reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

Moja gin jest na urlopie i nie mam do kogo zagadać. Jestem na 100% pewna że odchodzi mi czop:(((( Dzis taka kulka z galarety, zbita. Jakys sie mogla zapytać czy jak odchodzi czop na poczatku 36tc to czy mam jechac na pogotowie po sterydy? Ja jeszcze oczywiście zadzwonię jutro do szpitala i się dopytam.
Nie martw się bo to nic nie da. Mi Zuza mega szaleje na ktg, nie lubi byc uciskana i zawsze kopie te , słuchawki' ma milion ruchow i podwyzszona akcje. Wkurza mnie to bo niepotrzebnie stresują dziecko ale jak mus to mus :/
Jasne zapytam. Ale powiem Ci też, że gdzieś słyszałam, ze od 34 tygodnia płuca są ok. Moja bratowa miała planową cesarkę w 36 tc - bo miała wcześniej HELLP i sie bali czekać dłużej i nie dostała sterydów ani nic, i po 3 dniach pobytu w szpitalu ich wypisali do domu. Zapytam jutro tę moją koleżankę, czy to standardowe postępowanie.
Na ktg dla mnie to był koszmar leżeć 20 min na plecach - normalnie plecy mi od tego wysiadają i Marceli się burzy strasznie. Chyba to dla dziecka niewygodna pozycja, może też stąd ta przyspieszona akcja.

reklama
@kb.karola90 bardzo mi przykro kochana i wybacz jeśli przez moje pytanie powróciły złe wspomnienia. Teraz na pewno wytrwacie do końca;* wg mojego gin szyjka skraca się bezobjawowo... a jak częste masz wizyty? @Naysan a np sposób badania szyjki na usg ma znaczenie ? Np inna długość wychodzi dupa na płasko niż np pieści pod pośladki? Teraz mnie to zastanowiło...

Dziewczyny a kto Wam powiedział ze siedzenie jest gorsze od stania?? Bo mi nawet w szpitalu kazali się kąpać pod prysznicem na siedząco. I teraz tak na szybko przeszukałam internet i tez nic takiego nie znalazłam i w sumie tak na chłopski rozum to chyba właśnie jak sie stoi to dzidzia bardziej uciska na szyjkę. Aaa i ja jem na siedząco i prysznic tez biorę na siedząco i lekarz twierdzi ze to co mnie ratuje to to że mam bardzo wysoko Maluszka.
Ja mam straszne problemy z siedzeniem - choć u mnie raczej nie wpływa to na szyjkę. Ale boli tak, że po 10 minutam mam łzy w oczach. Powiedziałabym, że na drugim miejscu stanie, natomiast chodzenie już dość łagodnie znoszę.

@kb.karola90 bardzo mi przykro kochana i wybacz jeśli przez moje pytanie powróciły złe wspomnienia. Teraz na pewno wytrwacie do końca;* wg mojego gin szyjka skraca się bezobjawowo... a jak częste masz wizyty? @Naysan a np sposób badania szyjki na usg ma znaczenie ? Np inna długość wychodzi dupa na płasko niż np pieści pod pośladki? Teraz mnie to zastanowiło...
Mam wizyty tak co 3 tyg. Mój gin jest z tych którzy twierdzą że lepiej jak najrzadziej tam zaglądać i robić usg bo każda ingerencja może rozkręcić skurcze. Jestem juz po podaniu sterydów. Także teraz już naprawdę jestem spokojna. I nie analizuje każdego innego przypadku bo potem głową świruje i zastanawiam się czy aby ją nie mam takich objawów :) ja wiem ze to się łatwo mówi ale odkąd zaczęłam olewac ta cholerna szyjkę i totalnie się nią przejmować to ona przestała się skracać (w najgorszym momencie miała o,6cm). Teraz tez szału nie ma.bo ma.jakieś 1,2-1,3cm ale już od dłuższego czasu się nie skraca. Także ja uważam że duży wpływ ma.tu tez psychika i nerwy. Wcześniej jak chodziłam do gina miałam ciśnienie nawet 160/90...

Tak, jak najbardziej ma to wpływ, któraś dziewczyna już o tym pisała. Dlatego dobrze się trzymać swojego lekarza, który ma swój własny sposób i jednak robić te badania dość często.

reklama
Mam wizyty tak co 3 tyg. Mój gin jest z tych którzy twierdzą że lepiej jak najrzadziej tam zaglądać i robić usg bo każda ingerencja może rozkręcić skurcze. Jestem juz po podaniu sterydów. Także teraz już naprawdę jestem spokojna. I nie analizuje każdego innego przypadku bo potem głową świruje i zastanawiam się czy aby ją nie mam takich objawów :) ja wiem ze to się łatwo mówi ale odkąd zaczęłam olewac ta cholerna szyjkę i totalnie się nią przejmować to ona przestała się skracać (w najgorszym momencie miała o,6cm). Teraz tez szału nie ma.bo ma.jakieś 1,2-1,3cm ale już od dłuższego czasu się nie skraca. Także ja uważam że duży wpływ ma.tu tez psychika i nerwy. Wcześniej jak chodziłam do gina miałam ciśnienie nawet 160/90...
Mój też nie zaleca częstego wsadzania aparatu do pochwy i zawsze sprawdza szyjkę przez powłoki brzuszne. Niby wszędzie trąbią, że lepiej TV, ale o ile robi się to na wypełnionym pęcherzu, lekarz ten sam i aparat ten sam, to zawsze się zmiany wyłapie, a plus jest taki, że można bezpiecznie kontrolować często.

Do góry