reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

Dawno mnie nie było, ale czytam na bieżąco. Cieszę się że prawie wszystkie w dwupaku a te rozpakowane maja się dobrze i dzieciaki też
U mnie znów pobyt w szpitalu. Jestem w 25 tyg i byłam już 4 razy na kroplowkach. Mój szpital to dno ale mam blisko... Na dzień dobry usłyszałam że ktg w tak wczesnej ciąży nie robią (w pierwszej ciąży w Warszawie miałam robione bez problemu a od 26 tyg dwa razy dziennie w szpitalu?) i że mam infekcje i stąd skurcze. Młodziutki lekarz był i jakoś średnio wiarygodny ale pobrał mi wymaz. W szpitalu dostawałam gynalgin q po wyjściu okazało się że posiew czysty.
Piszecie dziewczyny o bólu jak na miesiączkę. Ja nie mam tak. U mnie jak jest skurcz to taki jak podczas porodu tylko lżejszy. Macica twarda i ciężko się oddycha do tego ciągnie w dół.
W szpitalu w 24 tyg waga dziecka ok 500 g to nie za mało? Bo lekarz nic nie powiedział. Ja już przytyłam 6 kg. W sumie to w ciągu ostatniego 1,5 Msc. Brzuch mam olbrzymi jak w 32 tyg w pierwszej ciąży....
Szyjka ma 3 cm i mimo że na wypisie mam wpisaną niewydolność szyjkowa to ani w szpitalu ani mój lekarz mówią że jest ok. W sumie to chyba tak bo w pierwszej ciąży na tym etapie już był pessar i tokoliza.
Wiekszosc dnia leżę, ale też obiad ugotuje, pranie zrobię. Ale kondycja to masakra. Nie wiem skąd wezmę siły na poród....
Zazdroszczę Wam już tej 3 z przodu w tygodniach.
Całuję
Masz lekarza ktoremu ufasz? Bylas na kontroli po szpitalu u swojego lekarza? Musisz z nim porozmawiać, popytac o to co Ciebie niepokoi, aby rozwiac wątpliwości. Mi robili ktg w 24tc,jak chca to robia, zalezy od podejscia.
Wiem,ze porównuje się wczesniejsze ciaze, ale teraz mozesz inaczej przechodzic, ja tez wiecej przybieram na wadze niz w pierwszej ciazy. Całą ciążę mecze sie z bólami brzucha, rozpieraniem, kłuciem itp. co bardzo stresuje.
Moj lekarz mówi, ze przy problemach z szyjka nie ma reżimu lezenia non stop. Jak czuje się na silach to mam pokrecic się po mieszkaniu, cos można porobić byle sie nie forsowac. I w ciągu dnia polegiwac, odpoczywać.
Czas szybko leci juz niedlugo tez trzasnie Ci 30 tygodni:-)

reklama
Czesc dziewczyny. Podczytuje forum odkad skrocila sie szyjka i zrobilo rozwarcie na pol opuszka w 26tyg. Tydzien kategorycznie lezalam, pozniej polegiwalam, bo mam 3letniego synka a szyjka byla bezzmian. Od lezenia boli mnie spojenie lonowe (jakby bol byl mega mocny mozna wywolywac porod juz od skonczonego 37tc). Teraz leze w szpitalu z moim synkiem urodzonym w 38+3 tc sn. Porod tak szybko postepowal,ze po 10 min od przyjazdu do szpitala mialam juz parte. Z tego wszystkiego najgorszy jest bol spojenia ktory pozostal. Pisze, bo chce byscie wiedzialy, ze trzymam za Was kciuki. Dacie rade wylezec i dacie rade urodzic, badzcie czujne, ale nie wmawiajcie sobie roznych dolegliwosci, bo one sa normalne i tez je mialam.

