Nasturcja91
Fanka BB :)
Na pewno wycisza napinania brzucha I poleżysz jeszcze z dziećmi parę ładnych tygodni, głowa do góry
Dzień dobry...
Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.
Ania Ślusarczyk (aniaslu)
Trzymam mocno kciuki! Najważniejsze, żebyś mogła wykorzystać każdą opcję - i sterydy, i tokolityki, nawet w szpitalu gdybyś miała zostać (wiem, że na pewno łatwo nie jest), to będziesz pod stałą opieką. Ja pamiętam z leżenia na pato, dwie Panie z bliźniakami, obie z zagrożeniem porodem przedwczesnym. Co prawda były już do końca ciąż w szpitalu, ale one już na końcu błagały o cięcie - obie w 39 tc przecięte(!!), każda z gigantami po 2*3.5 kg (jak na bliźniaki). Ze mną na sali też była dziewczyna z bliźniakami, ona też miała okropne skurcze, jechała na fenku, sterydy podane, leżała miesiąc, wróciła do domu ok 34 tc, urodziła w 37 tc. Ja z siostrą jesteśmy z 32 tc (tyle lat temu nikt nie mierzył szyjki, moja mama w dobrej wierze robiła codziennie kilkukilometrowe spacery). Mamy się obie dobrze.Dzięki dziewczyny za wsparcie, to wiele dla mnie znaczy. Z tym brzuchem to mam duży problem, cały czas mi się stawia i niby on jest głównym winowajcą tego wszystkiego. Mam jutro dostać właśnie pompę 48h. Zobaczymy jak to będzie. Będę dawała znać co i jak. Trzymajcie kciuki!
Hmm mi jakos wgl nikt nic nie mowil na temat tych sterydow ciekawe czemuJa dzisiaj po pierwszej dawce sterydów, Celeston 12mg, dość bolesny zastrzyk, jutro kolejny Dobrze, że ostatni
Są tu dziewczyny, które miały podawane sterydy i miały cukrzycę ciążową? Jaki wpływ miało to na cukry, i czy dziecko było mniej aktywne?
Pierwszy raz też miałam KTG, na szczęście nie pokazały się żadne skurcze, to chyba dobrze? No chyba, że niekoniecznie można to wykryć tym badaniem?
Ja miałam sterydy podawane I mam cukrzyce ciążowa, po sterydach cukry wariują także się nie zdziw miałam sterydy podzielone na 4 dawki, mnie zastrzyki nie bolałyJa dzisiaj po pierwszej dawce sterydów, Celeston 12mg, dość bolesny zastrzyk, jutro kolejny Dobrze, że ostatni
Są tu dziewczyny, które miały podawane sterydy i miały cukrzycę ciążową? Jaki wpływ miało to na cukry, i czy dziecko było mniej aktywne?
Pierwszy raz też miałam KTG, na szczęście nie pokazały się żadne skurcze, to chyba dobrze? No chyba, że niekoniecznie można to wykryć tym badaniem?
Wiesz mi jak wykryto skróconą szyjkę w 21 TC miała tylko 1cm i jest miękka, więc widząc sytuację i biorąc pewnie ryzyko pod uwagę, lekarz się na to zdecydował i już wtedy wspominał, że będzie chciał mi je podać około 26tc. Twój lekarz oceniając twoją sytuację może twierdzić, że nie ma jak narazie aż tak dużego zagrodzenia i potrzeby ich podawania. Poza tym sterydy najlepiej działają przez pierwszy tydzień od podania, później działanie słabnie..Hmm mi jakos wgl nikt nic nie mowil na temat tych sterydow ciekawe czemu
Co do ktg-pewnie ze dobrze!
Ja miałam sterydy podawane I mam cukrzyce ciążowa, po sterydach cukry wariują także się nie zdziw miałam sterydy podzielone na 4 dawki, mnie zastrzyki nie bolały
Ktg zapisze czynność skurczową, jak najbardziej. Zdarzają się jednak sytuacje, że Ty czujesz twardość brzucha/napinianie a ktg nie jest w stanie tego zarejestrować, pewnie na zbyt małą amplitudę skurczu (ważne też są: lokalizacja peloty, jej przyciśnięcie do skóry, kalibracja). Ja w pierwszej ciąży miałam peloty przypinane takimi pasami i one dużo lepiej rejestrowały skurcze, teraz dają taką siatkę i przy niej często muszę przytrzymywać te peloty, bo nie zbierają dobrze i ruchów, i skurczów.Ja dzisiaj po pierwszej dawce sterydów, Celeston 12mg, dość bolesny zastrzyk, jutro kolejny Dobrze, że ostatni
Dopiero po tygodniu od podania cukier wrócił do normy w moim przypadkuWiesz mi jak wykryto skróconą szyjkę w 21 TC miała tylko 1cm i jest miękka, więc widząc sytuację i biorąc pewnie ryzyko pod uwagę, lekarz się na to zdecydował i już wtedy wspominał, że będzie chciał mi je podać około 26tc. Twój lekarz oceniając twoją sytuację może twierdzić, że nie ma jak narazie aż tak dużego zagrodzenia i potrzeby ich podawania. Poza tym sterydy najlepiej działają przez pierwszy tydzień od podania, później działanie słabnie..
Ogólnie to ciężko wybrać najbardziej odpowiedni moment dla każdej z nas
A po jakim czasie ci się uregulowały od podania ostatniej dawki? Około 2-3 dni i wróciły do normy? Czy musiałaś się nagimnastykować, aby wyregulować?
To może ta położna za szybko mi to wstrzykiwała i jakoś tak mega piekło...
Boze to wszystko takie trudne ze ja nie wiem jak ci lekarze wgl jakies decyzje podejmuja, te szyjki u kazdej zupelnie inaczej sie zmieniaja-jednej poleci w ciagu dnia a druga z rozwarciem 2 mies chodzi i tez jest ok- podziwiam ten zawodWiesz mi jak wykryto skróconą szyjkę w 21 TC miała tylko 1cm i jest miękka, więc widząc sytuację i biorąc pewnie ryzyko pod uwagę, lekarz się na to zdecydował i już wtedy wspominał, że będzie chciał mi je podać około 26tc. Twój lekarz oceniając twoją sytuację może twierdzić, że nie ma jak narazie aż tak dużego zagrodzenia i potrzeby ich podawania. Poza tym sterydy najlepiej działają przez pierwszy tydzień od podania, później działanie słabnie..
Ogólnie to ciężko wybrać najbardziej odpowiedni moment dla każdej z nas
A po jakim czasie ci się uregulowały od podania ostatniej dawki? Około 2-3 dni i wróciły do normy? Czy musiałaś się nagimnastykować, aby wyregulować?
To może ta położna za szybko mi to wstrzykiwała i jakoś tak mega piekło...