reklama
Forum BabyBoom

Dzień dobry...

Starasz się o maleństwo, wiesz, że zostaniecie rodzicami a może masz już dziecko? Poszukujesz informacji, chcesz się podzielić swoim doświadczeniem? Dołącz do naszej społeczności. Rejestracja jest bezpieczna, darmowa i szybka. A wsparcie i wdzięczność, które otrzymasz - nieocenione. Podoba Ci się? Wskakuj na pokład! Zamiast być gościem korzystaj z wszystkich możliwości. A jeśli masz pytania - pisz śmiało.

Ania Ślusarczyk (aniaslu)

reklama

Ból i twardnienie brzucha, skracanie się szyjki macicy, skurcze

7?? Kurczę, ja miałam 7,5 i akurat we wtorek pytałam o to mojego gina, powiedział że do 10 jest ok... czyli kolejna pozycja do mojej listy zmartwień [emoji20] tzn miałam to i tak kontrolować, ale po skończonym 30tc a tak to zrobię badania wcześniej...

Napisane na ALE-L21 w aplikacji Forum BabyBoom
A jak to badanie się nazywa ? [emoji17]
Bo ja chyba nie miałam nawet tego zrobionego... ehhh... :(

reklama
Kwasy żółciowe [emoji4] bo jeśli nie miałaś wskazań, to się tego nie robi standardowo. Cholestaza u 2% ciężarnych występuje.

Napisane na ALE-L21 w aplikacji Forum BabyBoom
wielowodzie tez u 2% :) ale moze ona miala inne podwyższone te Alaty czy Aspaty i bilurbine...teraz spi ;) ale sama mówi ze niepotrzebnie tu jest i lekarze jej mówili ze zmienią sie standardy sa w trakcie opracowań... i do szpitalnego leczenia beda kwasy ok 40...reszta w domu na lekach.

Witamy :)
A w ciągu dnia ile razy twardnieje Ci brzuch?
Stwierdzenia macicy na wierzchu bardzo nie rozumiem... Ja pierwsze ruchy poczułam w 16 tygodniu więc ten 18-20 tydzień to tak normalnie :)
Jak chodzę to brzuch mam miękki, zresztą u mnie bardzo rzadko twardnieje brzuch, a w poniedziałek skończymy 32tc. Ale w okolicy 20 tc twardnial częściej... A bynajmniej takie odnoszę wrażenie. Może ten duphaston i luteina działają takie cuda ;)

Odpoczywaj jak najwięcej

Z macica na wierzchu chodzi o to, ze nie ma nad nią tkanki tłuszczowej, nie wiem jak to inaczej opisać :p fakt, może stwierdzenie niezbyt trafne :) staram się teraz duzo leżeć, wizytę mam dopiero za miesiąc i chyba do tego czasu zeswiruje.a jeśli chodzi o ilość twardnien to nie do końca umiem je odróżnić od wypinania się dziecka. Jedno i drugie jest bezbolesne, ale wczoraj np myśle ze Ok 4-5 razy stwardniał mi brzuch. Po jakim czasie od stosowania luteiny zauważylyscie jakies efekty ?

Ostatnia edycja:
Z macica na wierzchu chodzi o to, ze nie ma nad nią tkanki tłuszczowej, nie wiem jak to inaczej opisać :p fakt, może stwierdzenie niezbyt trafne :) staram się teraz duzo leżeć, wizytę mam dopiero za miesiąc i chyba do tego czasu zeswiruje. Po jakim czasie od stosowania luteiny zauważylyscie jakies efekty ?
Luteina to progesteron na podtrzymanie ciąży bardziej zeby szyjka trzymała, bo od twardnien moze się skracac. Tak jak bylo u mnie. Nospa, duuuzo magnezu i duzo wody nieg. to relaksuje i wycisza macice. Zbawienne jak widac daje efekty lezenie.

