reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Kochani, niech te Święta będą chwilą wytchnienia i zanurzenia się w tym, co naprawdę ważne. Zatrzymajcie się na moment, poczujcie zapach choinki, smak ulubionych potraw i ciepło płynące od bliskich. 🌟 Życzę Wam Świąt pełnych obecności – bez pośpiechu, bez oczekiwań, za to z wdzięcznością za te małe, piękne chwile. Niech Wasze serca napełni spokój, a Nowy Rok przyniesie harmonię, radość i mnóstwo okazji do bycia tu i teraz. ❤️ Wesołych, spokojnych Świąt!
reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

@Oczekujaca123 spiecie brzucha juz tak szybko? Mi sie w tej ciazy 1 raz spial ok 12 tc juz wiedzialam ze cos nie tak.

Ktory tydzien masz? Mnie caly 1 tr roznie bolal brzuch i to bardzo czesto i duzo nawet jak lezalam.

reklama
@Oczekujaca123 spiecie brzucha juz tak szybko? Mi sie w tej ciazy 1 raz spial ok 12 tc juz wiedzialam ze cos nie tak.

Ktory tydzien masz? Mnie caly 1 tr roznie bolal brzuch i to bardzo czesto i duzo nawet jak lezalam.
Ja nie wiem czy to spiecie nie umiem trgo opis..po prostu czasem kilka h czuje jakby mi ktos trzymal.podbrzusze od srodka i nie puszczal.. nie jest to chwolwr spiecie czy skurcz... dzis 6t4d wg OM.poki co blizniaki , nie wiem czy to ma znaczenie

Dziewczyny moje kochane. Ja kak rodzilam przed wczesnie syna w 22 tc to sie obudzilam bo mialam bardzo delikatne bole jak na miesiaczke trwaly np 30 sekund przerwa 3 min i znowu.
Moje bóle trwają może 2 sekundy 3 sekundy przerwy i znowu i mam serie kilku takich
W szpitalu przed zabiegiem wyciszaja skurcze kroplowkami i po tez taki jest proceder.

W dzień brzuch mam miekki ale jak stane to jest twardy ale to juz wysoka ciaza wiec jest fizjologicznie twardy ale nie ciagnie czyli to nie skurczowo.

@Oczekujaca123 w 1 trymestrze bol bo ruchu czy sikaniu itp jak na miesiaczke jest normalny. Bole i klucia w okolicach pachwin tez. Po 1 tr powinno przejsc.
Dziewczyny moje kochane. Ja kak rodzilam przed wczesnie syna w 22 tc to sie obudzilam bo mialam bardzo delikatne bole jak na miesiaczke trwaly np 30 sekund przerwa 3 min i znowu.

W szpitalu przed zabiegiem wyciszaja skurcze kroplowkami i po tez taki jest proceder.

W dzień brzuch mam miekki ale jak stane to jest twardy ale to juz wysoka ciaza wiec jest fizjologicznie twardy ale nie ciagnie czyli to nie skurczowo.

@Oczekujaca123 w 1 trymestrze bol bo ruchu czy sikaniu itp jak na miesiaczke jest normalny. Bole i klucia w okolicach pachwin tez. Po 1 tr powinno przejsc.
Baśka, nie chcesz poprowadzić mojej ciąży;-)??? Więcej mi tłumaczysz niż mój gin:-* Moje bóle inaczej wyglądają niż te @ trwają 2 sekundy, 3 sekundy przerwy i znowu taki krótki ból po jakimś czasie znowu mam taką seryjke

@Oczekujaca123 bardzo Ci gratuluje podwojnego szczescia. Super. I moja rada wyluzuj. 1 tr jest ciężki w dolegliwosci brzuszne zachodza tam teraz duze zmiany. Ja tez sobie wkrecalam nawet ciaze pozamaciczna. Jak nie ma plamienia to sie nie martw bo zwariujesz. A jak chcesz spr czy ok to zrob badanie krwi bete czy ejst przyrost.

To czemu lekarz nic mi nie dał??? Jakie bierzesz lekarstwa? Ja luteinę 2x2, magnez zwykły 3x2 i nospe3x1

Ja biorę luteinę 2x100, nospe forte 3x1 oraz scopolan 2x1 z tych leków rozkurczowych i na szyjkę. Są tez jeszcze jakieś silniejsze i kroplówki na skurcze dość często stosują. A jak lekarz tak Ci powiedział to sprawdzał szyjkę, czy ma rozwarcie lub coś?

