reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

@Gannka no to jeśli powtórzony wynik wyjdzie taki sam, to koniecznie leki od razu. Możesz np. napisać swojej ginekolog wynik w smsie, żeby wiedziała, o co chodzi, nawet jak nie odbiera? Nie wiem, jakie macie relacje.
@Oczekujaca123 A jaki stopień referencyjności ma ten szpital, ze nie mają atosibanu na stanie? Z tymi lekami jest taki problem, że one działają tak na serio dopiero około 22 tygodnia ciąży. Dopiero wtedy macica ma wykształcone receptory. Ale nie zmienia to faktu, że mi lekarz wypisał w 18 tc beta mimetyki, a potem Dębska mi zmieniła na Nitrendypinę, twierdząc, że to ma większą szansę zadziałać na macicę na tak wczesnym etapie. Wiem, że wielu lekarzy tego nie stosuje dziś, ale jeszcze parę lat temu prowadzenie ciąży na fenoterolu było normą już od 17 tc i nikt nie widział w tym problemu.
Wiem, że łatwo mówić, ale naprawdę, najważniejsze to nie panikować. A mówię to z własnego doświadczenia, bo sama mam skłonności do stresowania się absolutnie wszystkim jeśli chodzi o moją ciążę. Tylko że stres sam w sobie powoduje skurcze macicy. Twoja szyjka jest jeszcze na tyle długa, że lekarze dużo mogą zrobić, jest jeszcze wiele możliwości, żeby Ci pomóc.

reklama
@Gannka tetaz doczytalam ze mialas wczesniej 0,17 myslalam ze napisalas 1,7. Mega dziwne te wyniki.
@Jujqa wierzę że masz cykora. Te ciąże nie są łatwe. Podstawa to dobra opieka. Pros o jakis szew lub pessar asekuracyjne.
@Oczekujaca123 teraz zaczyna się dla Ciebie trudny okres, wiem że podchodzisz od zmysłów i masz ku temu podstawy.
Po pierwsze teraz jestes pod opieka a wcześniej nie bylas.
Po drugie wtorek za pasem, wiec profesor pewnie znajdzie dla Ciebie rozwiązanie. Skad wiesz ze coś hodują? Poczekaj spokojnie na wynik.
Co do skurczy to serio duza dawka magnezu, to juz wiesz... No i nospa lub spasmolina i mega duza dawka progesteronu. Jeszcze raz napiszę: brałam dupka 3x3 dziennie 2x2dziennie luteiny (lacznie 400mg luteiny) no i magnezin 3x2 tabl i na początku bralam nospe. Jak skurcze zaczęly się wyciszac to stopniowo schodzilam z duphastonu.

Udało mi się z nią skontaktować, była w szoku ze taki skok. Mam brać 100 letrox. Powiedziała że skontaktuje się że swoją znajoma endokrynolog zapytać czy to możliwe że tak się wynik zmienił. Ja nie brałam wcześniej leków że względu na taki niski wynik i mam hashimoto. Jak dowiedziałam się o ciąży odblokowlam głowę i zaczęłam się mniej stresować (bo wcześniej to ciągle w nerwach) i może dlatego. Ale jutro i tak jadę powtórzyć wynik i Z rana wezmę już leki

Dziewczyny wy tu bardziej zorientowane więc zapytam. Czy miała któraś sterydy na pluca celestone (betametazon)? Czytałam że szkodliwe nie są ale na ulotce nie ma nawet słowa że są podawane na takie "sprawy".

Ja mialam te sterydy celestone. Dostalam 2 zastrzyki w odstepie 24 godz. One sa domiesniowe i troche je sie czuje na pupie ale nie ma tragedii.

Dziewczyny wy tu bardziej zorientowane więc zapytam. Czy miała któraś sterydy na pluca celestone (betametazon)? Czytałam że szkodliwe nie są ale na ulotce nie ma nawet słowa że są podawane na takie "sprawy".
Ja tez dostałam w 24tc, bo mialam skurcze. To sa 2 zastrzyki, podaje się zazwyczaj jedna dawkę. Druga juz moze miec szkodliwy wplyw na dziecko.

Dzięki dziewczyny za odpowiedź. Byłam ciekawa waszych doświadczeń. Ja dzisiaj dostałam pierwszy zastrzyk 12 mg /3 ml. Nie było źle ale ze stresu prawie zemdlalam. Jutro po 24 h taka sama dawka. Wezmę wszystko tak jak ginek zapisał ale nawet jest zalecany ten steryd.

reklama
Do góry