@Adas1304 dopóki są jakiekolwiek szanse - walczymy!
@lienka jak się czujesz? jakiś obchód, wieści od lekarzy? wiem że głupie pytanie, ale nie można tych wód trochę ująć? jeśli chodzi o wagę na pewno by Ci powiedzieli jeśli by było coś nie tak.
kurcze matrwi mnie że mało jest takich lekarzy, którzy by nas prowadzili tak jak powinni, żeby im zaufać tak na 100%, a nie ganiać na dodatkowe konsultacje, samemu sobie ponawiać wyniki ... to się pożaliłam.

Z macica na wierzchu chodzi o to, ze nie ma nad nią tkanki tłuszczowej, nie wiem jak to inaczej opisać :p fakt, może stwierdzenie niezbyt trafne :) staram się teraz duzo leżeć, wizytę mam dopiero za miesiąc i chyba do tego czasu zeswiruje.a jeśli chodzi o ilość twardnien to nie do końca umiem je odróżnić od wypinania się dziecka. Jedno i drugie jest bezbolesne, ale wczoraj np myśle ze Ok 4-5 razy stwardniał mi brzuch. Po jakim czasie od stosowania luteiny zauważylyscie jakies efekty ?
mi tez tak mówili ze szczupła i macica jes pod skórą...tez mialam mało skurczy w 22tyg potem coraz więcej, nie zauwazyłam zeby było lepiej po luteinie ale kto wie co by było bez niej. Teraz 31 tydz zaczynam jupiii Piąteczki!!!!! I dzis w szpitalu na ktg az mi dłużej robili ponad godzinę skurcz co 9 minut taki hooo hoo az lekarz przyleciala czy mnie to boli...o troche tak bardziej oddychać nie mogę. Zobaczymy. Zmiana pozycji spacer jesli skurcze sa jak leżę, położyć się jeśli sa jak chodzę ...to pomaga. Ja chce 6 tyg jeszcze!!!

@Adas1304 dopóki są jakiekolwiek szanse - walczymy!
@lienka jak się czujesz? jakiś obchód, wieści od lekarzy? wiem że głupie pytanie, ale nie można tych wód trochę ująć? jeśli chodzi o wagę na pewno by Ci powiedzieli jeśli by było coś nie tak.
kurcze matrwi mnie że mało jest takich lekarzy, którzy by nas prowadzili tak jak powinni, żeby im zaufać tak na 100%, a nie ganiać na dodatkowe konsultacje, samemu sobie ponawiać wyniki ... to się pożaliłam.
ujmowanie wód wiąże sie zecsporym ryzykiem, robią je w ostateczności i regularmie bo przerastają zazwyczaj jak juz zaczmiesz. Bardziej skupiaja się jesli dobrostan dziecka jest ok, na komforcie matki. Jedna przy afi 25 juz nie oddycha mdkeje a druga dopiero przy 40. Wtedy upuszczają. No mi napewno dobrze to nie robi na skurcze. Narazie obserwują zaraz dostanę kolejna dawkę sterydow na płucka. Po nich niestety cukier mi szaleje....

Luteina to progesteron na podtrzymanie ciąży bardziej zeby szyjka trzymała, bo od twardnien moze się skracac. Tak jak bylo u mnie. Nospa, duuuzo magnezu i duzo wody nieg. to relaksuje i wycisza macice. Zbawienne jak widac daje efekty lezenie.
zadaniem luteiny jest zrelaksować macicę, tak żeby stała sie mniej czuła na bodźce wywołujące skurcze, które prowadza do skracania szyjki...o tak mi moj gin powiedział :)

reklama
Hej dziewczyny , mi dzisiaj na wizycie powiedziano ze będę miała badania w poniedziałek i zobaczymy jak im to do domu. Tylko że twardy brzuch I skurcze to cały czas mam. Dzisiaj zasugerowałam lekarzowi ze to może od jelit i dostałam probiotyk
dodatkowo. Odnośnie ww wszystko będzie wiadomo w poniedziałek. Leżę w szpitalu 3 stopień referencyjnosci i ciągle nie wiadomo czy ze mną ok.

Do góry