reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

Super dziewczyny, że większość z was jest już w bezpiecznych tc ;)
Czytuje was czasami .
Po dluzszym lezeniu kiedy w końcu wstałam też na początku twarnial mi brzuch, po kilku dniach było już super , lepiej rozruszać się przed porodem żeby nie było komplikacji :no:

reklama
No właśnie mi lekarz nigdy w centylach nie podawał, tylko w tygodniach. A tabele znam, ale zawsze mnie zastanawia, czy to centyle np dla 30+0, czy 30+6 [emoji14]
Centyle są dla skończonych tygodni ciąży.

@minxior - w ciąży tylko prysznic. Raz to infekcje, dwa w wannie to lubię ciepłe kąpiele by nie powiedzieć gorące, a one są wykluczone - zatem został prysznic i woda ze średnio pasująca mi temperatura. I mimo tego, że bardzo dbam o higienę to miałam w ciąży dwie infekcje. Przy czym one wyszły dopiero przy zrobieniu posiewu.

ja mam wanne ale kąpie się tylko pod lejącą wodą, tj. nie napuszczam wody do wanny a nawet jeśli to w niej nie siedzę. Ponoć częściej robią się infekcje, nie wiem czy to prawda, ale w tej ciąży jestem tak przewrażliwiona, że za nim umyje się tam to myje 2 razy rękę, a później dopiero płynem do higieny, po kąpaniu na koniec jeszcze raz i wycieram rękę i tam recznikiem papierowym i osobnymi ręcznikami po czym aplikuję luteinę.. Nie mialam w tej ciąży zadnych bakterii etc. tylko raz własnie jak wykąpalam się w wannie pełnej wody..ale nie wiem czy to nie był zbieg okoliczności, tak czy inaczej od tamtej pory bardzo uważam. Z synem miałam bardzo infekcje w poprzedniej ciąży a kapałam się tylko pod prysznicem w szpitalu:/

W szpitalu przy dłuższym leżeniu nie da się nie złapać infekcji , szpitalne szczepy są najgorsze :no2: ja pierwszy raz złapałam w szpitalu :baffled:

Czytuje was czasami .
Po dluzszym lezeniu kiedy w końcu wstałam też na początku twarnial mi brzuch, po kilku dniach było już super , lepiej rozruszać się przed porodem żeby nie było komplikacji :no:
Dzięki za info! Ja od środy mogę się ruszać, ale boję się, bo brzuch często robi się twardy. Ale pewnie masz rację, powoli trzeba się rozruszać i przyzwyczaić do pozycji pionowej.

Czytuje was czasami .

Js tez chciałbym już wstać ale właśnie zawsze mi twardnieje brzuch i kładę sie z powrotem.... Ale tak to ja nigdy nie wstanę! Czyli rozumiem ze pomimo twardego brzucha chodziłas nadak i w końcu to minęło ?

Ja mam z tym problem... Ale gorsze są dla mnie wzdęcia. Na zaparcia w szpitalu dawali mi laktuloze-poczatkowo pomogla, potem chyba już się do tego przyzwyczaiłam. Teraz codziennie wieczorem mąż zalewa mi 4,5 suszonych sliwek. Rano je jem i pije ta wode. Wydaje mi się że jest trochę lepiej, ale na pewno nie zwalczylo to problemu do końca

Ja mam z tym problem... Ale gorsze są dla mnie wzdęcia. Na zaparcia w szpitalu dawali mi laktuloze-poczatkowo pomogla, potem chyba już się do tego przyzwyczaiłam. Teraz codziennie wieczorem mąż zalewa mi 4,5 suszonych sliwek. Rano je jem i pije ta wode. Wydaje mi się że jest trochę lepiej, ale na pewno nie zwalczylo to problemu do końca
Dziś miałam apogeum bo po załatwieniu krew sie pokazała i piecze odbyt,w tej ciąży to wszystkie dolegliwości mnie spotkają.

Spróbuj ta Laktuloze. Ja jak byłam w szpitalu zatkało mnie strasznie.... Dawali mi 3 razy dziennie. Na drugi dzień nie było już problemu.
Później piłam tylko raz dziennie na czczo.

reklama
Dziewczyny, slyszalam ze przy krotkiej szyjce niewskazane jest kapanie w wannie. Wiecie cos na ten temat? Uzywacie tylko prysznica?
Chodzi o to że kąpiele sprzyjają rozwojowi bakterii dlatego nie wskazane są przy krótkiej szyjce bo granica pomiędzy dzieciątkiem a światem zewnętrznym jest mała i jest duże ryzyko zakażenia wewnatrzmacicznego.

Do góry