reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

• Każda z nas wita styczeń z nadzieją i oczekiwaniem. Myślimy o tym, co możemy osiągnąć, co chcemy zmienić, kogo kochamy i za kogo jesteśmy wdzięczne. Ale niektóre z nas mają tylko jedno pragnienie – przetrwać, by nadal być przy swoich bliskich, by nadal być mamą, partnerką, przyjaciółką. Taką osobą jest Iwona. Iwona codziennie walczy o swoje życie. Każda chwila ma dla niej ogromne znaczenie, bo wie, że jej dzieci patrzą na nią z nadzieją, że mama zostanie z nimi. Każda złotówka, każde udostępnienie, każdy gest wsparcia przybliża ją do zwycięstwa. Wejdź na stronę zbiórki, przekaż darowiznę, podziel się informacją. Niech ten Nowy Rok przyniesie szansę na życie. Razem możemy więcej. Razem możemy pomóc. Zrób, co możesz.
reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

@Mikasa7 ,
A w jakiej dawce masz ta luteine ?
3 × 100?
Ja dzień przed pobraniem posiewu nie aplikuje nic, żeby wynik wyszedł wiarygodny.
Dodatkowo mój lekarz zaznacza na karcie informacyjnej do laboratorium, że przyjmuje luteine :)
I
Tak, 3x100. A Ty ile bierzesz? No ja bede miala pobierany posiew okolo 9 rano, zastanawiam sie czy wystarczy jak nie wrzme tylko rannej tabletki,czy moze wieczornej tez nie brac. Z drugiej str boje sie,ze wtedy szyjka zwariuje i sie skroci.

reklama
A miałaś jakieś objawy? Czy czułaś że coś jest nie tak poprostu?
Czułam, że coś jest nie tak-rozpieranie i ciągnięcie w dół, ale ja już z tym nic nie mogę zrobić, bo i tak cały czas leżę. Po prostu dzidzia i macica już tak urosły, że swoim ciężarem naciskają (przybrała 400g w 2 tyg). Mam tylko nadzieję, że skoro w pierwszej ciąży przeleżałam 2 miesiące z rozwarciem, to teraz może też się uda chociaż jeszcze parę tygodni.

Jestem po...szyjka zamknieta, 24 mm... wiec w porownaniu do zeszlego miesiaca 2-3 mm skrocila sie. Doktor chcial pobrac posiew, bo mala bardzo nisko glowka.uciska,stad tez szyjka sie skraca. Jednak biore macmirror to dopiero za 2 tyg (prywatnie oczywoscie,nie na nfz) sprawdzi szyjke i w razie co pobierze posiew... i wtedy moze szew okrezny zaloza. luteine mam zwiekszona do 3 tabletek dopochwowo... mala ma juz 750 g,wiec.jest ok. Echh... niby nie jest zle,ale mialam nadzieje,ze sie wydłużyla....
No jak w ciągu miesiąca skróciła sie 2-3 mm, to nie az tak zle. Nawet gdyby utrzymac to tempo to jeszcze masz zapas 24 mm, czyli powinno starczyc na conajmniej 8 m-cy:-) jak dobrze liczę. Fajnie, że jest główką w dół, moja od miesiaca jest w tej samej pozycji-pupą na dole i nic nie wskazuje na to, żeby się chciała obrócić.

Czułam, że coś jest nie tak-rozpieranie i ciągnięcie w dół, ale ja już z tym nic nie mogę zrobić, bo i tak cmnały czas leżę. Po prostu dzidzia i macica już tak urosły, że swoim ciężarem naciskają (przybrała 400g w 2 tyg). Mam tylko nadzieję, że skoro w pierwszej ciąży przeleżałam 2 miesiące z rozwarciem, to teraz może też się uda chociaż jeszcze parę tygodni.
Mnie czeka to samo. Pod plywem nacisku glowki szyjka sie skraca, dzidzia przez 4 tyg na tak dosc wczesnym etapie przybrala 350 g.wiec im dalej tym wiecej bedzie trzeba lezec. Ja w I ciazy lezalam od 32 tc z rozwarciem 5,5 tyg;) tzn lezalam do 36 tc, pozniej 1,5 tyg chodzilam. Takze bedzie dobrze;)

No jak w ciągu miesiąca skróciła sie 2-3 mm, to nie az tak zle. Nawet gdyby utrzymac to tempo to jeszcze masz zapas 24 mm, czyli powinno starczyc na conajmniej 8 m-cy:-) jak dobrze liczę. Fajnie, że jest główką w dół, moja od miesiaca jest w tej samej pozycji-pupą na dole i nic nie wskazuje na to, żeby się chciała obrócić.
Tylko im bedzie ciezsza, tym bardziej bedzie napierac;) zacznie skracac sie szybciej... no ale zobaczymy za 2 tyg,moze zaloza wspomagacz. Widzisz,moja od 16 tc chyba glowa do dolu... ach te dzieci:)

Czułam, że coś jest nie tak-rozpieranie i ciągnięcie w dół, ale ja już z tym nic nie mogę zrobić, bo i tak cały czas leżę. Po prostu dzidzia i macica już tak urosły, że swoim ciężarem naciskają (przybrała 400g w 2 tyg). Mam tylko nadzieję, że skoro w pierwszej ciąży przeleżałam 2 miesiące z rozwarciem, to teraz może też się uda chociaż jeszcze parę tygodni.
Taaak na pewno dasz radę spokojnie [emoji8]

Tylko im bedzie ciezsza, tym bardziej bedzie napierac;) zacznie skracac sie szybciej... no ale zobaczymy za 2 tyg,moze zaloza wspomagacz. Widzisz,moja od 16 tc chyba glowa do dolu... ach te dzieci:)
No ale teraz pomimo lezenia sie skrocila? Bo wydaje mi sie, ze pisalas, ze cos tam jednak w domu robisz. To jak bedziesz lezec, to moze nawet sie wydluzy. Ja leze non stop i tylko do Wc wstaje. Zastanawiam sie wlasnie, czy ten szew cokolwiek daje, skoro i tak trzeba lezec i tak sie szyjka skraca i lekarz mowi, ze z czasem i tak spelza...

reklama
Do góry