reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

Bardzo współczuje Ci straty... sama jestem w ciąży bliźniaczej w której non stop są jakieś komplikacje. Od samego początku raczej nie nastawiali mnie pozytywnie. Walczę teraz o Każdy dzień, o każdy tydzień i tak jak mówisz, stres jest niewyobrazalny. Ale trzeba wierzyć ze damy radę.
powiem Wam dziewczyny, ze jak leżę tu w szpitalu, niby głowa lżejsza bo wiem ze jestem pod kontrolą, ale ile się tu nasłuchałam o roznych przypadkach to moje... najlepiej po prostu skupiać się na tych szczęśliwych zakończeniach i wierze ze nas wszytskie one czekają!!
Leżałam przez 3 tygodnie w szpitalu więc doskonale wiem o czym mówisz. Matki po poronieniu z tymi w 39 TC oczekującymi na szczęśliwe rozwiązanie. Od momentu uslyszenia o ciąży bliźniaczej slysze- ja nie zajmuje się ciążami mnogimi , znajdzie Pani innego lek. Prowadzącego; następny mówi to słusznie że Pani jest smutna , c.blizniacza jest bardzo trudna ; jeszcze lata temu - nie życzę Pani ciąży bliźniaczej. Te słowa , w zależności od kobiety , ale u mnie padły na podatny grunt, za 30 tyg. nikt mi nie powiedział że będzie dobrze, tylko może..., Wszystko teoretycznie, niepewnie, zero pkt zaczepienia. Mój lek. Jest wspaniały - ratuje druga dzidzie jak może , ale psychologicznie ...radzi psychiatre,psychologa ...ja na dnie . Byłam u psycholog - powiedziała mi coś co mi pomogło, uświadomiła mi , że przez te komplikacje , ja tylko czekam na źle wieści , czekam że podzieli los siostry , że się poddałam , że z 2 dzieckiem coś się stanie , nie skupiam się nad tym , że 2 dziecko żyje , zdrowe, jest szansa I ROBIE WSZYSTKO CO W MOJEJ MOCY , ZEBY PRZYSZLA NA ŚWIAT SZCZESLIWIE. Reszta jest niezależna od nas. Oby nam się udało , bardziej już ściskać kciuków nie mogę...

reklama
Cieszymy się razem z Tobą 😊 Ja, póki co wyliczam do 25tego tygodnia! Dzis dopiero 24ty... 😟 Ale dziś miałam badanie doppchwowe usg + usg dziecka. Mała waży 660g, a szyjka niby 27mm. Ostatnio - 2 tyg temu wyszla im 14mm. Zglupiec idzie naprawde.
Długość bardzo dobra - dobrze wróży , jeśli szyjka zaciska sie , zamyka na wyższe parametry to znaczy , że jest w niej jakiś proc. wydolności. Mój lek. mówi , że to cyt "struktura dynamiczna" i trzeba się cieszyć jak się zaciskska in plus. Dobrze jest👍

Leżałam przez 3 tygodnie w szpitalu więc doskonale wiem o czym mówisz. Matki po poronieniu z tymi w 39 TC oczekującymi na szczęśliwe rozwiązanie. Od momentu uslyszenia o ciąży bliźniaczej slysze- ja nie zajmuje się ciążami mnogimi , znajdzie Pani innego lek. Prowadzącego; następny mówi to słusznie że Pani jest smutna , c.blizniacza jest bardzo trudna ; jeszcze lata temu - nie życzę Pani ciąży bliźniaczej. Te słowa , w zależności od kobiety , ale u mnie padły na podatny grunt, za 30 tyg. nikt mi nie powiedział że będzie dobrze, tylko może..., Wszystko teoretycznie, niepewnie, zero pkt zaczepienia. Mój lek. Jest wspaniały - ratuje druga dzidzie jak może , ale psychologicznie ...radzi psychiatre,psychologa ...ja na dnie . Byłam u psycholog - powiedziała mi coś co mi pomogło, uświadomiła mi , że przez te komplikacje , ja tylko czekam na źle wieści , czekam że podzieli los siostry , że się poddałam , że z 2 dzieckiem coś się stanie , nie skupiam się nad tym , że 2 dziecko żyje , zdrowe, jest szansa I ROBIE WSZYSTKO CO W MOJEJ MOCY , ZEBY PRZYSZLA NA ŚWIAT SZCZESLIWIE. Reszta jest niezależna od nas. Oby nam się udało , bardziej już ściskać kciuków nie mogę...
A ty leżysz cały czas czy funkcjonujesz w miarę normalnie? 🙂 Jakie leki bierzesz 🙂? masz skurcze 🙂? 30 tydzień to już naprawdę bardzo ładnie 🙂 a ile mała waży :)?

Ostatnia edycja:
Ja właśnie jestem po badaniu. Szyjka przez noc z 7 na 9 ale pojawiło się małe rozwarcie. Dostanę sterydy na płuca dla małej, bo jest ryzyko przedwczesnego porodu. Ale niestety też mi powiedzieli, że nie jest kolorowo.
Dla nich w szpitalu nigdy nie jest kolorowo. Ja, gdy widze ich miny przy obchodzie, to mam wrazenie, ze do nich dociera tylko ten najgorszy scenariusz i chyba wolą na taki nas przygotowywac... 🥴 A przeciez tyle dziewczyn tutaj na forum rodzi w terminie! Ktory masz teraz tydzien, ze sterydy ci juz podaja?

