reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

@Zzzzzz bo ja tez właśnie jestem na clexane 0,4 i acard i mam aptt poniżej normy (badanie jest robione w odstępie 24h od zastrzyku i jakoś 12 h od acardu) ddimery sprawdzam co chwile wynik jeszcze mi nie przyszedl, ostatnio miałam 70 a norma jest od 0-500 . Kolejny wiec mam stres czy aby przypadkiem nie za mała dawka clexane... oszaleje a mały razem ze mna o_O
Jak bardzo poniżej normy? Ja miałam raz poniżej raz na styk. Dd mery masz w normie więc bym się nie martwiła. Jesteś z Krk? Jaka masz wage i wskazania do heparyny?

reklama
Dlugo bierzesz acard. Ja zeszlam w 31 tc. A dawke heparyny mam 0.8.
Basia takie mam wskazania od immunologa. Pamiętam jak dziś jak opisywał mi zalecenia i mowil ze w 34tc odstawie acard a ja sobie pomyślałam wtedy (panie kiedy to bedzie, nie wiadomo czy dożyje 34tygodnia) ;)

@Zzzzzz norma jest od 25,4 a ja mam 24,4 ... heparynę mam na mthr hetero 1298 no i profilaktycznie po 2 poronieniach... teraz ważę 63kg. Jestem z Mielca (Podkarpacie) :)
@BaskaW a aptt badalas? To samo mi mówił dr Przybycien, ze te ddimery są tak niskie ,ze kaZal mi clexane w 11 tc już odstawić ale się nie zgodziłam

@Zzzzzz norma jest od 25,4 a ja mam 24,4 ... heparynę mam na mthr hetero 1298 no i profilaktycznie po 2 poronieniach... teraz ważę 63kg. Jestem z Mielca (Podkarpacie) :)
@BaskaW a aptt badalas? To samo mi mówił dr Przybycien, ze te ddimery są tak niskie ,ze kaZal mi clexane w 11 tc już odstawić ale się nie zgodziłam
Masz dobrą dawkę :) ewentualnie w 3 trym mozesz pomyslec o 0,6 albo jak ddmery zaczną skakać znacznie. Ja zwiększylam przy 1500

Aptt ostatnio mialam ok 32 czyli przy granicznej normie. Co miesiac robie badania aptt d dimery fibrynogen i plytki krwi. Nigdy lekarz nie zdecydowal sie zmniejszyc dawki. Przez cala ciaze 0.8. A acard kazali mi brac do 32 tc.

@Zzzzzz @BaskaW a czy orientujecie się np czy acard może w jakiś sposób „uszkadzać” płytki krwi? Jaki może być inny powód ich spadku?
U mnie lekarz zawsze patrzy na wyniki calosciowo. Jak leci Ci kilka wynikow na raz to serio mozesz miec zle dobrana dawke. Acard dziala podobnie jak hepryna. Ja bym probowala uzgodnic cos z lekarzem. Moze odstawic acard i byc na samych zastrzykach.Ja jak mowie zawsze wszystkie wyniki w normie nawet plytki krwi.

reklama
Do góry