reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

Ja tez miałam tak, nawet zdarzały się dni, kiedy twardnienia były co 15 min w ciągu kilku godzin, ale jakoś to potem przechodziło. Ja bym zapewne pojechała na IP gdyby w moim odczuciu nabierały na sile i były niekomfortowe. Zawsze warto sprawdzić - a najlepiej skonsultować przed tym wszytskim z lekarzem jak sugeruje Inka.
Właśnie.. pytanie, czyli u Ciebie Inka wyszło ze to przez zaparcia? Bo ja tez mam problem duży... i myśle ze to może być problem tez w tym szpitalu ze to wróciło.
Jesli cierpisz na zaparcia, koniecznie zgłoś lekarzowi! Niech coś Ci na to przepisza. Ja przy zaparciach i mojej krotkiej szyjce ze szwem czulam się potwornie zle. Brzuch ciezki, twardy, napierania, boli wszystko na dole, ja zestresowana... Potwornosc! 🥴 Od kilku tygodni piję dwa razy dziennie syrop - lactulose plus tabletka z zelazem do tego. Jejuuuuu jaka roznica! Brzuch mieciutki, ja spokojniejsza. Jest naprawde spora roznica!

reklama
Jesli cierpisz na zaparcia, koniecznie zgłoś lekarzowi! Niech coś Ci na to przepisza. Ja przy zaparciach i mojej krotkiej szyjce ze szwem czulam się potwornie zle. Brzuch ciezki, twardy, napierania, boli wszystko na dole, ja zestresowana... Potwornosc! 🥴 Od kilku tygodni piję dwa razy dziennie syrop - lactulose plus tabletka z zelazem do tego. Jejuuuuu jaka roznica! Brzuch mieciutki, ja spokojniejsza. Jest naprawde spora roznica!
Zgłaszałam. Tez pije laktuloze ale tylko 2x dziennie - dzisiaj zwiększę sobie dawkę po Twojej sugestii. Wczoraj nawet czopka zastosowałam ale nic nie pomogło - koszmar! Mam nadzieje ze jak się tego pozbędę to będzie o wiele lepiej. Dzięki za radę!

Zgłaszałam. Tez pije laktuloze ale tylko 2x dziennie - dzisiaj zwiększę sobie dawkę po Twojej sugestii. Wczoraj nawet czopka zastosowałam ale nic nie pomogło - koszmar! Mam nadzieje ze jak się tego pozbędę to będzie o wiele lepiej. Dzięki za radę!
Poczatki picia lactulozy nie przynosily u mnie efektu. I tak korzystalam z czopkow. Az jeden lekarz na obchodzie zerknal w moje wyniki - mowi ze mam niska hemoglobine - 11. Zapytal, czy nie mam problemow z zaparciami. Mowie, ze mam. Zapisal zelazo - sorbifer durules 2x1 tabletka. Po tym zelazie tak mnie zaczelo gonic do toalety! 😱 Po trzy razy dziennie. I sensacje w brzuchu okropne. Poprosilam o zmniejszenie dawki zelaza - 1 tabl. dziennie. Zgodzil sie. I od tej pory jest super. Nie mam pojecia, czy to ta lactuloza zaczela dzialac po czasie, czy zelazo tak zadzialalo. Moze i Ty zapytaj jaka masz hemoglobine? Skoro u mnie lekarz jej wynik polaczyl z zaparciami, moze i u Ciebie tez cos na rzeczy.

Dziewczyny z krótkimi szyjkami jak lezycie w szpitalu to na plecach czy na boku? Cos lekarze zalecaja bardziej?
Ja leze tak, jak mi wygodnie 🙂 Raz bok prawy, raz plecy, raz bok lewy. Jeszcze zanim zaordynowali mi nospe, miewalam czesto skurcze, gdy lezalam na wznak. Zglosilam lekarzowi. Mowil wtenczas, ze mam sobie lezec tak, jak mi wygodnie i tak probowac zmieniac pozycje, by nie odczuwac skurczow.

Ja leze tak, jak mi wygodnie 🙂 Raz bok prawy, raz plecy, raz bok lewy. Jeszcze zanim zaordynowali mi nospe, miewalam czesto skurcze, gdy lezalam na wznak. Zglosilam lekarzowi. Mowil wtenczas, ze mam sobie lezec tak, jak mi wygodnie i tak probowac zmieniac pozycje, by nie odczuwac skurczow.
A ile tabletek nospy dziennie bierzesz i w ktorym tc jesteś?

Ja tez miałam tak, nawet zdarzały się dni, kiedy twardnienia były co 15 min w ciągu kilku godzin, ale jakoś to potem przechodziło. Ja bym zapewne pojechała na IP gdyby w moim odczuciu nabierały na sile i były niekomfortowe. Zawsze warto sprawdzić - a najlepiej skonsultować przed tym wszytskim z lekarzem jak sugeruje Inka.
Właśnie.. pytanie, czyli u Ciebie Inka wyszło ze to przez zaparcia? Bo ja tez mam problem duży... i myśle ze to może być problem tez w tym szpitalu ze to wróciło.
U mnie te zaparcia też były tragiczne, wszystko zaczęło się od założenia szwu w 21tc. Chyba bardziej mi to na psychike weszlo, ale było juz tak zle, ze chodzilam do toalety raz na 8 dni i brzuch twardnial i bardzo bolał. Oczywiscie bylam pzekonana, ze zaparcia to w ciąży rzecz normalna, dopiero lekarka zwróciła mi uwage, że pewnie stąd u mnie te skurcze i tak bylo. Tzn, nadal miewam te twardnienia, ale juz nie takie. Brałam lactuloze 3 razy dziennie po posiłkach, ale u mnie srednio działała i powodowała duże gazy, więc zamieniłam to na czopki glicerylowe i to była chyba największa pomoc. Do tego codziennie poję siemię lniane, duzo owocow i warzyw ze skórką, zero kawy, cukru i tłustych potraw. Lekarka tez przepisałam mi dicopeg w saszetkach (max 3 na dobę), ale mam to wziąć jako ostateczny środek, więc na razie się wstrzymuje. Pomaga m też picie dużej ilości wody. Po tych zmianach jest zdecydowanie lepiej i w ogóle jakoś odżyłam. Co ciekawe, też mam hemoglobinę stosunkowo niską,j. na granicy normy (12) i kazała mi odstawić żelazo, bo niby wpływa na zwiększenie zaparć 😳😳 A brałamtardyferon. Juz sama nie wiem jak to jest. W każdym razie uporaj się z tym jak najszybciej, bo nastepstwem zaparć są niestety hemoroidy i z tym już wiele zrobić się nie da :/

reklama
Do góry