Długość bardzo dobra - dobrze wróży , jeśli szyjka zaciska sie , zamyka na wyższe parametry to znaczy , że jest w niej jakiś proc. wydolności. Mój lek. mówi , że to cyt "struktura dynamiczna" i trzeba się cieszyć jak się zaciskska in plus. Dobrze jest👍
Dziękuję za slowa pociechy 😘 Ja tak bardzo bym chciala juz byc ja wy, w 30tym tygodniu!!!

[QUOTE="Nana9898, post: 20025044,

A ty leżysz cały czas czy funkcjonujesz w miarę normalnie? 🙂 Jakie leki bierzesz 🙂? masz skurcze 🙂? 30 tydzień to już naprawdę bardzo ładnie 🙂 a ile mała waży :)?
[/QUOTE]
Głównie leżę- teraz z pupa do gory. Odrobinę chodzę po domu - do kuchni , wc. Jak dłużej stoję , brzuch mi się stawia - gorzej się czuje. Mąż sprząta ( staram się nie patrzeć na jakość 😶😎😉😉). Skurcze mam takie przepowiadające - słabe, chwilowe, max 5-7 dziennie,niebolesne.
Niestety mała bardzo nisko i majstruje w okolicach szwu ...🙄
Leki...clexan w brzuch, progesteron 2x200mg , nospa, magnes, prenatal Duo Plus dha 900 mg, dziś dietetyk i decyzja o insulinie ( cukry ranne 93-101) .
Waga z 28 TC. Prawie 1200g. Jutro kolejne ważenie 🙂
Macie tak , że małe sa są bardzo aktywne, kopniaki bolesne ? Brzuch faluje jak statek na morzu ? 😏

Głównie leżę- teraz z pupa do gory. Odrobinę chodzę po domu - do kuchni , wc. Jak dłużej stoję , brzuch mi się stawia - gorzej się czuje. Mąż sprząta ( staram się nie patrzeć na jakość 😶😎😉😉). Skurcze mam takie przepowiadające - słabe, chwilowe, max 5-7 dziennie,niebolesne.
Niestety mała bardzo nisko i majstruje w okolicach szwu ...🙄
Leki...clexan w brzuch, progesteron 2x200mg , nospa, magnes, prenatal Duo Plus dha 900 mg, dziś dietetyk i decyzja o insulinie ( cukry ranne 93-101) .
Waga z 28 TC. Prawie 1200g. Jutro kolejne ważenie 🙂
Macie tak , że małe sa są bardzo aktywne, kopniaki bolesne ? Brzuch faluje jak statek na morzu ? 😏
[/QUOTE]
Mój też uwielbia grzebać na dole jeszcze jak przekopie mi brzuch to czesto po tym mam odrazu skurcz 🙂

U mnie dziewczyny ciąża bliźniacza, od początku stres, ponieważ w 7tc silne krwawienie, które okazało się krwiakiem. W 22tc szyjka 22mm i tydz później miałam już pessar. Od ok 20 tc skurcze, leżałam w szpitalu tydzień, podawano mi magnez. Wtedy też słyszałam co chwilę żeby jak najwięcej leżeć, w domu nic nie robić, że jak odnoszę ciążę do 30tc to będzie cud. A mając w domu pod opieką 3-latke nie da się leżeć cały czas. Obecnie jestem w 36tc i praktycznie wcale nie leżę. Szczerze to czekam aż zacznie się akcja, chciałabym już urodzić, bo po prostu jest mi już ciężko.
Wierze że i Wy dacie radę i szczęśliwie donosicie Maluchy do bezpiecznego terminu :)

reklama

A ty leżysz cały czas czy funkcjonujesz w miarę normalnie? [emoji846] Jakie leki bierzesz [emoji846]? masz skurcze [emoji846]? 30 tydzień to już naprawdę bardzo ładnie [emoji846] a ile mała waży :)?
Głównie leżę- teraz z pupa do gory. Odrobinę chodzę po domu - do kuchni , wc. Jak dłużej stoję , brzuch mi się stawia - gorzej się czuje. Mąż sprząta ( staram się nie patrzeć na jakość [emoji55][emoji41][emoji6][emoji6]). Skurcze mam takie przepowiadające - słabe, chwilowe, max 5-7 dziennie,niebolesne.
Niestety mała bardzo nisko i majstruje w okolicach szwu ...[emoji849]
Waga z 28 TC. Prawie 1200g. Jutro kolejne ważenie [emoji846]
Macie tak , że małe sa są bardzo aktywne, kopniaki bolesne ? Brzuch faluje jak statek na morzu ? [emoji57][/QUOTE]U mnie dzieci nie mają miejsca za bardzo. I nie umiem odróżnić skurczy od ich przeciągania się

Do góry