reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

Witamy ;) no niestety łatwo nie mamy.. każda tutaj odchodzi od zmysłów mając z tyłu głowy ryzyko porodu przedwczesnego..
Ja również i szyjka skracająca i cukrzyca i tarczyca i jeszcze inne przygody po drodze, lekko nie jest, ale byle do przodu, nie jesteś sama, a wszystkie tutaj się doskonale rozumiemy ;)
A co sie stało z jednym dzieciątkiem? Kiedy miałaś szew zakładany i na jaką szyjkę?

Ciąża była bliźniacza - w 21 tc jedna dzidzia zmarła - teorii jest wiele. Walczę o 2 córkę. Będąc w szpitalu z ww powodu mój dr sprawdził szyjkę - bardziej przypadkiem - 17 mm....decyzja o szwie 9 tyg temu - szyjka zerowa z uwypukleniem jaja do pochwy ( upłynęło 5 dni od pomiaru do zabiegu...) I tak leżę od tamtej pory - głównie leżę , mało robię. W szpitalu 3 tyg , obecnie w domu, choć wracam do szpitala na dniach już do końca...modlę się o 34-35 tc. W niedzielę zaczynam 31. Chodzę na kontrolę co tydzień - tuż po zabiegu , szyjka 17mm, potem 22mm, 26mm, 17mm, 13mm,9 mm !!!!. W piątek kontrola , może szpital. Mam dziwny dyskomfort, kłucie , brzuch stawia się rzadko. Popadam w paranoje.

reklama
Wspolczuje straty:( to byly blizniaki jedno czy dwujajowe?
Dwujajowe , 2 córki ...co wypłakałam to moje - często mam na to ochotę, ale brzuch się napina w trakcie więc na szklistych oczach się kończy, nadrobię po. Druga córka bardzo aktywna , zasypiam późno w nocy kiedy i ona przysnie. Najgorszy czas w moim życiu - żyje w niewyobrażalnym stresie.

U mnie dziś była wizyta kontrolna po odebraniu wymazu. Tydzień temu w poniedziałek- pobrany wymaz, szyjka 29mm po leczeniu antybiotykami. W piątek odebrałam wyniki wymazu i wyszedł gronkowiec złocisty. Dziś szyjka 16mm!!!
Tym sposobem wylądowałam na patologii ciąży w 24 tygodniu. Na izbie przyjęć szyjka jeszcze krótsza, bo 7mm, ale zamknięta. Boje się myśleć co mogło być jakbym nie pojechała dziś na wizytę. 😟😟

Dwujajowe , 2 córki ...co wypłakałam to moje - często mam na to ochotę, ale brzuch się napina w trakcie więc na szklistych oczach się kończy, nadrobię po. Druga córka bardzo aktywna , zasypiam późno w nocy kiedy i ona przysnie. Najgorszy czas w moim życiu - żyje w niewyobrażalnym stresie.
Kochana, bardzo wspolczuje straty! I sytuacji-ale tez jestem z krotka szyjka wiec ja widac duzo jest tu nas takich posiadaczek "szczesliwych" Ciaza bliznuacza to ogolnie trudna dla organizmu, duzy wysiłek-ale juz jestes w 30 tc to juz jest bardzo bezpieczny termin! Glowa do gory-po 30 tyg jakos jest duzo latwiej chyba ;) u mnie szyjke odkryto w 28ym- swiat mi sie zawalil, myslalam ze zaraz od razu porod- a jutro zaczynam 33ci tydz (dzis 32+6) i po 30tym jakos ten czas szybciej mija chyba bo glowa troche spokojniejsza :-) dotrwamy wszystkie razem! Zobaczysz :)

Dziewczyny,napisze Wam o mojej drobnej obserwacji ;) moze to jakas glupota ale kto wie. Odkad zrobilo sie chlodno zaczelam chodzic po mieszkaniu w legginsach ciazowych (mam takie krotkie, z gumka na brzuchu) i wgl mi sie nie napina brzuch. Dosłownie od tego dnia co zalozylam 1szy raz. A zawsze byl taki ciezki na wieczor albo jak wstawalam taki napiety. Nie zauwazylyscie czegos takiego? Moze ten a la pas jakos trzyma brzuch i przez to go odciąża no bo nie mam jak to inaczej wytlumaczyc ;) moze sprobujcie tez! Od razu jest duzo lzej jakos i glowa spokojnidjsza i brzuch mieciutki ;)

Heeej. Kiedyś Wam pisałam, że mi się skraca szyjka (jakoś od ok. 30tc) i mam rozwarcie na 2 cm (od 33tc). Udało mi się dotrzymać do końca. W 39+1 (z racji cukrzycy) miałam wywoływany poród. Moja szyjka ruszyć nie chciała 😅 ale na szczęście przy drugiej dawce oksytocyny dostałam odpowiednich skurczów. Trzymam za Was wszystkie kciuki, żebyście wszystkie dotrwały do końca!
Moja Hania przyszła na świat 31.08. o godz. 23.30 ❤

reklama
Leżałam z dziewczyną z pessarem - założenie w zasadzie niewyczuwalne , pięknie donosiła do 38. Po zdjęciu - dzidzia siedziała jeszcze dwa tyg.!!!Kazdy dzień - bliżej celu! Ja też jutro kontrola. Dziś dietetyk....żeby człowiek nawet ciasteczka w ciąży nie mógł....ehhh

Do góry