@Naysan, usg dopochwowe szyjki tylko na opróżnionym pęcherzu! Jak pęcherz jest pełny to długość wychodzi przekłamana - ma więcej mm niż powinna. Inaczej jest przy usg przezbrzusznym.
Na ktg skurczów brak, a tętno wysokie, ale OK.
@luigi89 a masz może zdjęcie tej szyjki?
@Oczekujaca123 jesteś mistrzynią rysunku
Bardzo dobrze to zobrazowałaś.
@olaa90 ostatnio gin mi pokazał sztuczkę...włożył odrobinę głębiej usg do pochwy i nagle szyjka wydłużyła się o 100% i zniknęło rozwarcie
Więc wszystko ma znaczenie. Pecherz, dociśnięcie usg, piąstki pod pupą... USG szyki można porównać tylko od tego samego lekarza i zawsze trzeba się wcześniej wysikać - nawet te 5 ml
@kb.karola90 masz rację, stres bardzo źle wpływa na macicę i szyjkę. Mój profesor powtarza mi to co wizytę. Miałam też kilka sytuacji, że dopadł mnie stres z zaskoczenia - np. odbieram tel. z nieprzyjemną wiadomością i macica jakby z automatu się postawiła.
@Ika88 kiedyś była straszna umieralność przy porodzie, zarówno maluchów jak i matek. Dziś z mamą na ten tema rozmawiałam (70 lat), że w każdej rodzinie były po 2 przypadki, że dzieci nie przeżyły. Więc teraz schiza straszna z tymi badaniami, netem, ale np. od 28 tc jest przeżywalnosc bodajże 98%