę na władną rękę magnez. Mój lekarz nie zalecił wcale a jak innemu powiedziałem ze biorę 600 mg to mówił, ze mało. Mój lekarz nie zalecił mi również nospy a ten 2 był zdziwiony, ze nie biorę. W ostateczności nie biorę bo już mam 1 ,, ponospowe” dziecko z obniżonym napięciem mięśniowym. Mi lekarz mówił doraźnie. Są oczywiście sytuacje, ze trzeba regularnie i trzeba wybrać mniejsze zło.

Tak Was czytam i myślę, że chyba biorę za mało tego magnezu. Przyjmuję 2 tabletki cytrynianu magnezu firmy Solgar co daje 400 mg i teraz myślę czy nie zwiększyć, bo prawdę mówiąc odkąd go stosuję nie czuję jakiejś większej różnicy w ilości twardnień...

W ogóle dziewczyny jak Wy wytrzymujecie leżeć z tą poduszką pod pupą? Ja odpoczywam tylko na prawym lub lewym boku i jak mam pod sobą poduszkę to daję radę max 10 minut. Jest to dla mnie tak nienaturalna pozycja, ciężko mi się oddycha, kręgosłup boli, więc kładę się tak w ostateczności gdy mała za bardzo kopie w okolicach szyjki i potrzebuję ją odciążyć od tego ucisku.

A czy któraś z was miała po magnezie luźne stolce ? Ja od ok 5-6 tygodni mam luźne stolce tak 1-2 dziennie i przypuszczam, ze to magnez. Lekarz nic na to tylko mówił, ze lepsze to niż zaparcia ...

A czy któraś z was miała po magnezie luźne stolce ? Ja od ok 5-6 tygodni mam luźne stolce tak 1-2 dziennie i przypuszczam, ze to magnez. Lekarz nic na to tylko mówił, ze lepsze to niż zaparcia ...
Tak, magnez może działać delikatnie przeczyszczająco w dużych dawkach. Jednak nie przejmowałabym się tym, bo to rzeczywiście lepsze niż zaparcia, dopóki nie ma typowej biegunki to jest ok. Więcej pij i tyle.

Tak Was czytam i myślę, że chyba biorę za mało tego magnezu. Przyjmuję 2 tabletki cytrynianu magnezu firmy Solgar co daje 400 mg i teraz myślę czy nie zwiększyć, bo prawdę mówiąc odkąd go stosuję nie czuję jakiejś większej różnicy w ilości twardnień...

W ogóle dziewczyny jak Wy wytrzymujecie leżeć z tą poduszką pod pupą? Ja odpoczywam tylko na prawym lub lewym boku i jak mam pod sobą poduszkę to daję radę max 10 minut. Jest to dla mnie tak nienaturalna pozycja, ciężko mi się oddycha, kręgosłup boli, więc kładę się tak w ostateczności gdy mała za bardzo kopie w okolicach szyjki i potrzebuję ją odciążyć od tego ucisku.
Ja mam podwyższone łózko w nogach, więc poduszkę pod pupę rzadko wkładam, też mi niewygodnie z poduszką😀

reklama
Tak magnez przeczyszcza. Musisz dużo pić i nie jest to pusty frazes. Przede wszystkim wszystkie nadmiary usuwane są z moczem. Wspomagasz tym trawienie, wpływasz na ilość wód płodowych, odprowadzasz toksyny, dbasz o nerki i pęcherz moczowy (a ten lubi w ciąży dawać we znaki). Przy naszych szyjkach unikanie zaparć i stanów zapalnych jest kluczowe.

Do góry