reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

Witajcie dziewczyny!!!
Daaawno nie pisałam, bo bardzo dużo się działo.
Najważniejsze, że mój wyczekany i wyleżakowany przez długie miesiące synek jest już na świecie. Mały Zachariasz miał być oczywiście wcześniakiem z powodu skracającej się szyjki, a urodził się - dzień przed terminem. Ale za to w jaki dzień - w imieniny mamy, nikt go nie przebił z prezentem imieninowym, nie było szans.
Otóż Zaki (zdrobniale) urodził się cały i zdrowy, ważył 3600 g i mierzył 56 cm. Dziś już ma trzy tygodnie i ledwo mieści się w swoje 56 cm śpiochy, a po wyjściu ze szpitala przybrał przez tydzień 300 gram, co czuć jak się go nosi na rączkach.
Ku pokrzepieniu serc wszystkich mam szyjkowych - poród był ekspresowy, chyba w nagrodę za to leżenie. Wody odeszły o 11 wieczorem, a o 1:20 Zak był już po drugiej stronie brzucha. Wszystko potoczyło się tak szybko, że nie było mowy o wizycie w izbie, od razu na trakt, tam stwierdzili 4 cm rozwarcia, a po kilku minutach już 10 cm. Położne w tempie ekspresowym wypisywały papiery, nie było mowy o znieczuleniu i po chwili dosłownie było po wszystkim.
Nie wiem czy zawsze przy krótkich szyjkach porody są takie szybkie, ale u mnie tak było, więc może i Wam się tak zdarzyć - czego z całego serca życzę.
POzdrawiam serdecznie wszystkie krótkoszyjne mamusie i trzymam kciuki.
Leżcie, leżcie i jeszcze raz leżcie i słuchajcie swoich lekarzy, a wszystko będzie ok.
Jeszcze raz pozdrawiam!!!

reklama
NIUSIA ogromne gratulacje, zazdroszcze Ci ze juz masz po wszystkim!!!
moja szyjeczka cały czas ma 20 mm i zaczeła przybierac kształt litery "Y" co mi sie juz bardzo nie podoba... :sick::sick:

a ja już czekam na wt, bo mam wizytę u gina i wielką nadzieję, że ta moja szyjka w trochę lepszym jest stanie....prawie wcale się z łóżka nie ruszałam w tym tyg....cholera mnie już brała, ale wytrzymałam i teraz chcę za to jakąś małą nagrodę :-p, żeby chociaż zmieniła się z "V", albo żeby trochę się wydłużyła....choć ciutkę.....

dziewczynki, a leżycie na wznak??czy na bokach?? Bo ja juz sama nie wiem co robic...moja szyjka jest miekka, od 4-go miesiaca skrocona do 2 cm - ale na razie sie nie skraca dalej, i po otatnim badaniu gin powiedzial ze jest skierowana do przodu...wiec nadal lezenie...ale jak?? Wstaje do toalety, raz dziennie chodze po schodach i wsaje na posilki...juz nie wiem co robic....

bardzo Ci współczuję ze tyle leżenia jeszcze przed Tobą... mi lekarka kazała na lewym boku leżeć i miedzy kolana włożyc poduche...
u mnie kontrola szyjki za dwa dni...

reklama
ciesze sie na ten wątek ja jestem w 21 tc a moja szyjka ma tylko 0,9 mm leżenie jak najbardziej zalecane ale jak tu leżeć z 2,5 letnia kruszynka? mężem ciągle w pracy? i mieszkaniem które muszę urządzić, załatwić fachowców, zamówić niektóre rzeczy, wszystkiego doglądać??????????ufffffffffffffff leze kiedy tylko mogę na wznak ale brzucholek czasmem pobolewa i to ostro!!!!!!!!!!!!!:szok::no::wściekła/y:
jakie tabletki bierzecie?

Do góry