reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

Witajcie, pisałam kilka dni temu, lecz pozwólcie że jeszcze raz się przywitam [emoji846]
Obecnie jestem w 23tc, w poniedziałek szyjka 22mm, tego też dnia zamówiłam pessar, który dziś dotarł. Powiem szczerze że jestem przerażona że on taki duży i się zastanawiam jak on będzie się tam trzymał? Czy nie wypadnie albo coś?
Rozmar standardowy 65/21/32
Poza tym zmagam się z twardnieniem podbrzusza, staram się jak najwięcej leżeć, choć to trudne przy 3-latce w domu
1591789277274.jpeg

reklama
Ja tak się zaczęłam zastanawiać.... do porodu niby 21 dni .... na każdej wizycie słyszę, że szyjka miękka będzie szybki poród , na każdej wizycie usg ale ani razu moj gin o rozwarciu mi nie mówił.... skurcze są bo i czuje i wychodzą na ktg a ja nawet nie pytalam bo chyba by powiedział co? Kolejna wizyta za tydz....

Witajcie, pisałam kilka dni temu, lecz pozwólcie że jeszcze raz się przywitam [emoji846]
Obecnie jestem w 23tc, w poniedziałek szyjka 22mm, tego też dnia zamówiłam pessar, który dziś dotarł. Powiem szczerze że jestem przerażona że on taki duży i się zastanawiam jak on będzie się tam trzymał? Czy nie wypadnie albo coś?
Poza tym zmagam się z twardnieniem podbrzusza, staram się jak najwięcej leżeć, choć to trudne przy 3-latce w domuZobacz załącznik 1131346
Ojej pietwszy raz to na oczy widzę jakie to ogromne.... nawet nie mam pojecia jak to się montuje i działa....

Spokojnie. Ważne to myśleć pozytywnie. Jak pessar nie da rady, to dobrze pamiętam, że jest opcja szwu?
Tak, tak, jeśli nie da rady, a będą jutro sprawdzać jak to się zassało i jak trzyma, to będą szew zakładać...

Edit : przecież jutro Boże Ciało, więc ciekawe czy będą sprawdzać. Święta cieszą się swoimi prawami 😑

Ostatnia edycja:
Poza tym zmagam się z twardnieniem podbrzusza, staram się jak najwięcej leżeć, choć to trudne przy 3-latce w domuZobacz załącznik 1131346

To jest właśnie to. Duży ale trzyma hehe. Wcale się go nie czuje 🙂

To jest właśnie to. Duży ale trzyma hehe. Wcale się go nie czuje [emoji846]
Uff, bo już myślałam że może coś źle zamówiłam :)
A czy przy pessarze macie zalecane też globulki dopochwowe? Bo mi odkąd pobrano posiew, lekarz kazał brać luteinę i clotrimazolum w globulkach
I już teraz sporo ze mnie, hmm wycieka a pisałyście że przy pessarze się to nasila

Ojej ile tu sie działo w ciągu kilku dni. Jeszcze nie przeczytałam wszystkiego, ale chciałam was pocieszyć. 2.06 poszlismy na porodówkę, zdjęto mi szew z mojej od nastu tygodni zerowej szyjki i dwie godziny skakałam chodziłam i skurczy zero, rozwarcia zero, wiec zgodnie z planem wzięli mnie na Cc, mały urodził sie z waga 3340 i 54 cm w 38+0, jest zdrowy, śliczny, w piątek już byliśmy w domu. Mamy ogromny problem z brakiem mleka, ale walczymy i dokarmiamy, zobaczymy kto wygra- butla czy pierś.

Uff, bo już myślałam że może coś źle zamówiłam :)
A czy przy pessarze macie zalecane też globulki dopochwowe? Bo mi odkąd pobrano posiew, lekarz kazał brać luteinę i clotrimazolum w globulkach
I już teraz sporo ze mnie, hmm wycieka a pisałyście że przy pessarze się to nasila
Ja mam co drugi dzień, takie żółte, ale nie znam nazwy, bo mi się opakowanie trafiło bez nazwy wczoraj.

reklama
Mówią tak: szyjka macicy 7 cm z wewnętrznym rozwarciem, miekka.
Wiem, że sytuacja jest fatalna, ale jakoś muszę się trzymać i mieć nadzieję że ten pessar ogarnie tą sytuację. Jutro pewnie będą sprawdzać jak się zassał i czy spełnia swoją rolę. Mam przynajmniej nadzieję, że jutro. Dziś jestem na rozkurczowych kroplówkach, tak samo wczoraj...

Dasz radę. Najważniejsze, że nie ma akcji skurczowych już porodowych. Jesteś pod opieką w szpitalu. Kiedyś mówiłam, że ja do szpitala to tylko do porodu ale tak naprawdę nigdy nie ryzykowała bym życia dziecka i poszłabym nawet gdyby mi kazał 9 miesięcy plackiem na klockach bez odwiedzin leżeć. Będzię dobrze. Nie takie cuda tu były 😊

Do góry