reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

Swoją drogą to zastanawia mnie dlaczego normy po obciążeniu glukozą nie trzymają się norm dla cukrzyków. Czyli jak masz normę po 1h 180 a po 2h 153 to jak to się ma do tego że cukrzykom nie można przekroczyć po 1h 140 dla ciężarnych a dla innych po 140 po dwóch godzinach. Muszę o to kiedyś zapytać diabetolog. Dziwne to nie?

reklama
Ale mi kondycja legła... Jestem na trybie oszczędnym, a jako dodatkową atrakcję mam zakupy 1-2 razy na tydzień. Dzisiaj pojechaliśmy do lidla i po prostu padłam po powrocie. Leżę teraz na łóżku, zadyszka powoli mija i jest mi tak dobrzeee i wygodnie🤪 A kiedyś chodziło się na spacery po 15 km, może jeszcze wrócą te czasy...

Dziewczyny ja wróciłam pessar założony na szyjkę 3.14 oczywiście to tak mniej więcej bo nigdy pomiar nie jest idealny. Powiedzcie przeciw bakteryjne globulki jak bierzecie z luteiną? Czy odrazu miałyście zacząć brać przeciw bakteryjne czy na drugi dzień?

A insulina w jakich przypadkach?
Jak pomimo diety, nie będziesz mogła zachować prawidłowych wartości cukru. Mój diabetolog twierdzi, że jeżeli przekroczenia są stałe i widać jakiś trend (np. zawsze po śniadaniu, a nie popełnia się przy tym błędów żywieniowych) powinna być insulina. Pytanie też jak na to będzie reagował ginekolog, bo on ze swojej strony musi sprawdzać częściej wagę dziecka, przepływy i ilość wód płodowych. Pewnie lekarz prowadzący poleci kogoś Tobie do prowadzenia cukrzycy i trzeba będzie się tymi informacjami wymieniać. Przynajmniej u mnie to tak wygląda. Na ostatniej konsultacji diabetolog wstrzymał się z decyzją o insulinie pomimo przekroczeń, bo waga dziecka jest niska a przepływy i wody ok.

Dziewczyny ja wróciłam pessar założony na szyjkę 3.14 oczywiście to tak mniej więcej bo nigdy pomiar nie jest idealny. Powiedzcie przeciw bakteryjne globulki jak bierzecie z luteiną? Czy odrazu miałyście zacząć brać przeciw bakteryjne czy na drugi dzień?
Ja mam macmirror, ale brałam go jeszcze przed założeniem pessara. Teraz mam go nadal, aplikuję go co drugi dzień. Jeśli zbiega się to z luteiną, aplikuję oba naraz, żeby nie powtarzać w kółko rytuału mycia i okażania rąk. Oczywiście obie tabletki na noc i brałabym od razu na Twoim miejscu.
Przygotuj się na szok związany z ilością wydzieliny i po luteinie, i globulkach, i pessarze. Ja sobie kupiłam paski lakmusowe do spr wartości PH, bo już raz zaliczyłam wizytę na IP (ilość wydzieliny zaskoczyła nawet lekarza, stąd myślała, że to wody).

reklama
Jak pomimo diety, nie będziesz mogła zachować prawidłowych wartości cukru. Mój diabetolog twierdzi, że jeżeli przekroczenia są stałe i widać jakiś trend (np. zawsze po śniadaniu, a nie popełnia się przy tym błędów żywieniowych) powinna być insulina. Pytanie też jak na to będzie reagował ginekolog, bo on ze swojej strony musi sprawdzać częściej wagę dziecka, przepływy i ilość wód płodowych. Pewnie lekarz prowadzący poleci kogoś Tobie do prowadzenia cukrzycy i trzeba będzie się tymi informacjami wymieniać. Przynajmniej u mnie to tak wygląda. Na ostatniej konsultacji diabetolog wstrzymał się z decyzją o insulinie pomimo przekroczeń, bo waga dziecka jest niska a przepływy i wody ok.
Dziekuje, czy mozna pic actimel?

Do góry