reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

Pewnie dlatego mowie ze nie ma co dziewczyny czarowac. Z tego co zrozumialam mieka szyjka to taka co juz jest gotowa do porodu. I mysle ze luteina i duphostan duzo daje. I lezenie. Lepiej byc ostroznym po co sobie cokolwiek miec do zarzucenia.

reklama
Ale miekka.
U mnie z 2,5cm w ciągu 4 dni zrobiło się rozwarcie w pierwszej ciąży... I niestety poród przedwczesny... Takze... trzeba uważać:)
Kochana a uwazalas? Lezalas? Jak to wyglądało? Ja teraz mam od wizyty do wizyty kupe czasu bo 4 tyg i troche mam starcha bo to dlugo. Ale z tego co zrozumialam u mnie juz nie miekka tylko rozpulchniona. Cos pomoglo?

Kochana a uwazalas? Lezalas? Jak to wyglądało? Ja teraz mam od wizyty do wizyty kupe czasu bo 4 tyg i troche mam starcha bo to dlugo. Ale z tego co zrozumialam u mnie juz nie miekka tylko rozpulchniona. Cos pomoglo?
Lezalam w pierwszej ciąży. Nie pomogło.. poród przedwczesny w 24tc. Ale też dodam , że nie dostałam żadnej luteiny, duphastonu, nospy czy magnezu. Nic.
A myślę, że to dużo daje. W drugiej ciazy nie miałam żadnych problemów z miękką szyjka czy taka która się skraca. No i też w drugiej ciazy nie lezalam, może dlatego, że po takim dniu leżenia w nocy miałam mocne skurcze... I musiałam brać 2 nospy naraz żeby je wyciszyc. Jak normalnie funkcjonowalam to nie czułam brzucha. No i jeszcze szewek miałam założony profilaktycznie więc jakieś zabezpieczenie. Udało się dotrwac do planowanej cesarki w 39tc

Moim zdaniem 4 tygodnie to za długo, jeżeli coś dzieje się z szyjka to najlepiej co 2 tygodnie kontrolować:)

Lezalam w pierwszej ciąży. Nie pomogło.. poród przedwczesny w 24tc. Ale też dodam , że nie dostałam żadnej luteiny, duphastonu, nospy czy magnezu. Nic.
A myślę, że to dużo daje. W drugiej ciazy nie miałam żadnych problemów z miękką szyjka czy taka która się skraca. No i też w drugiej ciazy nie lezalam, może dlatego, że po takim dniu leżenia w nocy miałam mocne skurcze... I musiałam brać 2 nospy naraz żeby je wyciszyc. Jak normalnie funkcjonowalam to nie czułam brzucha. No i jeszcze szewek miałam założony profilaktycznie więc jakieś zabezpieczenie. Udało się dotrwac do planowanej cesarki w 39tc

Moim zdaniem 4 tygodnie to za długo, jeżeli coś dzieje się z szyjka to najlepiej co 2 tygodnie kontrolować:)
Wiem. Wczesniej bylam co 2 -3 tyg. Do niego jest duze oblezenie ma bardzo duzo pacjentek ale mysle ze wie co robi. Po wizycie byl bardzo zadowolony. I ja jestem oblozona lekami. One duzo daja z tego co widze. Ja juz w 21 tc i sie bardzo boje najgorszy miesiąc teraz.

Bo stracilam syna w 22+3 tc. A takie dziecko za male by przezyc a za duze by mowic o poronieniu. Odetchne z ulga ok 30 tc dopiero. Juz widze ze emocje negatywne u mnie wygrywaja wczoraj i dzisiaj sie rozryczalam. Meza na noc nie ma ma duzo sluzb. Ja sama. Rodzice zabierają moja corke. Masakra

Bo stracilam syna w 22+3 tc. A takie dziecko za male by przezyc a za duze by mowic o poronieniu. Odetchne z ulga ok 30 tc dopiero. Juz widze ze emocje negatywne u mnie wygrywaja wczoraj i dzisiaj sie rozryczalam. Meza na noc nie ma ma duzo sluzb. Ja sama. Rodzice zabierają moja corke. Masakra

Nie zazdroszczę sytuacji :( Może dobrze by było jakbyś oderwała myśli? Jest coś, co lubisz i możesz robić na leżąco? Ja staram się uczyć języka, jakiś czas temu odkryłam platformę z fajnymi kursami naukowymi - Copernicus College. Trzeba się skupić, bo są testy na koniec każdego modułu ;)
Od wczoraj też schizuję, często coś mnie kłuje, ciągnie, mam wodniste upławy ( dziennie biorę 4 tabletki dowcipne, mam nadzieję że od tego..) i choć lekarz wyraźnie powiedział, że mogę się zachowywać normalnie, to i tak pół dnia spędzam na leżąco.

Duzo uplawow jest od luteiny. Ona powoduje takie wodniste uplawy. Mnie tez czesto cos boli kluje i od razu sie boje czy to nie skurcze. Probuje sie czyms zajmować czytam ksiazki. Chyba tez zaczne przypominac sobie angielski.

Najważniejsze oderwać się od tych złych myśli. Jak dowiedzialam się o mojej skracającej się szyjce to się załamałam, co wieczór płakałam bo zdawałam sobie sprawe że moge nie mieć upragnionego dziecka. Wsparciem jest mój mąż, twierdzi że jego syn jest silny i da rade ze wszystkim i ja mam być też silna. Ani się nie obejrzałam i mamy już 34tc, zostalo mi jeszcze 3 tyhodnie do ciąży donoszonej i w podswiadomości wmawiam sobie że doczekam, zaczne powoli wstawać z łóżka i że urodze kolo 39tc. Nie wiem czemu ale mam takie przeczucia. Także dziewczyny więcej pozytywnego myślenia, stres źle wpływa. Trzymajcie się, buziaki :*

reklama
@Pauliska757 super sie czyta takie historie :) od którego tygodnia ciąży lezalas? Dasz nam jakis przepis na zabicie czasu? :)
@BaskaW wiem o czym mówisz. Ostatnia ciąże straciłam w 16 tyg. Teraz jestem prawie w 19 to nie jest duza roznica ale psychicznie czyje sie lepiej. Psychozę przechodziłam od 14-17 tyg. Strasznie przeżywałam ciaze. Masz racje byle do 30 :)
@Paula_12345 ja sie ucze hiszpanskoego :)

Do góry