reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

zapisują Ci sie skurcze na KtG? Robili Ci USG? Wiesz coś o Afi? Ja ze swoich obserwacji juz wiem ze jelita przy wielowodziu cierpią ..dieta. Bolą i przy skurczach bolą tak ze skurcze wydaja sie silniejsze.... Jak mam momenty ze jelita sa ok tobskurcze mniej dokuczaja.
Właśnie będą robić mi wszystkie badania w poniedziałek .USG , Ktg , na kto miałam skurcz w sobotę od soboty nie robili mi nie chcą drażnić brzucha bo to dopiero 25 tydzień ciąży.

reklama
Właśnie będą robić mi wszystkie badania w poniedziałek .USG , Ktg , na kto miałam skurcz w sobotę od soboty nie robili mi nie chcą drażnić brzucha bo to dopiero 25 tydzień ciąży.
A jak zaczął ci twardnieć brzuch to leżałaś cały czas czy chodziłaś? Bo mi lekarka powiedziała, żeby prowadzić spokojny tryb życia,odpoczywać, ale nakazu leżenia nie dostałam. No i wizyta dopiero po 4 tygodniach, więc już sama nie wiem co o tym myśleć. Zazdroszczę 31 tygodnia, mnie przeraża, że tak wcześnie zaczęły się u mnie problemy- to dopiero 21 tydzień, ale jestem dobrej myśli.
kazał oszczędny ..ja porostu juz w 22 tyg nie dawałam rady nawet do sklepu wyjsc na dół czasami mialam takie dni. Ogolnie obiad jakis szybki sobie potem dziecku...jakies zmywanie...i polegiwanie na boku. Tak jak mi ciało podpowiadało. Szyjke całkiem fajną masz. No schody samochód odpadają lepiej...

W 21 tygodniu dziecko nie jest na tyle duże żeby się wypychac.
Ja twardnienia odroznialam tak, że czułam takie ciśnienie jakby w macicy... taki dyskomfort.
Bobo dopiero teraz zaczęło mi się wypychac po 30 tc. A można to tak rozpoznać, że jak dotykasz brzucha to ucieka [emoji12] i wtedy to nie jest skurcz.

No wlasnie ja jestem tak szczupła ze widać u mnie jak się dziecko rozpycha, tez jestem zdziwiona ze tak wcześnie, ale ruchy mąż czuje po przyłożeniu ręki i czasem po jednej stronie widać ze Uwypukla się jakaś większa cześć ciała maleństwa.

No wlasnie ja jestem tak szczupła ze widać u mnie jak się dziecko rozpycha, tez jestem zdziwiona ze tak wcześnie, ale ruchy mąż czuje po przyłożeniu ręki i czasem po jednej stronie widać ze Uwypukla się jakaś większa cześć ciała maleństwa.
Jestes pewna ze to nie skurcz? On tez tak mize wygladac ze brzuch robi się tak jakby taki krzywy z jednej strony. Nie wiem jak szczupla jestes ja w twoim tyg.ciąży wazylam 52kg przy wzroscie 170cm i czulam jedynie pukanie a wypychanie to byly skurcze. Zastrzegam mogę się mylic, glisno mysle

Bo Ty jestrs 21tc tak

Jestes pewna ze to nie skurcz? On tez tak mize wygladac ze brzuch robi się tak jakby taki krzywy z jednej strony. Nie wiem jak szczupla jestes ja w twoim tyg.ciąży wazylam 52kg przy wzroscie 170cm i czulam jedynie pukanie a wypychanie to byly skurcze. Zastrzegam mogę się mylic, glisno mysle

Bo Ty jestrs 21tc tak

Tak, jestem w 21, wydaje mi się ze to jednak dziecko się tak układa bo to raczej takie przesuwanie i lekkie wypychanie przy ruchach które czuje. Jeśli byłyby to skurcze to byłoby ich sporo :(

Tak, jestem w 21, wydaje mi się ze to jednak dziecko się tak układa bo to raczej takie przesuwanie i lekkie wypychanie przy ruchach które czuje. Jeśli byłyby to skurcze to byłoby ich sporo :(
U mnie podczas ruchow bobasa macica też twardniala. I wtedy pamiętam, że doktorka mi powiedziała żebym nie lezala na wznak... Bo wtedy bobasom jest niewygodnie, wierca się, a i macica też na tym cierpi. Też wtedy zastanawiałam się czy może dziecko się wypycha.. Bo np miałam twardnienia takie punktowe, na co moja doktorka że dziecko jest za małe by sie tak wypychac i to skurcze.

Dziewczyny, dziękuje za wszystkie odpowiedzi. Chyba umówię się do Pani doktor wcześniej niż za miesiąc na wizytę, niech sprawdzi co z szyjką i pogadam na temat tych twardnien. Przynajmniej będę spokojniejsza, bo teraz już nie wiem co jest niepokojące a co nie.

Dziewczyny, dziękuje za wszystkie odpowiedzi. Chyba umówię się do Pani doktor wcześniej niż za miesiąc na wizytę, niech sprawdzi co z szyjką i pogadam na temat tych twardnien. Przynajmniej będę spokojniejsza, bo teraz już nie wiem co jest niepokojące a co nie.
Kochana badz dobrej mysli, mi tez bardzo wczesnie zaczal sie napinac brzuch. Cieszylam sie do meza i mowilam ,,patrz jak maly wypycha".. czlowiek nie byl swiadomy, ze to skurcze. Okolo 26 tc szyjka miala juz tylko 18 mm, ale jakos to przetrwalam, dzieki lezeniu plackiem wydluzyla sie do 26 mm, teraz mam pessar i odliczam dni do konca listopada. Koniecznie umow sie wczesniej na wizyte bo u mnie przez miesiac sie wlasnie takie rzeczy wydarzyly. Trzymam kciuki :*

reklama
Hej dziewczyny w sumie sama nie wiem co mam pisać po wczorajszej wizycie.
Byłam u mojej dr i dostałam skierowanie do szpitala w związku z twardnienie brzucha i szyjka 1.89 cm, miękka. Pojechałam do szpitala tam na IP podłączyli mnie do ktg, zbadali i zrobili usg. W ktg brak skurczy (ale ja te skurcze czułam - 40). W badaniu szyjka ok. Na usg szyjka 31mm. W związku z tym odesłali mnie do domu. I nie mam pojęcia co myśleć!!!

ET: 07.04.2017 [emoji173][emoji173][emoji173][emoji173]

Do góry