reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

@Kleo83 moj doslownie praktycznie sie nie ruszal przez 2 dni. Dzisiaj juz szaleje. Wczoraj to Maz juz mowil ze jak chce to mozwmy jechac do szpitala.

Co do zakupow robilam na doz.pl tez siper wyszlo. Poduszka klin sie nie przyda. Nie powinno sie jej uzywac jak nie ma do twgo wskazan medycznych czyli jak dziekcu np sie ulewa albo am refluks. Spimy na plasko.
A wiecie pisalam ostatanio z Pania rehabilikantka i mowila ze jak sie rodzi wczesniaka nawet takiego z 36 tc to nie kaldziemy go na plasko tylko zwijamy material i kaldziemy go na nim tak jak w inkubatorze bo maja problem z napieciem miesniowym..mowila ze w szpitalu powinno pokazac jak.

reklama
Nie wierze w rady i zalecenia w szpitalu co do dziecka, chyba, ze naprawde jest cos z nim nie tak. Moj syn dostal 7 punktów i nikt mi nic nie powiedzial, ja naiwna myślałam, ze wszystko jest dobrze skoro żadnych uwag nie bylo. Młody chodzi 4 rok do logopedy i dalej ma problem z wymowa sz,cz choć ma prawie 7 lat i pani mowi, ze to moze byc przez slabe napiecie miesniowe jak sie urodzil. Nawet lekarz rodzinny nic i nie piwiedzial, zeby moze gdzies z nim isc, cos skontrolować. Mam o to ogromny zal. Ale juz jest za późno. Teraz wiem, ze przed wyjsciem ze szpitala przewertuje cala ksiazeczke zdrowia i tym razem nie odpuszcze

No wlasnie w szpitalach nie mowia a powinni. A napiecie miesniowe moze wplywac negatywnie na wszystko. Nigdy bym nie pomyslala ze mam takiemu dziecku podkladac zwinieta szmate. A jak juz dziecko donoszone to plasko. Niechcacy weszlam w dyskusje.

Baska, czasami tak jest ze przez jakis czas nie czujemy ruchów lub sa bardzo slabe, w pierwszej ciąży raz plakalam i zadzwonilam do lekarza, ale w miedzyczasie synek zaczal sie ruszac. To bardzo stresujace. W tej ciazy na szczescie jeszcze nie mialam takiej sytuacji, ewentualnie slabsze i rzadsze ruchy byly, co tez mnie niepokoilo. Hmmm... Poduszkę klin widzialam u kolezanki, pomyślałam, ze super sprawa dlatego zamowilam. Mam nadzieję że nie zaszkodzi maluszkowi, bo skoro kupilam to bede korzystac.

Hej Dziewczyny, ja dziś odbieram wyniki badań, a potem wizyta i ważenie. Oby było dobrze. I oby mój lekarz był wyspany. Trzymajcie kciuki.
@Kleo83 mi też właśnie przyszła paczka z Gemini, ale na razie rzeczy ciążowe. Tylko oliwkę dla dziecka kupiłam, ale będę testować na sobie.
Co do ruchów - mój też ostatnio mało ruchliwy był i się niepokoiłam. Dawno nie było już takiego żwawego kopania, chyba że po czekoladzie, to inna sprawa. M mówi, że będzie pies na słodycze.

Naysan trzymam kciuki za wizyte:-)Napisz potem co i jak.
Czytałam o klinie na blogu jakuejs mamy fizjoterapeuty i jest buuu.Potrzymam go w szafie a jak nie bede korzystac to wystawie na sprzedaz.

@Kleo83 no wlasnie o tym mowie. Chowaj odsprzedaz. Ja nie uzywalam przy corce a teraz tez ostatnio czytalam o poduszkach dla starszych dzieci i muszę kupic corce inna poduszkę. Ech. Ta nieswiadomosc i niewiedza. I wlasnie przy tym poście bylo o tych klinach. I pozniej napisala mi ze wczesniaka mam specjalnie kalsc na zwinietych szmatkach.
@Naysan powodzenia i daj znac.

Ja kupilam dwa kliny :O jeden do wozka drugi do dostawki. Sprzedam z łóżeczkiem za 6 mcy ale wolę mieć pod reka jak się okaże że ulewa. Przede mną kosmetyka: fotelik, kamerka, sensor oddechu i witania d a i przrwijak... No i pakowano.

Naysan ja 2 razy w ciąży poczułam, ze maly inaczej sie porusza chyba koło 25tc zaczelo sie wypychanie i mniej ruchow i teraz kolo 34tc ruchy slabsze, jest ich mniej i dziecko mniej sie wypycha.
Zzzzzz a i tez muszę sie spakowac :-) ale to jak uporządkuje mieszkanie i znajde miejsce na wszystkie rzeczy maluszka.

reklama
Dziewczyny mój synek strasznie ulewał jak był niemowlakiem. Miałam taki materacyk lifenest, który kładłam na zwykłym materacu i świetnie się sprawdzał. Myślę jednak, że jeśli nie ma ulewania to można na płaskim.
@Kleo83 masz rację odnośnie szpitali i lekarzy, że trzeba samemu zadbać. U nas synek dostał 9 punktów czyli ok ale był siny a poród z oksytocyną a potem cc w biegu. Ja nawet nie liczę ile czasu i pieniędzy poszło na przeróżnych terapeutów SI, logopedów. Nawet pediatra z przychodni wmawiał nam, że 2 latek, który nie komunikuje się werbalnie i nie używa żadnych gestów żeby się porozumieć, nie gryzie żadnych stałych pokarmów jest jak najbardziej prawidłowo rozwijającym się dzieckiem a cała ta psychologia to tylko biznes...
@Naysan powodzenia na wizycie:)

Do góry