Co do niskiej wagi dzieci pierwszy syn 4dni przed terminem mial 2880g ( teraz nie rozni sie niczym od rowiesnikow), drugi ma 3230g a szedl w 50centylu w brzuchu. Wiec nie ma co dokladac sobie kolejnych zmartwien ktorych jeszcze nie ma ;) tylko te z 30+tc szykujcie wyprawki, a w pozostalych lezcie i ogladajcie seriale. Zycze zdrowia i sil dla mam i przyszlych dzieciaczkow.

Dziewczyny czy możliwe jest ,ze mały mnie tak kopie ze aż całe krocze mi rozpiera ? MAm wrażenie jak by mi się krocze otworzyło i chciało wszystko wypaść :( :( :( Czuje go cały czas nisko w podbrzuszu ale to krocze to jest nie do wytrzymania...... ;(

Tak w takiej wczesniejszej ciazy dzidzia lubi tam grzebac. Dopiero jak będzie duży to kopniaki i ruchy preniasoa sie wyzej nad pepek i.ppd zebra. Kazda z Nas tutaj przechodzila napieraniena szyjke i grzebanie w niej.

@BaskaW masakra, myślałam ze nie wytrzymam. Chciałam już budzić męża jechać na IP 60km od naszego miejsca zamieszkania... dalej czuje dziwny dyskomfort ale to już nie ma porównania co było w nocy, z tej paniki aż napadu drgawek dostałam i płaczu...

Beda takie dni ze bedziesz czula sie normalnie a beda takie ze bedziesz chciala jechac do szpitala. Takie napieranie na pochwe mialam czesto az czulam ze ona jest napięta..i bardzo bolalo jak maly tam grzebal i w pecherzu. I szew przez to sie bardziej wzynal. Musisz byc silna i zawsze czujna. I jak cos zawsze ufac intuicji i szybko reagowac.

Dziewczyny czy możliwe jest ,ze mały mnie tak kopie ze aż całe krocze mi rozpiera ? MAm wrażenie jak by mi się krocze otworzyło i chciało wszystko wypaść :( :( :( Czuje go cały czas nisko w podbrzuszu ale to krocze to jest nie do wytrzymania...... ;(
Mój jak mnie kopał po kroczu to miałam wrażenie że zaraz wypadnie. Teraz jak się wypycha przy pepku czy pecherzu to też bardzo niemile uczucie...

reklama
Czesc dziewczyny. Podczytuje forum odkad skrocila sie szyjka i zrobilo rozwarcie na pol opuszka w 26tyg. Tydzien kategorycznie lezalam, pozniej polegiwalam, bo mam 3letniego synka a szyjka byla bezzmian. Od lezenia boli mnie spojenie lonowe (jakby bol byl mega mocny mozna wywolywac porod juz od skonczonego 37tc). Teraz leze w szpitalu z moim synkiem urodzonym w 38+3 tc sn. Porod tak szybko postepowal,ze po 10 min od przyjazdu do szpitala mialam juz parte. Z tego wszystkiego najgorszy jest bol spojenia ktory pozostal. Pisze, bo chce byscie wiedzialy, ze trzymam za Was kciuki. Dacie rade wylezec i dacie rade urodzic, badzcie czujne, ale nie wmawiajcie sobie roznych dolegliwosci, bo one sa normalne i tez je mialam.

Co do niskiej wagi dzieci pierwszy syn 4dni przed terminem mial 2880g ( teraz nie rozni sie niczym od rowiesnikow), drugi ma 3230g a szedl w 50centylu w brzuchu. Wiec nie ma co dokladac sobie kolejnych zmartwien ktorych jeszcze nie ma [emoji6] tylko te z 30+tc szykujcie wyprawki, a w pozostalych lezcie i ogladajcie seriale. Zycze zdrowia i sil dla mam i przyszlych dzieciaczkow.

Gratuluje dwóch synków :))
Szybkiego dojścia do siebie! [emoji6]

A my już po wizycie dziś 34+6 mały waży 2550 g i wszystko się unormowało [emoji6] za dwa tyg na gbs [emoji4]
A torba nadal nie spakowana [emoji33]

Do góry