reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

Trzeba być dobrej myśli. U Ciebie już bliżej niż dalej, a tygodnie szybko mijają. Zanim zorientujesz sie minie miesiąc, a dziewczyny z krótszymi szyjkami dają radę tyle tygodni wytrzymać ;)
😘Obyś miała rację, najgorsze że nic nie mam założonego i taka czuję się bez zabezpieczenia. A brzucha twardnieje często... ehh muszę dzisiaj wyluzować...

reklama
#Annszul będzie ok, musi być 😊 idziemy razem i dotrwamy razem do 37 ✊👍

Ja nie wiem ile ma moja szyjka, wiem że w 17tc był zakładany szew na 24mm... No i od tamtej pory błoga nieświadomość, lekarz tylko co miesiąc przez wziernik sprawdza i chyba palpacyjnie i mówi, że jest ok 🤔 więc trzymam się tego, że jest ok... A ja też coś tam zawsze w domu porobię, nie leżę cały czas, więc dotrwamy razem.

Pocieszam się, że po 30tc już dzieciaczki maja bardzo duże szanse na normalne życie.

Głową do góry!!!

Ale mnie dziewczyny nastraszylyscie to teraz już jestem wgl kłębkiem nerwów a ostatnio miałam dobre nastawienie. Nie wiem jak ja teraz doczekam do srody

To było chwilowe, teraz leci co jakiś czas po parę milimetrów w dół Plus ciągle twardnieje brzuch, to że jest miękka to najgorsze co może być wg ordynatora, także się zastanawiają w szpitalu czy mi nie założyć szwu póki jest na co🙄 w przyszłym tygodniu mam dostać sterydy na płuca
I to potwierdza to co zawsze powtarza mój lekarz, ze usg szyjki, którym zachłysnął się cały świat, jest tylko dodatkiem do badania szyjki, bo zależy jak się głowice przyłoży to można doczytać różne wyniki, a najważniejsza jest dojrzałość szyjki (ułożenie, uformowanie, miękkość, rozwarcie, zachowanie pod naporem, itd.) - czego w usg nie widać. Można mieć 1,5 cm szyjki, ale takiej żylety ze stali, ze 5 ciąż utrzyma, a można mieć 4 cm szyjki takiej do bani, miękkiej i rozpadającej się, ze tylko szpital, leżenie, szew, leki i cud ... mój zawsze bada we wzierniku i palpacyjnie, i mówi ze wszystko wie. Jedyne co budzi mój niepokój, to to, ze s usg widać np. Czy od środka jest lejek, czego we wzierniku nie zobaczy ;)

Dziewczyny mam do Was pytanie, zwłaszcza do tych, którym twardnieje brzuch.
Lekarz dzisiaj powiedział, że mogę brać w razie dużej ilości skurczy buscopan? Brała któraś z Was, albo coś o tym leku słyszała? Bo ja pierwszy raz się z nim spotkałam...

reklama
Dziewczyny mam do Was pytanie, zwłaszcza do tych, którym twardnieje brzuch.
Lekarz dzisiaj powiedział, że mogę brać w razie dużej ilości skurczy buscopan? Brała któraś z Was, albo coś o tym leku słyszała? Bo ja pierwszy raz się z nim spotkałam...
To wszystko jest takie w miarę podobne - nospa, scopolan, buscopan - ma za zadanie rozluźnić mięśnie. W nospie chyba jest inna substancja czynna, a w scopolanie i buscopanie chyba ta sama. Jak nospa mało na Ciebie działa, to pewnie dlatego próbuje lekarz z czyms innym (to jsk wymiana paracetamolu na ibuprofen). Moje koleżanki brały te leki w ciąży na twardnienia brzucha: i scipolan i buscopan.

Do góry