reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

@Oczekujaca123 ja mam od 20 tc rozwarcie wewnętrzne z tunelem. Nie mam nic założone na szyjkę. Startowałam z 45 mm i aktualnie część zamknięta ma 25 mm. Mam non stop brzuch twardy jak skała, z bólami lub bez od 16 tc. Już 31 tc. Będzie dobrze u Ciebie, tylko pamiętaj o jednym - stres nasila skurcze. Mój profesor od trudnych macic powtarza mi to w kółko.

reklama
@Oczekujaca123 ja mam od 20 tc rozwarcie wewnętrzne z tunelem. Nie mam nic założone na szyjkę. Startowałam z 45 mm i aktualnie część zamknięta ma 25 mm. Mam non stop brzuch twardy jak skała, z bólami lub bez od 16 tc. Już 31 tc. Będzie dobrze u Ciebie, tylko pamiętaj o jednym - stres nasila skurcze. Mój profesor od trudnych macic powtarza mi to w kółko.

Jak wyglada rozwarcie wew z tunelem? Bo mi powtarzają zw szyjka tunelizuje, albo ze jest tunel ale jak pytam o rozwarcie to brak. Czesc idealna ma om 3.58 od wczoraj a dzis ok 3.7 rano.

Wiem ze stres nasila... ale.. to takie ciezkie.. eh

No nic zbieram dupe w troki czy jak to siw tam mówi i zyje dalej pozytywnie myslac ;)

A ty te 45mm mialas w 20tc czy od 20 masz juz ta czesc zmaknieta 25?

@ashisohi dziś z córeczkami się widziałaś. Jedzą? Antybiotyk pomógł?
Wróciłaś do formy fizycznej po CC?
Byłam dzisiaj ale nie znalazłam ani pielęgniarki ani lekarza, dzieci spały, byłam o 17 to chyba za późno i jadę jutro z rana. Tak, już normalnie funkcjonuje tylko się mecze trochę z tą laktacja bo mam mleka jak dla 10 noworodków [emoji57]

Sent from my SM-G950F using Forum BabyBoom mobile app

Moje bóle tez nie sa psychosomatyczne. Pamietam jak dzis jak lezalam w 19tc na ginekologii w Kato i bardzo mnie bolal brzuch. Jeden lekarz powiedział mi ze nie wrozy mi zbyt dobrze po tym co stalo mi sie w przeszlosci. Trzeba byc totalnym idiotom zeby powiedzieć to ciężarnej na podstawie spekulacji a nie wyników. Pamietam jak mnie tym dobił. Jak widać mamy się dobrze i wróżby tego lekarza się nie spełniły. Niestety żeby byc lekarzem trzeba byc przede wszystkim człowiem...

Moje bóle tez nie sa psychosomatyczne. Pamietam jak dzis jak lezalam w 19tc na ginekologii w Kato i bardzo mnie bolal brzuch. Jeden lekarz powiedział mi ze nie wrozy mi zbyt dobrze po tym co stalo mi sie w przeszlosci. Trzeba byc totalnym idiotom zeby powiedzieć to ciężarnej na podstawie spekulacji a nie wyników. Pamietam jak mnie tym dobił. Jak widać mamy się dobrze i wróżby tego lekarza się nie spełniły. Niestety żeby byc lekarzem trzeba byc przede wszystkim człowiem...
Aż mi się mój ginekolog przypomniał jak trafiłam do szpitala bo się przewrocilam a on do mnie że nie powinnam zachodzić w ciaze bo się nie nadaje, już więcej do niego na wizytę nie poszłam i nie pójdę

@Oczekujaca123 wygląda tak:

Patrząc od prawej strony, zmierzona na 33 mm jest część zamknięta. Na lewo od niej jest tunel a jeszcze dalej jest "V" - to rozwarcie. Tunel nie jest aż tak niebezpieczny, wielu lekarzy mierzy go jako część zamkniętą.
W 17 tc miała jeszcze 45 mm i była zamknięta. W 20 tc masz zdjęcie powyżej, część zamknięta ma 33 mm. Teraz 25 mm, ale z biegiem ciąży szyjka się skraca i jest to normalne.

Aż mi się mój ginekolog przypomniał jak trafiłam do szpitala bo się przewrocilam a on do mnie że nie powinnam zachodzić w ciaze bo się nie nadaje, już więcej do niego na wizytę nie poszłam i nie pójdę

Noo pamiętam jak czytalam Twoja historię z upadkiem i tym szpitalem :O bylas wtedy w 28 tygodniu chyba

@ashisohi to jutro czekamy na wieści, ale chociaż zobaczyłaś Maluszki :) A karmione są dojelitowo czy dostarczasz swoje mleczko na bieżąco?

Nawet nie mówcie dziewczyny z tymi tekstami lekarzy, bo aż wkurw łapie...

Aha, @Oczekujaca123, ja cały czas leżę. Lekarze mówią, że leczeniem jest leżenie. I mam bardzo wymęczoną szyjkę i macicę peracjami i zabiegami, a jakoś wciąż trzyma. Więc trzymaj rękę na pulsie, ale uspokój się wewnętrznie - to lepsze niż wszystkie leki do kupy wzięte :)

reklama
Do góry