reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

Super :D
Ja jak zobaczyłam ten krążek to byłam w szoku, że on się tam zmieści 😂 ale mój lekarz mi go sprawnie wcisnął, ustawił i nawet trochę to nie bolało , a trwało może z minutę :) i ogólnie to po założeniu nie powinnaś też go wogole czuć, gdybyś miała jakiś dyskomfort, to zgłoś to.
Teraz pojawiają mi się czasami takie wodniste upławy, raz się przestraszyłam, że to wody, ale byłam u lekarza i powiedział, że może się tak dziać, bo to jest jednak ciało obce w środku, więc się nie przeraź w razie wodnistej wydzieliny. ;)
No wlasnie czytalam ze ponoc jest bardzo duzy-chyba bym wolala wgl na niego nie patrzec zeby sie nie przerazic heh a czy po zalozeniu cos bolalo? Ciagnelo w brzuchu? Zostawiaja na 3 dni w szpitalu po tym -ciekawe co beda mi robic, ktg czy jakie badania?

reklama
Jutro mam wizyte u lekarza i nie wiem czego się spodziewać. Fakt dopiero 7tc, ale w poprzedniej ciàży zaczęła mi się skracać od 26tc. Teraz staram się ograniczać ruch, częściej odpoczywam, ale właśnie musze czasem podnieść, przenieść, dźwignąć dwulatka. Boję się że problem szybciej do mnie przyjdzie i nie należe się mając łobuza w domu
Niby też może być tak, że pierwsza ciąża problemowa, a druga spokojna ;) tak czy inaczej będziesz pod wzmożoną kontrolą ze względu na skracanie się w pierwszej ciąży i w razie co szybciej lekarz zareaguje :)

No wlasnie czytalam ze ponoc jest bardzo duzy-chyba bym wolala wgl na niego nie patrzec zeby sie nie przerazic heh a czy po zalozeniu cos bolalo? Ciagnelo w brzuchu? Zostawiaja na 3 dni w szpitalu po tym -ciekawe co beda mi robic, ktg czy jakie badania?
Nic nie bolało w trakcie jak i po złożeniu, ja kompletnie żadnego dyskomfortu nie czułam i nie czuje. Nie było żadnego plamienia, żadnych bólów brzucha. Ja miała zakładany na wizycie w gabinecie, więc nie leżałam w szpitalu, to ci nie powiem ;)

Dziewczyny może bez sensu pytanie, ale czy sa jakies oznaki/ objawy ze szyjka zrobila sie miekka? Czy miekka oznacza ze szybciej sie skroci, czy o co dokladnie chodzi?:/

Dziewczyny może bez sensu pytanie, ale czy sa jakies oznaki/ objawy ze szyjka zrobila sie miekka? Czy miekka oznacza ze szybciej sie skroci, czy o co dokladnie chodzi?:/
Tez się zastanawiam o co chodzi, ze jest miękka. Tydzień temu byłam na wizycie i usłyszałam, ze szyjka miękka i ma 4 cm. Był to 20 tydzień ale teraz mam często twardy brzuch i Klocia w pochwie. Zastanawiam się czy jeśli jest miękka to będzie się skracać czy nie ma reguły.

Tez się zastanawiam o co chodzi, ze jest miękka. Tydzień temu byłam na wizycie i usłyszałam, ze szyjka miękka i ma 4 cm. Był to 20 tydzień ale teraz mam często twardy brzuch i Klocia w pochwie. Zastanawiam się czy jeśli jest miękka to będzie się skracać czy nie ma reguły.
A bierzesz nospe? Ja sama sie zastanawiam co oznacza ze jest miękka?

Hmm ale oszczedzasz sie juz od razu wiec to dobrze ja w 1szej ciazy wgl nie mialam zadnych problemow to sie w tej zupelnie nie oszczedzalam, ciagle w ruchu, latalam po sklepach, sprzątałam zato teraz za kare leze :) a jak sie zakończyła 1sza ciaza? Rozumiem ze szczesliwie porodem w terminie? Zdecydowanie musisz sie oszczedzac. Mi np moj gin mowi ze moja szyjka jest twarda ale widac ze to juz kolejna ciaza i ze w 1szej ta szyjka byla twardsza jednak.
Pierwsza ciąża była leżąca od 28tc. W 30tc byłam w szpitalu, podawali mi sterydy na rozwój płucek. Poród między 38 a 39tc. Ale cały czas leżałam, mąż mnie obsługiwał, mogłam sobie na to pozwolić. Teraz przy dwulatku będzie mi napewno ciężej odpoczywać dlatego się martwię

Witam. Mam pytanie do mam, które mają już dzieci. W którym tygodniu ciąży zaczęły Wam się skracać szyjki w drugiej/kolejnej ciąży?
Hej. U mnie pierwsza ciąża 20 lat temu - wszystko super do końca. Następna jakoś dwa lata temu - 17 tydzien, szyjka 4,2 cm. 20ty tydzien - 3,27 cm. 25ty - 3,21 cm. 29ty - 1,34 cm. Od razu szpital, od razu sterydy na płucka, leżenie plackiem, bez szwu, bez pessara. Synek urodzony 37 + 5. Rok temu kolejna ciąża, niestety bez jakiejkolwiek kontroli szyjki - 16ty tydzień, szyjki brak, poronienie. Parę miesięcy pozniej kolejna ciąża- obecna- w 14tym tygodniu skrócenie szyjki z około 4cm na 3,40 cm. Szpital. Parę dni później szyjka juz tylko okolo 2,5 cm. Szew. Po szwie do domu. 19ty tydzien, szew czesciowo zsuniety, znowu szpital, szyjka juz sama nie wiem ile. I tak leżę sobie w szpitalu już ponad miesiąc 🥴

reklama
No i po założeniu szwu w 15tym tygodniu leżałam plackiem w domu. Też mam dwulatka, ale mąż i moja mama się nim opiekowali. Ja leżałam sumiennie, mimo to w 19tym tyg szew się czesciowo zsunal i szyjka skrocila 😞 Lepiej dmuchać i chuchac na te nasze szyjki od najwczesniejszych tygodni.

Do góry