@Kleo83 rozpieranie w pochwie moze byc oznaka nacisku dziecka jak np jest glowka w dol wtedy jest wieksze obciazenie. I skurcze od razu tez nie narastaja tylko z czasem postepu bol jest bardziej odczuwalny.

Moj maly jest dupka w dol. Stad tez cos odczuwam w pochwie.

Ktg robi sie dopiero po 26 tc. Nikt szybciej go nie zrobi. Ja w szpitalu mialam tylko odsluchy serca.

A na uspokojenie na noc tez biore hydroxzyzyne cos takiego. Ona uspokaja tez macice.

Ja jak trafiłam do szpitala w 24+4 to w dniu przyjęcia jak mnie położyli to robili mi Ktg. A potem kilka razy dziennie sprawdzali tętno małej, wiec to może od szpitala zależy.

@Oczekujaca123 bardzo Ci gratuluje podwojnego szczescia. Super. I moja rada wyluzuj. 1 tr jest ciężki w dolegliwosci brzuszne zachodza tam teraz duze zmiany. Ja tez sobie wkrecalam nawet ciaze pozamaciczna. Jak nie ma plamienia to sie nie martw bo zwariujesz. A jak chcesz spr czy ok to zrob badanie krwi bete czy ejst przyrost.
We wtorek bylam.u gin bo rano mialam brazowy sluz. I troche pomaranczowego. Zbadala i powiedziala ze jest ok. Dolozyla duphaston 3x2 na te bole i kazala sie brazowym.sluzem nie martwić. Wczoraj bardzo bolal brzuch ale tak mysle ze wszystko sie rozciaga... mam nadzieje. Wiecej ja w pierwszej ciazy czulam sie świetnie ! A na l4 siedzialam bo mam niebezpieczna prace i nadciśnienie... a przed.porodem nic nie czulan ze cos sie dzieje.. wiec teraz te bole jak na okres... takoe mega dziwne o trzymajace dlugo mnie przerazaja... :(

Bety nie badam juz, moze w sobotę zbadam bo bede w lab robila tez.homocysteine, kwas foliowy b12 , wit D to moze i bete dorzuce. Ale we wtorek lekarka widziala w obu pecherzykach cialka zolte i w jednym.chyba zarodek.ale jest mega wczesnie. Tydzien temu jeden pecherzyk byl .malutki i nie dawala mu szans.. a tu nagle wyrownal..
Dla mnie to nie podwójne szczescie, dla mnie do podwójne ryzyko szczegolne obciazenie dla szyjki, blizniacza sama w soboe ryzykiem, nagle.pojawial soe cukrzyca, nadciśnienie mam.pd lat ale unormowane, do tegp trombofiloa wrodzona takze ryzyk troche mam... :( i jak cos sie stanie to podwójna tragedia :(

Ja jak trafiłam do szpitala w 24+4 to w dniu przyjęcia jak mnie położyli to robili mi Ktg. A potem kilka razy dziennie sprawdzali tętno małej, wiec to może od szpitala zależy.
Robili Ci ktg na tasmach?? Mi tylko sonda i to czasami ciezko bylo im znalezc tetno. A moj lekarz gin ma u siebie ktg i robi pacjentkom i mowil ze dopiero po 26 tc sie robi jak go zapytalam. W spzitalu tez dziewczynom robili ktg a mi tylko odsluch.

reklama
Bety nie badam juz, moze w sobotę zbadam bo bede w lab robila tez.homocysteine, kwas foliowy b12 , wit D to moze i bete dorzuce. Ale we wtorek lekarka widziala w obu pecherzykach cialka zolte i w jednym.chyba zarodek.ale jest mega wczesnie. Tydzien temu jeden pecherzyk byl .malutki i nie dawala mu szans.. a tu nagle wyrownal..
Dla mnie to nie podwójne szczescie, dla mnie do podwójne ryzyko szczegolne obciazenie dla szyjki, blizniacza sama w soboe ryzykiem, nagle.pojawial soe cukrzyca, nadciśnienie mam.pd lat ale unormowane, do tegp trombofiloa wrodzona takze ryzyk troche mam... :( i jak cos sie stanie to podwójna tragedia :(
Nie martw się, lez i odpoczywaj, łykaj lekarstwa, trzymam mocno kciuki i ściskam:-*

Do góry